Back to top

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a 2017/2018-as tanév során a program több mint 20 millió gyermekhez jutott el az uniós országokban.

A március végén elfogadott uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-programban a 2019/2020-as tanévre 145 millió eurót különítenek el gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió eurót pedig tejre és egyéb tejtermékekre.

Az élelmiszer-osztási programot

olyan oktatási intézkedések is kiegészítik, amelyek bővítik a gyermekek mezőgazdasággal kapcsolatos ismereteit és ösztönzik az egészséges táplálkozást.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos a közlemény szerint kiemelte, hogy az uniós iskolaétkeztetési programnak köszönhetően a gyermekek az európai mezőgazdasági termelők tápláló, biztonságos és magas minőségű élelmiszereit fogyaszthatják, és közben még arról is tanulhatnak, hogy e termékek honnan származnak.”

Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (csaknem 1,2 milliárd forint), az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval (mintegy 625 millió forint) támogatja az EU.

A bizottság közzétett egy értékelő jelentést is, amelyből kiderül, hogy a 2017/2018-as tanévben mintegy 159 000 iskola vett részt az uniós iskolaétkeztetési programban. Ebben az időszakban összesen 255 500 tonna friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint 178 millió liter tejet osztottak ki az európai gyermekeknek az uniós költségvetésből származó, több mint 182 millió eurós támogatásnak köszönhetően.

A gyermeknek kiosztandó termékeket az egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonális jelleget, a változatosságot és a hozzáférhetőséget szem előtt tartva választják ki. A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális forrásokból történő beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, a rövid ellátási láncokat, a környezeti előnyöket jelentő megoldásokat, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereit.

Forrás: 
Európai Bizottság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Változatos tökfélék

A tökfélék az uborka és a dinnyék közeli rokonai, azokhoz hasonlóan a kabakosok családjába tartoznak. Fő fogyasztási idényüket tekintve hagyományosan megkülönböztetünk nyári és téli tököket, napjainkban azonban a konyhában évszaktól függetlenül használhatjuk őket. A piacon egész évben megtalálható minden jelentősebb fajtakör.