Back to top

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Európa legrégebbi állami birtokának története 1784-ben kezdődött: ekkor alapították meg Mezőhegyesen a Császári és Királyi Ménesintézetet, amelynek feladata az Osztrák-Magyar Monarchia háborús időszak következtében lecsökkent lóállományának utánpótlása volt. Csekonics József vérteskapitány parancsnoklása és tervei alapján, mintegy fél esztendő alatt épültek fel a tenyésztéshez szükséges létesítmények, amelyek falai közül évente közel 8 ezer ló került ki.

A katonai célú lótenyésztés és takarmánytermesztés mellett később iparinövény-termesztéssel, illetve szarvasmarha- és sertéstenyésztéssel is foglalkoztak a birtokon, mindez pedig sorsfordítónak bizonyult:

az 1900-as évek elejére a kontinens legnagyobb s legmodernebb mezőgazdasági üzeme épült ki a településen.

Mezőhegyesre a lovasember hazajön

E történelmi helyszín adott otthont áprilisban a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny döntőjének: a 3 napos megmérettetés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai támogatásával, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közreműködésével, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében jött létre. A versenyt követő hetekben, a budapesti Agrár Szakma Sztár Fesztiválon beszélgettem Tarkó Gáborral, az intézmény igazgatójával, aki a szervezéssel szerzett tapasztalatokról, egyszersmind pedig a sikeres lovas szakképzés feltételeiről is nyilatkozott lapunknak.

„Mezőhegyes múltja, a történelmi épületegyüttes – köztük a gyönyörűen felújított fedeles lovarda és a lóversenytér – tökéletesen alkalmassá tettek bennünket a verseny megszervezésére”
– mondta büszkén az intézményvezető, aki elárulta: hamarosan új sportcsarnokot és uszodát is kap az iskola. A fejlesztéseket állami támogatással valósítja meg az iskola fenntartója, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., amely a diákok támogatására ösztöndíjprogramot is indított. 
Az iskola igazgatójának szavai szerint fontos, hogy minden eszközt megragadjanak ahhoz, hogy a fiatalok figyelmét a mezőgazdasági képzésekre tudják irányítani. „Tanulóinkkal együtt rendszeres vendégei vegyünk a hazai agrárkiállításoknak, pályaválasztási fórumoknak, illetve osztályfőnöki óráknak is. Az ország minden tájáról igyekszünk beiskolázni fiatalokat, hisz csakis így lehetünk sikeresek” – magyarázta Tarkó Gábor, aki elmondta azt is, hogy az intézményük több mint 250 tanulója 64 településről származik, éppen ezért a jövő tanévre a kollégiumi férőhelyeik számát is bővítik. Mint mondta a gyerekek körében különösen népszerű a lovász-, illetve az arra épülő belovagló és patkolókovács képzésük, ugyanakkor sokan választják a mezőgazdasági gépész, illetve gépjavító és géptechnikus képzéseiket is.

A hölgyek uralták a mezőnyt

A tapasztalat azt mutatja, a lovas képzéseket napjainkban főleg lányok választják, e tény pedig a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny mezőhegyesi döntőjén is bizonyítást nyert:

a 9 iskola 16 tanulójából álló mezőnyt kizárólag hölgyek alkották.

Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló megmérettetés Magyar Tibor, az iskola gyakorlati oktatásvezetője irányításával, a versenybizottság felügyelete mellett zajlott. A lányok az akadályokat olyannyira sikeresen vették, hogy 14-en közülük 71% feletti összteljesítményt értek el, ami azt jelentette: szakmai vizsgájuk alól mentességet kaptak, méghozzá jeles eredménnyel. A házigazdák különösen büszkék a két mezőhegyesi versenyzőre, akik iskolájuk „küldöttségének” tagjaikként részt vettek az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon is.

Gyerekkori álmuk vált valóra

Kalicz Laura, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium versenyzője az előkelő 2. helyet szerezte meg a versenyben, egyúttal pedig kiérdemelte a legjobb díjlovasnak járó különdíjat is. Laura lapunknak elmondta, 6 éves korától kezdve lovagol – a családban egyedüliként.

„Munkalovasként, illetve oktatóként szeretnék elhelyezkedni, valamint szeretnék versenyeken is részt venni, sportlovasként”

– árulta el terveit a lovász szakon végzett, békéscsabai származású lány. Hozzátette: nagyon megszerette a képzést, amely mindig tartogatott számára valami érdekeset, éppen ezért a versenyre való felkészülésre is sok időt és energiát fordított. A legemlékezetesebb feladatoknak a lovaglás és a fogathajtás bizonyult számára, ugyanakkor felelevenítette a lófelvezetéssel és a lova díjlovaglásra történő felkészítésének legszebb pillanatait is.

Az iskola versenyzőjeként vett részt a döntőn a szarvasi Gergely Melinda Edit is, aki egészen kiskorában kezdett lovagolni, s legfőképp az állatszeretet vonzotta erre a pályára. A 4. helyezést elért lány elárulta,

szakképesítését olyan helyen szeretné kamatoztatni, ahol gyerekekkel, köztük fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozhat.

Melinda úgy fogalmazott, pozitív hangulatú, jó élményekkel teli versenyként tekint vissza a mezőhegyesi döntőre. Hozzátette: az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon rengeteg érdeklődő kisiskolással találkozott, akiket szerinte leginkább ebben a korban lehet a mezőgazdasági szakmákkal megfogni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Lehet más eper pirosabb a magyar epernél, de ízesebb biztos nem

Pünkösdi földieper piacot szervezett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat május 30-án, a Duna-korzón. A szervezet által működtetett termeloikosar.hu weboldalon regisztrált termelők gyümölcs, szörp és lekvár formájában hozták el árujukat, ezzel ösztönözve a fogyasztókat, hogy keressék a közvetlen termelőktől származó friss és biztonságos hazai termékeket.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a gazdák versenyképességének megvédésében

A Termőföldtől az asztalig stratégiát úgy kell megvalósítani, hogy az ne veszélyeztesse az európai gazdák versenyképességét – közölte Nagy István agrárminiszter az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagjának írt válaszlevelében. Stella Kyriakides korábban a brüsszeli állatjóléti és növényvédelmi előírások magyarországi végrehajtásával kapcsolatban fordult a tárcavezetőhöz.

Az agrárium is vesztese a válságnak

Kedvezőtlenül érinti az egyébként stabil mezőgazdasági ágazatot is a koronavírus, ráadásul több más tényező is rossz hatással van az agráriumra – derült ki a a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. A most szerzett tapasztalatok és a meghozott intézkedések hosszabb távú hatása azonban még előnyére válhat az ágazatnak.

Aktív magyar segítség a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozásához

Nem kérdés, hogy a Balkán történelmileg és folyamatosan erősödő gazdasági szálakon keresztül kötődik az Unió egészéhez. A magyar agrártárca ezért mindent megtesz, hogy elősegítse a Nyugat-Balkán országainak integrációját – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Tej. Szívvel-lélekkel!

Útjára indult a tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampány, amely az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttes közreműködésével jött létre. A június 18-ig tartó promóció a fogyasztói tudatosság ösztönzését, a fogyasztói edukációt, valamint minőségi hazai tejtermékek megismertetését hivatott elősegíteni.

Újabb 80 milliárd forint jut az állattenyésztés és kertészet támogatására

Új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet az Agrárminisztérium (AM) 80 milliárd forint értékben a nyáron a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak mérséklése és a versenyképesség növelése érdekében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.