0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Kőszeg a Szőlő jövésnek könyve miatt igen alkalmas helyszíne az éghajlat és a szőlőfejlődés összefüggéseinek boncolgatására, hiszen

az 1740-től vezetett följegyzések a klímatörténeti kutatásokhoz is alapot adnak.

A konferencia első napján, április 26-án pénteken erről is lesz szó, sőt a 13-19. századra is visszatekint egy előadás, amikor a kis jégkorszakban katasztrofális szüretek követték egymást.

Szombaton, április 27-én bemutatják Kőszeg város 2018. évi borát, a város szőlőhegyének és gyümölcsöseinek revitalizációját, valamint a kőszegi terroir újragondolását, beleértve a dűlők újjászületését és az új termékleírást is.

Az éghajlatváltozás nyertese hazánkban a Zalai borvidék, de az is kiderül, hogy mi várhat a hazai borvidékekre 2020-2100 között.

Tokaj-Hegyalján vizsgálták a domborzati viszonyok és a fagy előrejelzésének összefüggéseit, a hőmérséklet hatását a vegetációs időszakra. Villányban adatbázis épül a meteorológiai mérésekből, annak a felhasználási lehetőségeit is bemutatják a tanácskozáson.

Közvetlenül a szőlőről szólnak az évjárat és a csemegeszőlők fürt- és bogyónagyságának összefüggéséről, a szőlőlevél szárazság hatására változó polifenolos összetételéről, az optimalizált növényvédelemről, illetve a talajtakarás szükségességéről szóló előadások.

A Szőlő és klíma konferencia április 26-án 14 órakor kezdődik Kőszegen az Öregtoronyban, a Chernel utca 16. szám alatt. Másnap 9 órakor kezdődnek az előadások

Forrás: magyarmezogazdasag.hu