Olaszország vezető szamócatermesztő régiója Basilicata. Leonardo Scarnato 12 hektáron termeszt szamócát Scanzano Jonicóban, Matera megyében. A termés 90 százalékát a kiskereskedelmi láncoknak értékesíti, a többit kisebb helyi üzleteknek adja el.
Véleménye szerint az egész idei szamócaidényt kedvezőtlenül befolyásolhatja az olasz piacra ömlő olcsó importáru.
Amíg az olasz szamócát kilogrammonként 2 euróért kínálják, addig a külföldi termést már 50 eurócentért meg lehet vásárolni.
Ez annyira alacsony ár, hogy a vásárlók figyelmen kívül hagyják, hogy a helyi termés garantáltan vegyszermaradék-mentes, jobb minőségű és egészségesebb, mint az import. A szakember elmondta, hogy a termesztés során és a tárolóban is több alkalommal végeznek szermaradék-vizsgálatot. Ugyanakkor az import szinte ellenőrizetlenül érkezik az országba. Emellett számos többletköltség is terheli az olasz termelőket, például minden 10 dolgozóra egy-egy mobil WC-t kell elhelyezniük a földeken, amíg más országokban ez nem kötelező. A régióban az április és a május a legerősebb hónap a szamócaértékesítésben.