0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

A vizsgálat során 10 ország – Ausztria, Belgium, Németország, Dánia, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és az Egyesült Királyság – 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak. Az összes tesztelt folyó és csatorna – Lengyelországtól Spanyolországig – többféle peszticidet, a legtöbbjük pedig állatgyógyászati készítményeket tartalmaz.

Legmagasabb szennyezettségűnek egy belga csatorna bizonyult, ahol 70-féle peszticidet mértek.

A 29 vizsgált vízből 13-nál legalább egy peszticid koncentrációja meghaladta az európai szabványok szerinti elfogadható szinteket. A kutatók szerint, a nem engedélyezett peszticidek jelenléte nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezeket illegálisan használták, mivel az is lehet, hogy más engedélyezett célokra alkalmazták még a tiltás hatálybalépése vagy a licensz lejárata előtt. Azonban több folyóban voltak olyan peszticidek is, amelyek koncentrációja és előfordulási gyakorisága jelentős volt (például a minták 93%-ában volt karbendazim).

Az állatgyógyászati készítmények többsége antimikrobiális szer, leginkább antibiotikum volt. A 103 azonosított peszticidnek nagyjából a fele herbicidet, a maradék pedig fungicidet vagy inszekticidet tartalmazott.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/theecologist.org