Back to top

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Utolsó mérföldeknek szokás nevezni a kiszállításnak azt a szakaszát, ami közvetlenül az ügyfél házáig vezető utat jelenti, és többnyire elég gazdaságtalan, mivel

egyetlen tétel kedvéért, egyetlen kiszállítási díj fejében kell megtennie hosszabb-rövidebb utakat a teljes járműnek üzemanyagostul, sofőr-órabérestül, sorolhatnánk.
Fotó: Jens Birner / Piaxabay

A Hermes nevű logisztikai cég azt vizsgálja Frankfurtban, hogy

segíthetnek-e gazdaságossá tenni az „utolsó mérföldeket” a villamosok,

és az első tapasztalatok pozitívak – számol be róla a fruchthandel.de.

„Természetesen nem lehet minden helyzetben a kötött pályás közlekedésre alapozni, de nem is ez a cél, hanem praktikusan mixelni a fenntartható városi közlekedési megoldásokat” – hangsúlyozta a projektben részt vevő Ralf Bogdanski professzor, a nürnbergi műszaki főiskola logisztikaszakértője. A frankfurti tömegközlekedési vállalat pedig partnert a projektben a kísérleti jelleggel áruszállításra is befogott villamosokat illetően.

Jelenleg a villamosok és az e-kerékpárok megfelelő kombinálásához végeznek számításokat és kísérleteket:

egy külsőbb kerületi kiindulópontról két boxot indítanak el az egyik belvárosi negyed irányába, teli kis csomagokkal; először villamos viszi a küldeményeket, majd végül e-kerékpárra „átszállva” jutnak el a célpontjaikig.

Egyrészt azt vizsgálják, hogy gazdaságos-e ez a megoldás, másrészt, hogy megbízható-e a villamos ilyen szempontból, harmadrészt pedig összehasonlítják a két típusú e-kerékpárt, melyik hatékonyabb. Végső soron pedig persze az is kérdés, hogy érdemes-e ebben gondolkozni, vagy maradjunk az elektromos autóknál – foglalta össze Marco Seibert, a Hermes logisztikai cég szakértője.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tenné az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.

Magyar méz és kolbász Amszterdamban

Idén 13. alkalommal szervez közösségi megjelenést az amszterdami PLMA szakkiállításon az Agrármarketing Centrum. A 2019. május 21-22-én zajló eseményen a kereskedelmi márkás termékek széles skálája tekinthető meg, külön pavilonok állnak rendelkezésre az élelmiszergyártók, illetve az egyéb termékek gyártói számára. Az Agrármarketing Centrum standján összesen 16 kiállító jelenik meg.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.