Back to top

Nagyobb figyelmet a baromfinak: Baromfi Világnap május 3-án

Május 3-án ünnepli az idén a nemzetközi Baromfi Világnapot a Baromfi Termék Tanács (BTT). A rendezvénynek a budapesti Vajdahunyad-vár ad otthont.

A nemzetközi világnap bevezetését a BTT kezdeményezte, és a javaslatot az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC), a Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) és a tudományos baromfis világszervezet (WPSA) is támogatta.

A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

A jövő mezőgazdaságának, élelmiszer-termelésének ugyanis óriási feladata lesz a Föld egyre növekvő népességének eltartása. A 2050-re prognosztizált 9 milliárdnyi ember élelmiszerigényének kielégítésében a baromfitermelőknek is jelentős szerep jut, a baromfiágazat azonban a szakemberek szerint képes lesz e kihívások teljesítésére. Bizonyítja ezt az elmúlt fél évszázados teljesítménye is. A világ baromfihús-termelése 1970 óta közel meghatszorozódott, ezzel az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta az állati termékek közül. Az ágazat húsfogyasztásban betöltött szerepe és aránya egyre inkább növekszik, így néhány éven belül a legnagyobb arányban fogyasztott húsféleség lesz.

Az idei Vajdahunyad-várban sorra kerülő rendezvényen előadást tart Birthe Steenberg, az európai szövetség képviseletében az európai baromfihús-termelés legfontosabb kérdéseiről,

Nan-Dirk Mulder, a Rabobank munkatársa a baromfiágazat világpiaci tendenciáiról, Dr. Horváth-Papp Imre az antibiotikum-mentes baromfitenyésztés kihívásairól számol majd be, de érdekesnek ígérkezik a fiatalok táplálkozási szokásairól, a csirke- és pulykahús magyarországi imázsáról szóló előadás is, amit Dr. Forgács Attila tart majd a Corvinus Egyetem oktatója.

Forrás: 
Baromfi Termék Tanács

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Jócskán emelkedett a vágómarha felvásárlási ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-III. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 13,3% százalékkal drágult, az élő állatoké és az állati termékeké viszont 1,2% százalékkal csökkent.

A baromfihús lehet a legjelentősebb fehérjeforrás

A Nemzetközi Baromfi Tanács a Baromfi Világnap alkalmából hangsúlyozza, hogy a baromfihús a legnagyobb mértékben fogyasztott fehérjeforrássá válhat 2019-ben. Egyúttal közzétett egy tájékoztató kisfilmet is, amely a baromfihús fontosságáról és jelentőségéről szól.

Izgalmas baromfiárverés Hódmezővásárhelyen

Izgalmas perceket élhettek át, akik május 11-én, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon nézőként vagy licitálóként részt vehettek a baromfibemutató-térben megrendezett árverésen. Úgy tűnik, az immár harmadszor megrendezett esemény tradícióvá válik.

Nehézsúlyban kezdjük az Állattenyésztési Napokat

Csütörtökön indul a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A kiállítást kiállítást Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitja meg, utána indul a szarvasmarhák és lovak bírálata. Este juh ágazati konferencia lesz. Mi végig itt leszünk és tudósítunk az eseményekről, kövesse a magyarmezogazdasag.hu-t.

Zöldteapor brojlereknek

Kínai kutatók fedezték fel, hogy a zöldtea-por takarmánykiegészítőként javítja a hús színét a brojlertenyésztésben, emellett segíti a Lactobacillusok proliferációját, és egyben gátolja az E. coli baktériumok szaporodását a 28–42 napos korú brojlerek csípőbelében, valamint a vakbelében.

Baktériumok a csirkehúsban?

A Germanwatch nevű szervezet nagy diszkont szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehús-mintát elemzett egy egyetemi laboratóriumban. Az eredmények szerint a minták 56 százalékán antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg.

A tojásban a siker „csírája”: lúd- és kacsa­tenyésztés hatékonyan

Hogyan lehet a korszerű tudást és termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet Kiskunfélegyházán rendeztek, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Hulladékból aranybánya: mi legyen a csirketrágyával?

A szerves trágya már nem szükséges rossz, hanem feldolgozásra érdemes anyag – főleg, ha okosan sáfárkodunk vele. Erre jó példa a nyírkércsi Baromfi Coop Kft. „Működik, megéri, hasznos!” így foglalta össze röviden a tapasztalatait Bárány László, a vállalat alapító-tulajdonosa.