Back to top

A Föld megérdemli az ünneplést

A környezetvédelem területén a leggyorsabb változást úgy érhetjük el, ha mi magunk változunk, és ebben a folyamatban alapvetően fontos a fiatalok informálása – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Föld napja alkalmából tartott rendezvényen, Budapesten.

László Tibor Zoltán a Budatétényi Rózsakertben megrendezett eseményen arra emlékeztetett, hogy az 1960-as évek végéig egy átlagos ember ökológiai lábnyoma nem volt nagyobb az egy főre jutó területnél. Mára azonban több területet használunk, mint amennyi a Föld egy lakosára jut. A helyettes államtitkár szerint

Magyarország egy lakosának átlagos ökológiai lábnyoma 3,7 hektár, így kétszer annyi területet élünk fel, mint amennyi a rendelkezésünkre áll.

Hangsúlyozta: világunk átalakulóban van, változik az éghajlat, ezért új növényfajok jelennek meg a kertjeinkben és az asztalunkon is. László Tibor Zoltán kiemelte: a Föld komoly nehézségekkel néz szembe, de van megoldás, ugyanis tudunk alkalmazkodni, tanulni és változni.

Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a Föld Napja a fiataloktól indult és kevés hozzá hasonló cselekvő mozgalom van ma is. a környezeti nevelést el kell kezdeni gyermekkorban ézért is nagy öröm,hogy erre a napra közel 500 gyermek regisztráltatta magát. Fontos azonban,hogy tudjuk egész évben kell védeni környezetünket ez a nap csupán a cselekvésre ösztönző ünnep. A klímaváltozást és a népesség növekedés kérdést emelte ki a főigazgató ,mint két fontos dolgot amire az elkövetkezendő időszakban kiemelten kezelni kell.

A rendezvény részeként Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Gönczi Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója sajtótájékoztató keretében hirdette meg az Év Ökoturisztikai Élménye 2020 pályázatot.

Az augusztus végéig tartó pályázati lehetőség ezúttal két lépcsős értékeléssel egészül ki és a második fordulóba jutó pályázatokat helyszíni szemlén is értékelik, mondta az MTÜ programigazgatója. Kiemelte, hogy bővül a díjak száma is hiszen egy országos szavazást követően közönségdíjat is odaítélnek. és indokolt esetben különdíjat is osztanak majd. A nyertesek viselhetik az „Év ökoturisztikai létesítménye vagy programja „címet és használhatják a logót is emelte ki Gönczi Tibor.

A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények és működtetőik, illetve a különböző programok szervezői számára lehetőséget adjon kínálatuk élményalapú, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 célrendszerére épülő és a Nemzeti Tájstratégia szellemiségéhez illeszkedő megmérettetésre. A pályázat elsődlegesen a látogató által a természetben átélhető élményt vizsgálja és értékeli.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára Balczó Bertalan kiemelte,hogy egyre nagyobb a népszerűsége a természetközeli szabadidős programoknak ezek közül is a túrázás és a biciklizés a legnépszerűbb. Egyre nő azok száma is akik nagyobb távolságokat is megtesznek,hogy eljussanak egy -egy nemzeti parkba,barlangba vagy tájházakba. A helyettes államtitkár azt várja a pályázattól,hogy új élményekkel ,ötletekkel és jó gyakorlatokkal ismertetik meg az érdeklődőket.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szigorúbb gazdálkodási szabályok a méhek védelméért

Ahogy arról még az év elején beszámoltunk, a bajor választópolgárok eddig még soha nem látott mértékben csatlakoztak a „Mentsétek meg a méheket” népi kezdeményezéshez. A kezdeményezést a törvényhozás a héten megszavazta.

Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

Kezdődik az őzüzekedés, vigyázzunk az utakon!

Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka. A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak.

Kállay László: Gondos szülő

Kállay László Egerben él. Még kisgyermek volt, amikor édesapja megismertette az akkor elérhető filmes fotózási technikával, amatőr laborálással. Főként a természet részleteit örökíti meg, de szívesen készít portrékat, szociofotókat, életképeket, sportfelvételeket és összetett mondanivalókat sugárzó montázsokat.

Változások az agrár szaktanácsadásban

Május 29-én lépett hatályba az Agrárminisztérium (AM) rendelete a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről. Az egyik legfontosabb változás, hogy megfelelő szakmai végzettséggel, és a választott szakterületen legalább 5 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie a szaktanácsadónak.

A tájfajta ősgabonák lehetőségei

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), Magyarország egyetlen önálló, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezete az első, februári ágazati egyeztetés után júniusban a szlovákiai peszektergenyei Biocentrum Biogazdaságba hívta szakmai napra, kóstolóra és szántóföldi bemutatóra az ősi kenyérbúzák termesztése iránt érdeklődőket, illetve a ter­mesztésükben érdekelteket.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Méhlegelő a buszvárók tetején

A hollandiai Utrecht városában több száz buszváró fülkék tetejét telepítették be nektártermelő növényekkel a méhek számára. Az összesen 316 létesítmény tetejét zömmel varjúhájjal ültették be. A zöldtetők nemcsak a mézelő és poszméhek számára nyújtanak élelemforrást, hanem a finom szállópor-szemcséket is megkötik és az esővizet is fölfogják.

A vidék biztonságáért együttműködik az agrártárca az Országos Polgárőr Szövetséggel

A tanya- és a zárkerti programok, a többmilliárdos mezőgazdasági beruházások révén fejlődik, vagyonában is egyre gyarapodik a magyar vidék, melynek védelme valamennyiünk számára fontos. Különösen a tanyás térségek, mezőgazdasági külterületek személy- és vagyonvédelmében jelentős segítséget nyújtanak a polgárőrök, akiknek áldoztatos munkáját nem tudjuk eléggé megköszönni – fogalmazott Feldman Zsolt szombaton, a VIII. Országos Lovas Polgárőr Szemlén.

A rejtélyes csalogány

A fülemüle közismert, legendásan szép éneke Arany János költeményében még per tárgyát is képezi. Vajmi keveseknek adatik meg azonban, hogy közelebbről is megfigyelhessék ennek a viszonylag szerény külsejű tollasnak az életét. Pedig igen gyakori madár hazánkban.