0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

18 ezer hektár GMO fertőzött repcét semmisítettek meg francia gazdák

Franciaországban a gazdák összesen 18 ezer hektárnyi repcét pusztítottak el azután, hogy nem engedélyezett GMO fajtát találtak a vetőmagok között.

Franciaországban – csak úgy, mint Magyarországon – tilos a génmódosított (GMO) élőlények tenyésztése/termesztése, mivel azok rizikót jelenthetnek a környezetre és az emberi egészségre is.

Azonban egy kanadai GMO repcefajta – melyet a 2018-ban a Bayer által felvásárolt Monsanto fejlesztett ki – került elő Európában árusított vetőmagból, még az év elején. Emiatt a gazdák több ezer hektáron pusztították el a növényt, hogy megakadályozzák a virágzást, és ezzel a GMO változat továbbterjedését.

A Bayer megerősítette, hogy nyomoznak az incidens kapcsán a hasonló esetek teljes mértékű kiküszöbölése érdekében, és kompenzációt ajánlottak fel a gazdáknak az elvesztett termésért.

Emellett a vállalat hangsúlyozta, hogy szorosan együttműködnek a szabályozó hatóságokkal, a forgalmazókkal és a termelőkkel is annak érdekében, hogy termékeik megfeleljenek a lehető legmagasabb előírásoknak.

Etikai és biztonsági problémák is felmerültek Európában a GMO élőlényekkel kapcsolatban. Az egyik legnagyobb probléma a génmódosított növények fogyasztásának emberi egészségre esetlegesen gyakorolt hatása, különösen a toxikus vagy allergiás reakciók miatt.

Az EU számos országa, illetve régiója döntött úgy, hogy nem engedélyezi az ily módon előállított fajták termesztését/tenyésztését: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Szlovénia, Vallónia, Skócia, Wales és Észak-Írország.

Forrás: www.farminguk.com