Back to top

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

A csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája a hűvös és kissé csapadékos időjárás miatt továbbra is veszélyezteti az ebbe a fajkörbe tartozó növényeket.

Alattomos betegség ez, mert a bibén és virágszirmokon keresztül betegíti meg a növényeket, de a virágzás elmúltával sem múlik el a fertőzésveszély.

Hatékonyan triazol hatóanyagú készítményekkel óvhatjuk meg növényeinket. Rezisztenciatörésre érdemes kontakt készítményekkel kombináltan kezelni a fákat.

A hűvös idő ellenére nagy tömegben rajzik az áprilisi és a májusi cserebogár. Gyümölcsfáinkon és erdészeti területeken a bogarak lombrágásukkal veszélyeztetik a fákat, lerakott tojásaikkal a későbbiekben a pajorok okoznak nagyon komoly károkat. Lárvájuk, a pajor az elrágott gyökerekkel akár többéves gyümölcsfákat is képes elpusztítani, ezért szántóföldtől a házikertig minden növény veszélyben van. Egyszerűbb a bogarak ellen védekezni, mint a pajorok ellen.

Tűzelhalás tünete alma hajtáscsúcson
A Nébih felhívásaiban figyelmeztet, hogy az almatermésű növényeket a baktériumos tűzelhalás kórokozója veszélyezteti, amennyiben esős idő alakul ki, és az felmelegedéssel párosul.

Figyeljünk a növényorvosok felhívásaira, és védekezzünk a kórokozó ellen réztartalmú készítmények valamelyikével, a növények rézérzékenységének figyelembevételével.

Vadon növekvő és kertekben ültetett galagonyabokrokon galagonyalepke-hernyók kártételét figyelték meg. Ilyen számban ritkán jelentkezik a kártevő, ha szükséges, védekezzünk ellene. Az idén a szokásosnál több a ribiszke hajtászsugorító levéltetű károsítása. Az enyhe tél miatt feltehetően könnyebben telelt át, ezért nagyobb a szívogatással károsodott hajtáscsúcs. Védekezés nélkül leáll a hajtások növekedése, a levelek hólyagosodnak és bepirosodnak a tetvek szívogatásától. Virágzó ribiszkén csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk.

A virágzó alma-, körte- és birsfákon megjelentek a bundásbogarak, tönkreteszik a fák virágait, mert megrágják a bibét és a pollenszálakat.

Vegyszeres védekezés helyett házikertben inkább fogjuk össze a repülő bogarakat sárga tálas csapdákkal, melyeket kissé távolabb helyezzünk el virágzó gyümölcsfáinktól.

A szamóca most még egészséges lombozatát védjük meg a mikoszferellás levélfoltosság és a lisztharmat kórokozóitól, melyek az idős, tavalyi levelekről fertőződhetnek meg. Mivel a szamóca is virágzik, óvjuk a megporzó rovarokat.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Növényvédelmi előrejelzés – Csapadékkedvelő kórokozók ideje

A természet igyekszik valamit pótolni a hiányzó esőből, bár az elvesző termést már minden bizonnyal lehetetlen lesz. A tartós nedvességborítás kedvez a tűzelhalásnak és a varasodásnak, de még a moníliaveszély sem múlt el. A gyümölcsmolyok változatlan intenzitással repülnek, és már néhány bagolylepkefaj is megjelent a csapdákban.

Átláthatóbbá tenné az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Harapni lehet a csendet

Városi származásúak lévén nagyon büszkék rá, hogy a csibéket saját kotlósaik keltik ki, és hogy a kecskéik tejéből készített sajtot, joghurtot tudnak az asztalra tenni. Az állatok abrakját is meg tudják termelni maguknak, valamint veteményesük és gyümölcsösük egyre több zöldséget, gyümölcsöt ad.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

Jég verte el az olasz gyümölcsöt, de az osztrákok sem jártak jobban

Nagy területeket érintő viharzóna vonult át Olaszország déli része fölött május közepén, számos gyümölcs- és zöldségkultúra sínyli meg a jégveréssel kísért időjárást. Ausztriában pedig a magyar határ mellett tombolt a vihar, 500 ezer eurónyi kárt hagyott maga után.