Back to top

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a 2017/2018-as tanév során a program több mint 20 millió gyermekhez jutott el az uniós országokban.

A március végén elfogadott uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-programban a 2019/2020-as tanévre 145 millió eurót különítenek el gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió eurót pedig tejre és egyéb tejtermékekre.

Az élelmiszer-osztási programot

olyan oktatási intézkedések is kiegészítik, amelyek bővítik a gyermekek mezőgazdasággal kapcsolatos ismereteit és ösztönzik az egészséges táplálkozást.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos a közlemény szerint kiemelte, hogy az uniós iskolaétkeztetési programnak köszönhetően a gyermekek az európai mezőgazdasági termelők tápláló, biztonságos és magas minőségű élelmiszereit fogyaszthatják, és közben még arról is tanulhatnak, hogy e termékek honnan származnak.”

Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (csaknem 1,2 milliárd forint), az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval (mintegy 625 millió forint) támogatja az EU.

A bizottság közzétett egy értékelő jelentést is, amelyből kiderül, hogy a 2017/2018-as tanévben mintegy 159 000 iskola vett részt az uniós iskolaétkeztetési programban. Ebben az időszakban összesen 255 500 tonna friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint 178 millió liter tejet osztottak ki az európai gyermekeknek az uniós költségvetésből származó, több mint 182 millió eurós támogatásnak köszönhetően.

A gyermeknek kiosztandó termékeket az egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonális jelleget, a változatosságot és a hozzáférhetőséget szem előtt tartva választják ki. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális forrásokból történő beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, a rövid ellátási láncokat, a környezeti előnyöket jelentő megoldásokat, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereit.

Forrás: 
Európai Bizottság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Díszkert zöldségfélékből III.

A díszkertként is funkcionáló zöldségeskertek nemcsak a jóleső kerti munkával, hanem a szem gyönyörködtetésével is segítik a kikapcsolódást, így pihentetnek is. Szinte valamennyi zöldségfajnak akadnak fajtái, amelyeket beültethetünk reprezentatív ágyásokba is.

Birsalmát a teába!

A birsalma több vitamint, köztük C-vitamint tartalmaz, mint az alma, a pektintartalma pedig a legnagyobb a gyümölcsök között. Mit tegyünk vele, ha nyersen élvezhetetlen számunkra?

Franciák díjazták az egyetlen lengyel borászati tankönyvet

A "Szőlő és bor. Tudás és gyakorlat" című lengyel tankönyv a párizsi Nemzetközi Szőlő- és Borászati Szervezet (OIV) egyik fődíját nyerte el. Jelenleg ez az egyetlen tankönyv borászok számára Lengyelországban.

Kutatóintézet: az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az első fél évben

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 4714 millió euró, behozatala 3042 millió euró volt az első fél évben, az export 11,2 százalékkal, az import 6,8 százalékkal nőtt, az agrár-külkereskedelem aktívuma 1672 millió euró volt, 279 millió euróval, 20 százalékkal több, mint 2018 első fél évében.

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Rákkeltő aflatoxinok - Az egzotikus állatokban kutatja a megoldást

Kimagasló tudománytörténeti jelentőségű – tartják hazánk első mezőgazdasági kutatótelepéről, amely 19. század végi megalapítása óta, mind a mai napig kulcsfontosságú vizsgálatok helyszíne. A NAIK Agrár-környezettudományi Kutatóintézetének laboratóriumában dolgozik Kosztik Judit, aki a kutató-utánpótlási program résztvevőjeként rákkeltő aflatoxinok semlegesítésére keres megoldásokat.

1885 óta őrzi múltját és hagyományait a szakiskola

Az ország egyik legrégebbi erdészképző intézménye idén kezdte meg 134. tanévét. A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jogelődje, a m. kir. Erdőőri Szakiskola 1885-ben nyitotta meg kapuit a Temesvár melletti Vadászerdőn. Trianon az iskola életét is megváltoztatta.

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint, nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.