0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat

A Kína északnyugati részén található Hszincsiang tartomány, ahol Korla város gazdálkodói drónokat vetnek be gyümölcsfáik hatékonyabb megporzása érdekében.

A híres korlai zamatos körte ültetvényeken a legintenzívebb virágzás kevesebb, mint két hétig tart. A régióban nagyjából 36.666 hektárnyi ültetvényen termesztik ezt a gyümölcsöt.

A gazdálkodók jobban kedvelik a drónokat a beporzásnál a méheknél, mivel így megakadályozható, hogy a növénybetegségek továbbterjedjenek.

Zhang Wei mezőgazdasági drónpilóta az egyik legnépszerűbb a szakmájában. Olyan hatékonyan végzi a munkáját, hogy öt kézi, hagyományos eszközzel dolgozó ember munkáját képes elvégezni jóval olcsóbban: mindössze nyolc perc alatt poroz be 0,67 hektárnyi körteültetvényt, amiért 300 yüant kér el (kb. 13 ezer forint).

„Korábban öt ember kellett ahhoz, hogy ugyanezt a munkát négy nap alatt végezze el, ez pedig minimum 2000 yüanba került.” – mondta az ültetvény tulajdonosa.

Zhang számára egy kicsit „unalmas” is ez a munka, mivel csak fel-alá sétálgat a körtefák között kezében a műholdas helymeghatározó rendszerrel és a drón repülését irányító vezérlőegységgel.

„A drón repülési útvonala automatikusan kerül kiszámításra miután  megadom az ültetvény határait, ahol a hibahatár 5 centiméternél is kevesebb. A drón ezután magától száll fel és tér vissza.”

– mondta a pilóta.

Zhang drónját a kínai Xaircraft cég gyártja, melynek központja a déli Guangdong tartománybeli Guangzhouban van. A cég kifejezetten automatizált mezőgazdasági eszközökre specializálódott, és több mint 1950 ilyen drónjuk repül Hszincsiangban – ezzel a piacon jelentős szerephez jutnak.

„A mezőgazdasági drónok nyolcvanszor hatékonyabbak a kézi munkaerőnél” – mondta Zhang Quiang, a cég dróncsapatának igazgatója. A Korlában lévő körteültetvények 533 hektárján az ő csapata végezte el a beporzást.

„Úgy gondolom, hogy a mezőgazdasági drónok ipari mértékű alkalmazása a beporzáshoz a precíziós gazdálkodásban forradalmi változásokat indít majd el Hszincsiangban” – tette hozzá.

Más területen is jól teljesítenek a drónok: 1797 drón segítségével 446.667 hektáron permetezték le a gyapotültetvényeket levélszikkasztóval 2018-ban, ami 30 százaléka a teljes régióban géppel betakarított gyapotnak Hszincsiangban.

Forrás: infosurhoy.com