Back to top

Új fejezetekkel bővült a közterületi díszfaültetési szabvány

Befejeződött az „MSZ 12172 – Díszfák és díszcserjék ültetése települések közterületein” című szabvány szakmai egyeztetése. A tanácskozáson felmerült a díszfaiskolai termékek követelményeire vonatkozó szabvány korszerűsítése is.

A közterületi faültetési szabványt szakmai indokok alapján korszerűsítették
A közterületi faültetési szabványt szakmai indokok alapján korszerűsítették
Fotó: Pap Edina
A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatásával, valamint a növényi szaporítóanyagok munkacsoport szakértőinek tevékeny közreműködésével befejezte az „MSZ 12172 – Díszfák és díszcserjék ültetése települések közterületein” című nemzeti szabvány szakmai egyeztetését. Az utolsó tanácskozást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara székhelyén tartották.

A dokumentum munkaanyagát a Magyar Díszkertészek Szövetsége készítette.

A szabvány az előző kiadáshoz képest jelentős mértékben módosul.

Például a „3. Szakkifejezések és meghatározásuk” című fejezet szakkifejezései megháromszorozódtak, ugyanakkor a szabvány műszaki tartalma új fejezetekkel (például az ültetés előkészítése, ültetés, utómunkák) bővült. A szabvány további kilenc új, tájékoztató jellegű ábrával is kiegészült. A változtatásokat a jelen lévő – több szakterületet képviselő – szakemberek konszenzussal fogadták el. A belső munkafolyamatok zárását követően válik hatályossá a díszfás szabvány.

A résztvevők ugyanekkor kezdeményezték és egyhangúan elfogadták az „MSZ 12170:1997 – Díszfaiskolai termékek követelményei” című nemzeti szabvány mielőbbi korszerűsítését is, amelyet szakmai indokok tesznek szükségessé. A korszerűsített változat várhatóan 2019. október 1-jén jelenik meg, amely helyettesíteni fogja a korábbi, 1998-as kiadást.

Forrás: 
NAK/MSZT

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Idén is lesznek dísznövény és kertművészeti napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyparkban

Idén 15. alkalommal rendezi meg a Károlyi József Alapítvány az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában, amelynek programjában kiállítás, vásár és konferencia is szerepel.

Groot is segíthet a növények népszerűsítésében

Létezik egy kifejezés, amely a körülöttünk élő növényvilág alul értékelését jelenti, ez pedig a "növényi vakság".

Flower Port Cup – Aranyérmes a magyar kertépítő csapat

A Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága magyar kertépítő válogatottja kerttechnikai aranyérmet nyert Pekingben. A nemzeti válogató két győztese, Homokay Ádám és Stummer Gergő a kínai Skills szervezet és a Kínai Kertépítő Szövetség meghívására a "Flower Port Cup" kertépítő versenyen vettek részt.

Andor Anikó az Év Tájépítésze 2019-ben

Andor Anikó, Ybl-díjas táj- és kertépítész, a Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem Kft. műteremvezetője kapta 2019-ben az Év Tájépítésze díjat. A szakember az elmúlt öt év tervei közül azokat választotta ki a versenyre, amelyek a tájépítészeti munka sokrétűségét tükrözik.

Mobil fasorral népszerűsítik a városi fákat Bécsben

Október végéig hat sűrűn beépített bécsi kerületben vendégeskedik az a mobil fasor, amellyel a fáknak városi klímára gyakorolt hatására kívánja fölhívni a figyelmet a Grätzl Oase zöldaktivista szervezet. A városi környezetet jól tűrő tíz szövetkonténerbe ültetett mezei juhar és madárberkenye áprilistól október végéig kerületről kerületre vándorol.

Park a föld alatt

A népesség növekedésével mind nagyobb területeket építenek be, a zöldfelületek rovására. New York egyedi módon, a föld alatt megépített parkkal igyekszik orvosolni a problémát.

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Annak érdekében, hogy minél több település vehessen részt a Virágos Magyarország versenyversenyen, a szervezők június 1-jéig meghosszabbították a jelentkezés határidejét - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel kedden.

Több szaporítóanyagot is termelhetnénk

A magyarországi gyümölcsfaiskolai termesztésre jellemző, hogy a tervezett telepítésre vonatkozó információk hiányában alul- vagy túltermelés alakul ki. A szektorra nézve mindkettő hátrányos, hiszen vagy az importnak engedünk teret, vagy a megsemmisítés okoz komoly veszteséget.