Back to top

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Európa legrégebbi állami birtokának története 1784-ben kezdődött: ekkor alapították meg Mezőhegyesen a Császári és Királyi Ménesintézetet, amelynek feladata az Osztrák-Magyar Monarchia háborús időszak következtében lecsökkent lóállományának utánpótlása volt. Csekonics József vérteskapitány parancsnoklása és tervei alapján, mintegy fél esztendő alatt épültek fel a tenyésztéshez szükséges létesítmények, amelyek falai közül évente közel 8 ezer ló került ki.

A katonai célú lótenyésztés és takarmánytermesztés mellett később iparinövény-termesztéssel, illetve szarvasmarha- és sertéstenyésztéssel is foglalkoztak a birtokon, mindez pedig sorsfordítónak bizonyult:

az 1900-as évek elejére a kontinens legnagyobb s legmodernebb mezőgazdasági üzeme épült ki a településen.

Mezőhegyesre a lovasember hazajön

E történelmi helyszín adott otthont áprilisban a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny döntőjének: a 3 napos megmérettetés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai támogatásával, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közreműködésével, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében jött létre. A versenyt követő hetekben, a budapesti Agrár Szakma Sztár Fesztiválon beszélgettem Tarkó Gáborral, az intézmény igazgatójával, aki a szervezéssel szerzett tapasztalatokról, egyszersmind pedig a sikeres lovas szakképzés feltételeiről is nyilatkozott lapunknak.

„Mezőhegyes múltja, a történelmi épületegyüttes – köztük a gyönyörűen felújított fedeles lovarda és a lóversenytér – tökéletesen alkalmassá tettek bennünket a verseny megszervezésére”
– mondta büszkén az intézményvezető, aki elárulta: hamarosan új sportcsarnokot és uszodát is kap az iskola. A fejlesztéseket állami támogatással valósítja meg az iskola fenntartója, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., amely a diákok támogatására ösztöndíjprogramot is indított. 
Az iskola igazgatójának szavai szerint fontos, hogy minden eszközt megragadjanak ahhoz, hogy a fiatalok figyelmét a mezőgazdasági képzésekre tudják irányítani. „Tanulóinkkal együtt rendszeres vendégei vegyünk a hazai agrárkiállításoknak, pályaválasztási fórumoknak, illetve osztályfőnöki óráknak is. Az ország minden tájáról igyekszünk beiskolázni fiatalokat, hisz csakis így lehetünk sikeresek” – magyarázta Tarkó Gábor, aki elmondta azt is, hogy az intézményük több mint 250 tanulója 64 településről származik, éppen ezért a jövő tanévre a kollégiumi férőhelyeik számát is bővítik. Mint mondta a gyerekek körében különösen népszerű a lovász-, illetve az arra épülő belovagló és patkolókovács képzésük, ugyanakkor sokan választják a mezőgazdasági gépész, illetve gépjavító és géptechnikus képzéseiket is.

A hölgyek uralták a mezőnyt

A tapasztalat azt mutatja, a lovas képzéseket napjainkban főleg lányok választják, e tény pedig a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny mezőhegyesi döntőjén is bizonyítást nyert:

a 9 iskola 16 tanulójából álló mezőnyt kizárólag hölgyek alkották.

Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló megmérettetés Magyar Tibor, az iskola gyakorlati oktatásvezetője irányításával, a versenybizottság felügyelete mellett zajlott. A lányok az akadályokat olyannyira sikeresen vették, hogy 14-en közülük 71% feletti összteljesítményt értek el, ami azt jelentette: szakmai vizsgájuk alól mentességet kaptak, méghozzá jeles eredménnyel. A házigazdák különösen büszkék a két mezőhegyesi versenyzőre, akik iskolájuk „küldöttségének” tagjaikként részt vettek az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon is.

Gyerekkori álmuk vált valóra

Kalicz Laura, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium versenyzője az előkelő 2. helyet szerezte meg a versenyben, egyúttal pedig kiérdemelte a legjobb díjlovasnak járó különdíjat is. Laura lapunknak elmondta, 6 éves korától kezdve lovagol – a családban egyedüliként.

„Munkalovasként, illetve oktatóként szeretnék elhelyezkedni, valamint szeretnék versenyeken is részt venni, sportlovasként”

– árulta el terveit a lovász szakon végzett, békéscsabai származású lány. Hozzátette: nagyon megszerette a képzést, amely mindig tartogatott számára valami érdekeset, éppen ezért a versenyre való felkészülésre is sok időt és energiát fordított. A legemlékezetesebb feladatoknak a lovaglás és a fogathajtás bizonyult számára, ugyanakkor felelevenítette a lófelvezetéssel és a lova díjlovaglásra történő felkészítésének legszebb pillanatait is.

Az iskola versenyzőjeként vett részt a döntőn a szarvasi Gergely Melinda Edit is, aki egészen kiskorában kezdett lovagolni, s legfőképp az állatszeretet vonzotta erre a pályára. A 4. helyezést elért lány elárulta,

szakképesítését olyan helyen szeretné kamatoztatni, ahol gyerekekkel, köztük fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozhat.

Melinda úgy fogalmazott, pozitív hangulatú, jó élményekkel teli versenyként tekint vissza a mezőhegyesi döntőre. Hozzátette: az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon rengeteg érdeklődő kisiskolással találkozott, akiket szerinte leginkább ebben a korban lehet a mezőgazdasági szakmákkal megfogni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Belevetették magukat a szakmába a jövő „kis gazdái”

Székesfehérváron és Szegeden mutatkozott be a Vesd bele magad! Program a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége-AGRYA hozzájárulásának, valamint az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásának együttműködéseként. A 2011-ben indított program célja a szemlélet formálás, a kisiskolás gyerekek egészséges testi, lelki fejlődése, illetve a partnerség a gazdák és a fiatalok között.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Változások az agrár szaktanácsadásban

Május 29-én lépett hatályba az Agrárminisztérium (AM) rendelete a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről. Az egyik legfontosabb változás, hogy megfelelő szakmai végzettséggel, és a választott szakterületen legalább 5 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie a szaktanácsadónak.

A tájfajta ősgabonák lehetőségei

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), Magyarország egyetlen önálló, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezete az első, februári ágazati egyeztetés után júniusban a szlovákiai peszektergenyei Biocentrum Biogazdaságba hívta szakmai napra, kóstolóra és szántóföldi bemutatóra az ősi kenyérbúzák termesztése iránt érdeklődőket, illetve a ter­mesztésükben érdekelteket.

Készenléti Rendőrség: nóniuszok nyergében járják az országot

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik mezőhegyesi tenyésztésű lovakban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Újra Mezőhegyesé a vetőmagüzem

Visszavásárolta a Limagraintől a korábban is Mezőhegyeshez tartozó vetőmagüzemet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A létesítmény megszerzésével a feldolgozás is a zrt.-hez kerül, a folyamat végén pedig saját fémzárolt vetőmagot bocsáthatnak ki.

A vidék biztonságáért együttműködik az agrártárca az Országos Polgárőr Szövetséggel

A tanya- és a zárkerti programok, a többmilliárdos mezőgazdasági beruházások révén fejlődik, vagyonában is egyre gyarapodik a magyar vidék, melynek védelme valamennyiünk számára fontos. Különösen a tanyás térségek, mezőgazdasági külterületek személy- és vagyonvédelmében jelentős segítséget nyújtanak a polgárőrök, akiknek áldoztatos munkáját nem tudjuk eléggé megköszönni – fogalmazott Feldman Zsolt szombaton, a VIII. Országos Lovas Polgárőr Szemlén.