0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Az érdekképviselet adatai alapján az utóbbi tíz évben egyaránt nagyjából 30 százalékkal csökkent a pékségek és a húsboltok száma Németországban, és évek óta jellemző, hogy több üzlet szűnik meg, mint amennyit újonnan nyitnak.

A 83 milliós országban tavaly év végén 10 926 pékség működött. Tíz évvel korábban, 2008-ban még 15 337 német pékség volt, húsz évvel korábban, 1998-ban pedig majdnem kétszer ennyi, 21 406.

A hús-, és hentesüzletek száma is hasonlóan alakult, tavaly év végén 12 897 működött, míg tíz évvel korábban 18 320, húsz évvel korábban pedig 25 406.

A kisipari élelmiszer-előállítás és -kereskedelem két meghatározó ágazatának nagymértékű visszaesése nem csak a bürokratikus terheknek és a diszkontláncok és szupermarketek konkurenciájának tulajdonítható. A legnagyobb gond a szakképzett munkaerő hiánya és a szakma iránti érdeklődés csökkenése.

Egyre kevesebb a fiatal, akik közül kikerülhetne a cégtulajdonosok új nemzedéke

– mondta Herbert Dohrmann, az érdekképviselet élelmiszeriparral foglalkozó munkacsoportjának szóvivője az ARD országos köztelevíziónak. 

Az utánpótlás gondjait jelzi, hogy a pékségeknél jelentkező híján 906 ipari tanulói helyet nem tudtak betölteni tavaly, a hús-, és hentesüzleteknél pedig 894 hely maradt betöltetlen.

A ZDH (Zentralverband des Deutschen Handwerks e.V.) adatai szerint a német kisipari ágazat 5,5 millió alkalmazottat foglalkoztat, éves árbevétele pedig meghaladja az 580 milliárd eurót (185 ezer milliárd forint).

Forrás: MTI