0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Európa legrégebbi állami birtokának története 1784-ben kezdődött: ekkor alapították meg Mezőhegyesen a Császári és Királyi Ménesintézetet, amelynek feladata az Osztrák-Magyar Monarchia háborús időszak következtében lecsökkent lóállományának utánpótlása volt. Csekonics József vérteskapitány parancsnoklása és tervei alapján, mintegy fél esztendő alatt épültek fel a tenyésztéshez szükséges létesítmények, amelyek falai közül évente közel 8 ezer ló került ki.

A katonai célú lótenyésztés és takarmánytermesztés mellett később iparinövény-termesztéssel, illetve szarvasmarha- és sertéstenyésztéssel is foglalkoztak a birtokon, mindez pedig sorsfordítónak bizonyult:

az 1900-as évek elejére a kontinens legnagyobb s legmodernebb mezőgazdasági üzeme épült ki a településen.

Mezőhegyesre a lovasember hazajön

E történelmi helyszín adott otthont áprilisban a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny döntőjének: a 3 napos megmérettetés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai támogatásával, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közreműködésével, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében jött létre. A versenyt követő hetekben, a budapesti Agrár Szakma Sztár Fesztiválon beszélgettem Tarkó Gáborral, az intézmény igazgatójával, aki a szervezéssel szerzett tapasztalatokról, egyszersmind pedig a sikeres lovas szakképzés feltételeiről is nyilatkozott lapunknak.

„Mezőhegyes múltja, a történelmi épületegyüttes – köztük a gyönyörűen felújított fedeles lovarda és a lóversenytér – tökéletesen alkalmassá tettek bennünket a verseny megszervezésére”
– mondta büszkén az intézményvezető, aki elárulta: hamarosan új sportcsarnokot és uszodát is kap az iskola. A fejlesztéseket állami támogatással valósítja meg az iskola fenntartója, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., amely a diákok támogatására ösztöndíjprogramot is indított. 
Az iskola igazgatójának szavai szerint fontos, hogy minden eszközt megragadjanak ahhoz, hogy a fiatalok figyelmét a mezőgazdasági képzésekre tudják irányítani. „Tanulóinkkal együtt rendszeres vendégei vegyünk a hazai agrárkiállításoknak, pályaválasztási fórumoknak, illetve osztályfőnöki óráknak is. Az ország minden tájáról igyekszünk beiskolázni fiatalokat, hisz csakis így lehetünk sikeresek” – magyarázta Tarkó Gábor, aki elmondta azt is, hogy az intézményük több mint 250 tanulója 64 településről származik, éppen ezért a jövő tanévre a kollégiumi férőhelyeik számát is bővítik. Mint mondta a gyerekek körében különösen népszerű a lovász-, illetve az arra épülő belovagló és patkolókovács képzésük, ugyanakkor sokan választják a mezőgazdasági gépész, illetve gépjavító és géptechnikus képzéseiket is.

A hölgyek uralták a mezőnyt

A tapasztalat azt mutatja, a lovas képzéseket napjainkban főleg lányok választják, e tény pedig a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny mezőhegyesi döntőjén is bizonyítást nyert:

a 9 iskola 16 tanulójából álló mezőnyt kizárólag hölgyek alkották.

Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló megmérettetés Magyar Tibor, az iskola gyakorlati oktatásvezetője irányításával, a versenybizottság felügyelete mellett zajlott. A lányok az akadályokat olyannyira sikeresen vették, hogy 14-en közülük 71% feletti összteljesítményt értek el, ami azt jelentette: szakmai vizsgájuk alól mentességet kaptak, méghozzá jeles eredménnyel. A házigazdák különösen büszkék a két mezőhegyesi versenyzőre, akik iskolájuk „küldöttségének” tagjaikként részt vettek az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon is.

Gyerekkori álmuk vált valóra

Kalicz Laura, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium versenyzője az előkelő 2. helyet szerezte meg a versenyben, egyúttal pedig kiérdemelte a legjobb díjlovasnak járó különdíjat is. Laura lapunknak elmondta, 6 éves korától kezdve lovagol – a családban egyedüliként.

„Munkalovasként, illetve oktatóként szeretnék elhelyezkedni, valamint szeretnék versenyeken is részt venni, sportlovasként”

– árulta el terveit a lovász szakon végzett, békéscsabai származású lány. Hozzátette: nagyon megszerette a képzést, amely mindig tartogatott számára valami érdekeset, éppen ezért a versenyre való felkészülésre is sok időt és energiát fordított. A legemlékezetesebb feladatoknak a lovaglás és a fogathajtás bizonyult számára, ugyanakkor felelevenítette a lófelvezetéssel és a lova díjlovaglásra történő felkészítésének legszebb pillanatait is.

Az iskola versenyzőjeként vett részt a döntőn a szarvasi Gergely Melinda Edit is, aki egészen kiskorában kezdett lovagolni, s legfőképp az állatszeretet vonzotta erre a pályára. A 4. helyezést elért lány elárulta,

szakképesítését olyan helyen szeretné kamatoztatni, ahol gyerekekkel, köztük fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozhat.

Melinda úgy fogalmazott, pozitív hangulatú, jó élményekkel teli versenyként tekint vissza a mezőhegyesi döntőre. Hozzátette: az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon rengeteg érdeklődő kisiskolással találkozott, akiket szerinte leginkább ebben a korban lehet a mezőgazdasági szakmákkal megfogni.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság