Back to top

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Az EU évente mintegy 14 millió tonna szójababot importál az állatok – többek között csirkék, sertések és szarvasmarhák – takarmányozásához használt fehérjeforrásként, valamint tejtermelésre.

Az Egyesült Államokból származó szójabab versenyképes árának köszönhetően igen vonzó takarmányozási lehetőséget kínál az európai importőrök és felhasználók számára – áll a közleményben.

Az uniós szójabab-behozatal 72 százalékával

az Egyesült Államok jelenleg Európa első számú beszállítója. Európa pedig az USA szójababkivitelének messze legjelentősebb – annak 22 százalékát – felvevőpiaca, megelőzve ezzel Kínát (18 százalék) és Mexikót (9 százalék).

A számos területen és termékkel (többek között a szójababbal) folytatott kereskedelem élénkítése egyike volt a Juncker és Trump elnök által 2018. július 25-én tett közös nyilatkozat célkitűzéseinek. Az Európai Bizottság nyomon követi a vállalt kötelezettségeket, és rendszeresen adatokat tesz közzé az Egyesült Államokból származó uniós szójabab-behozatalról.

2019 januárjában a Bizottság megállapította, hogy

az Egyesült Államokból származó szójabab megfelel a bioüzemanyagokban történő felhasználásra vonatkozó uniós technikai követelményeknek.

Ez a döntés az európai piaci lehetőségek bővítése révén lehetőséget teremt a szójabab-kivitel tovább növelésére.

Az Egyesült Államok egyúttal az Unió által importált agrár-élelmiszeripari termékeknek is a legjelentősebb beszállítója. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2018 februárja és 2019 januárja között az Egyesült Államokból származó agrár-élelmiszeripari behozatal értéke 14 százalékkal nőtt. Ez 1,5 milliárd EUR értéknövekedést jelent, ami elsősorban a szójabab, a szójababból készült olajpogácsa és számos egyéb termék behozatalában tapasztalható növekedésnek tudható be.

Forrás: 
Európai Bizottság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

A bokafixes búza bizalmi indexe

Rövid egy hónap múlva kezdődik az aratás. Az előjelek vegyesek, de inkább rosszak. Főleg az év első négy hónapjában tapasztalt csapadékszegény időjárás teszi búskomorrá a gazdálkodókat, alább kellett adniuk miatta a reményeiket. Kétségtelen, hogy az aszály az őszi vetésű és nyári betakarítású kalászosoknak nem kedvezett, sőt ártott, ezt nyugodtan kijelenthetjük.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.