Back to top

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Európa legrégebbi állami birtokának története 1784-ben kezdődött: ekkor alapították meg Mezőhegyesen a Császári és Királyi Ménesintézetet, amelynek feladata az Osztrák-Magyar Monarchia háborús időszak következtében lecsökkent lóállományának utánpótlása volt. Csekonics József vérteskapitány parancsnoklása és tervei alapján, mintegy fél esztendő alatt épültek fel a tenyésztéshez szükséges létesítmények, amelyek falai közül évente közel 8 ezer ló került ki.

A katonai célú lótenyésztés és takarmánytermesztés mellett később iparinövény-termesztéssel, illetve szarvasmarha- és sertéstenyésztéssel is foglalkoztak a birtokon, mindez pedig sorsfordítónak bizonyult:

az 1900-as évek elejére a kontinens legnagyobb s legmodernebb mezőgazdasági üzeme épült ki a településen.

Mezőhegyesre a lovasember hazajön

E történelmi helyszín adott otthont áprilisban a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny döntőjének: a 3 napos megmérettetés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai támogatásával, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közreműködésével, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében jött létre. A versenyt követő hetekben, a budapesti Agrár Szakma Sztár Fesztiválon beszélgettem Tarkó Gáborral, az intézmény igazgatójával, aki a szervezéssel szerzett tapasztalatokról, egyszersmind pedig a sikeres lovas szakképzés feltételeiről is nyilatkozott lapunknak.

„Mezőhegyes múltja, a történelmi épületegyüttes – köztük a gyönyörűen felújított fedeles lovarda és a lóversenytér – tökéletesen alkalmassá tettek bennünket a verseny megszervezésére”
– mondta büszkén az intézményvezető, aki elárulta: hamarosan új sportcsarnokot és uszodát is kap az iskola. A fejlesztéseket állami támogatással valósítja meg az iskola fenntartója, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., amely a diákok támogatására ösztöndíjprogramot is indított. 
Az iskola igazgatójának szavai szerint fontos, hogy minden eszközt megragadjanak ahhoz, hogy a fiatalok figyelmét a mezőgazdasági képzésekre tudják irányítani. „Tanulóinkkal együtt rendszeres vendégei vegyünk a hazai agrárkiállításoknak, pályaválasztási fórumoknak, illetve osztályfőnöki óráknak is. Az ország minden tájáról igyekszünk beiskolázni fiatalokat, hisz csakis így lehetünk sikeresek” – magyarázta Tarkó Gábor, aki elmondta azt is, hogy az intézményük több mint 250 tanulója 64 településről származik, éppen ezért a jövő tanévre a kollégiumi férőhelyeik számát is bővítik. Mint mondta a gyerekek körében különösen népszerű a lovász-, illetve az arra épülő belovagló és patkolókovács képzésük, ugyanakkor sokan választják a mezőgazdasági gépész, illetve gépjavító és géptechnikus képzéseiket is.

A hölgyek uralták a mezőnyt

A tapasztalat azt mutatja, a lovas képzéseket napjainkban főleg lányok választják, e tény pedig a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny mezőhegyesi döntőjén is bizonyítást nyert:

a 9 iskola 16 tanulójából álló mezőnyt kizárólag hölgyek alkották.

Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló megmérettetés Magyar Tibor, az iskola gyakorlati oktatásvezetője irányításával, a versenybizottság felügyelete mellett zajlott. A lányok az akadályokat olyannyira sikeresen vették, hogy 14-en közülük 71% feletti összteljesítményt értek el, ami azt jelentette: szakmai vizsgájuk alól mentességet kaptak, méghozzá jeles eredménnyel. A házigazdák különösen büszkék a két mezőhegyesi versenyzőre, akik iskolájuk „küldöttségének” tagjaikként részt vettek az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon is.

Gyerekkori álmuk vált valóra

Kalicz Laura, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium versenyzője az előkelő 2. helyet szerezte meg a versenyben, egyúttal pedig kiérdemelte a legjobb díjlovasnak járó különdíjat is. Laura lapunknak elmondta, 6 éves korától kezdve lovagol – a családban egyedüliként.

„Munkalovasként, illetve oktatóként szeretnék elhelyezkedni, valamint szeretnék versenyeken is részt venni, sportlovasként”

– árulta el terveit a lovász szakon végzett, békéscsabai származású lány. Hozzátette: nagyon megszerette a képzést, amely mindig tartogatott számára valami érdekeset, éppen ezért a versenyre való felkészülésre is sok időt és energiát fordított. A legemlékezetesebb feladatoknak a lovaglás és a fogathajtás bizonyult számára, ugyanakkor felelevenítette a lófelvezetéssel és a lova díjlovaglásra történő felkészítésének legszebb pillanatait is.

Az iskola versenyzőjeként vett részt a döntőn a szarvasi Gergely Melinda Edit is, aki egészen kiskorában kezdett lovagolni, s legfőképp az állatszeretet vonzotta erre a pályára. A 4. helyezést elért lány elárulta,

szakképesítését olyan helyen szeretné kamatoztatni, ahol gyerekekkel, köztük fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozhat.

Melinda úgy fogalmazott, pozitív hangulatú, jó élményekkel teli versenyként tekint vissza a mezőhegyesi döntőre. Hozzátette: az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon rengeteg érdeklődő kisiskolással találkozott, akiket szerinte leginkább ebben a korban lehet a mezőgazdasági szakmákkal megfogni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya 2018 végén

Az agrárgazdaság mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásainak hitelállománya 2018. utolsó negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,07 százalékkal nőtt, 1124,9 milliárd forint volt - derült ki a kormány.hu-n közzétett jelentésből.

A következő évtizedek sikerágazatát építik

30 éves jubileumi küldöttgyűlését rendezte meg a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete. Az ünnepi rendezvény díszvendége Nagy István agrárminiszter volt, aki úgy fogalmazott, fejet hajt az ágazatban tevékenykedők elmúlt 3 évtizedben véghezvitt teljesítménye előtt.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Családi öntözőrendszert adtak át Somodoron

A Vidékfejlesztési Program kiemelt szerepet szán az öntözésfejlesztés ösztönzésére. Az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati forrásból megvalósuló beruházások termelékenyebb gazdálkodást, jobb jövedelmezőséget, biztosabb jövőt ígérnek a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt, a somodori Gabriella-major öntözőrendszerének ünnepélyes átadásán.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

Nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar kiemelkedő stratégiai ágazat, melynek fejlesztése komoly felelősséget jelent számunkra - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Termék Nonprofit Kft. konferenciáján, Budapesten.