0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.

Ki ne szeretne sétálni egy meseszép, virágoktól színpompás kertben? A tavasz az újjászületésről, a rügyezésről és a virágzásról szól. Tökéletes időszak a szabadban való időtöltésre.

Hihetetlen, hányféleképpen tudja kialakítani a tájat a növények elrendezése. A klasszikus francia kertektől a japán Zen kertig minden megtalálható a világban. Ezek a nyilvános terek persze nagyban különböznek egy tipikus otthoni hátsó kerttől, gondos tájtervezéssel készültek. A gazdag birtok tulajdonosok számára a kert nem csak szenvedély volt, de a hatalom kifejezése is. Vendégeiket elkápráztatta a látvány. Ma a nyilvános és botanikus kertek vették át ezt a szerepet.

Lenyűgözik a látogatóikat. Lehetővé teszik számukra, hogy megismerjék a helyi és az egzotikus növényeket, ezáltal inspirálva őket saját kertjük kialakításában.

A következő képsorok is szemet gyönyörködtetőek. Elvisznek bennünket a világ legszebb és legismertebb kertjeibe.

Versailles-i kert, Versailles, Franciaország

A Versailles-i palotától nyugatra fekszik ez a hatalmas kiterjedésű klasszikus francia kert, melynek védjegye a szimmetria és a rendezettség. A gondosan ápolt gyepet virágok, szobrok és szökőkutak tarkítják. A XIV. Lajos által építtetett kert méltán lett az UNESCO Világörökség része.

Villa d`Este kertje, Tivoli, Olaszország

A 16. századi, Róma melletti villát imádják teraszos kertjei és változatos szökőkútjai miatt. Csodálatos példája egy olasz reneszánsz kertnek, ahol a tájkép azért született, hogy inspiráljon és segítse az elmélyülést.

Brooklyn-i botanikus kert, Brooklyn, USA

Az 1910-ben alapított botanikus kertben 14.000-féle növény található különféle területen: van vízi, angol és illatos kert. Az utóbbi a látássérültek részére. A botanikus kert híres kivételes japán kertjéről és a kétszáz cseresznyefájáról, melyek tömegeket vonzanak minden tavasszal.

Butchart kertek, Brit Columbia, Kanada

Ez a gyönyörű oázis több mint száz éve kápráztatja el a látogatókat buja növényzetével és színes virágaival. Ötven teljes munkaidőben dolgozó kertész gondozza az 55 hektárnyi területet, ahol 26 üvegház található. A képen látható Sunken Garden az egyik legkedveltebb rész. A kert egy korábbi mészkőbánya helyén épült. Jennie Butchart, egy gazdag cementgyártó felesége látott benne fantáziát és alakította át.

Keukenhof kert, Lisse, Hollandia

Nem lehet úgy Hollandiába utazni tavasszal, hogy figyelmen kívül hagyjuk a tulipánokat. Aki igazán nagy rajongó, biztos hogy elzarándokol Lisse-be, a világhírű Keukenhof kertbe. Évente hétmillió virághagymát ültetnek. Március végétől május végéig tömegével látogatják a helyet, hogy láthassák a színpompás tulipánok, nárciszok és jácintok sokaságát. Több mint egymillió ember kíváncsi erre a csodás látványra.

Kew-kertek, London, Anglia

A London délnyugati részén elhelyezkedő kert méltán lett a Világörökség része. Nem pusztán azért, mert több mint 50.000 növényt találnak itt a látogatók, hanem azért is, mert a botanikai kutatások fontos központja. Emellett egy építészeti remekmű, hála a Melegházának, ami a világ legnagyobb viktoriánus üvegháza. Ez a történelmi helyszín ritka és veszélyeztetett növényfajoknak ad otthont.

Monet Kertje, Giverny, Franciaország

A kert Claude Monet, impresszionista festő otthonában található, és ez ihlette, többek közt, a híres Vízililiomok sorozatát. Szerencsére ma már a Giverny-be látogatók egész évben élvezhetik Monet festői kertjét. Kreatív képzelete alkotta meg a virágoktól vibráló vízi kertet, ahol ma is áll a japán híd.

Nong Nooch botanikus kert, Pattaya, Thaiföld

Ez a botanikus kert nem pusztán turisztikai látványosság, de kutató központ is. A tulajdonosok eredetileg gyümölcs és zöldség ültetvénynek vásárolták, de úgy döntöttek, hogy a 600 hektárnyi területet inkább trópusi növényekkel és virágokkal ültetik be, hogy megőrizzék a hely élővilágát. A kertben több mint 650 őshonos faj van.

Forrás: mymodernmet.com