0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Olaszország vezető szamócatermesztő régiója Basilicata. Leonardo Scarnato 12 hektáron termeszt szamócát Scanzano Jonicóban, Matera megyében. A termés 90 százalékát a kiskereskedelmi láncoknak értékesíti, a többit kisebb helyi üzleteknek adja el.

Véleménye szerint az egész idei szamócaidényt kedvezőtlenül befolyásolhatja az olasz piacra ömlő olcsó importáru.

Amíg az olasz szamócát kilogrammonként 2 euróért kínálják, addig a külföldi termést már 50 eurócentért meg lehet vásárolni.

Ez annyira alacsony ár, hogy a vásárlók figyelmen kívül hagyják, hogy a helyi termés garantáltan vegyszermaradék-mentes, jobb minőségű és egészségesebb, mint az import. A szakember elmondta, hogy a termesztés során és a tárolóban is több alkalommal végeznek szermaradék-vizsgálatot. Ugyanakkor az import szinte ellenőrizetlenül érkezik az országba. Emellett számos többletköltség is terheli az olasz termelőket, például minden 10 dolgozóra egy-egy mobil WC-t kell elhelyezniük a földeken, amíg más országokban ez nem kötelező. A régióban az április és a május a legerősebb hónap a szamócaértékesítésben.

A termelő abban reménykedik, hogy a melegebb éghajlatú országokból korán beérkező áru erre az időszakra elfogy, és átveheti a helyét az olasz gyümölcs, egyúttal az árak is normalizálódhatnak. Forrás:
Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.com