0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Föld megérdemli az ünneplést

A környezetvédelem területén a leggyorsabb változást úgy érhetjük el, ha mi magunk változunk, és ebben a folyamatban alapvetően fontos a fiatalok informálása – jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Föld napja alkalmából tartott rendezvényen, Budapesten.

László Tibor Zoltán a Budatétényi Rózsakertben megrendezett eseményen arra emlékeztetett, hogy az 1960-as évek végéig egy átlagos ember ökológiai lábnyoma nem volt nagyobb az egy főre jutó területnél. Mára azonban több területet használunk, mint amennyi a Föld egy lakosára jut. A helyettes államtitkár szerint

Magyarország egy lakosának átlagos ökológiai lábnyoma 3,7 hektár, így kétszer annyi területet élünk fel, mint amennyi a rendelkezésünkre áll.

Hangsúlyozta: világunk átalakulóban van, változik az éghajlat, ezért új növényfajok jelennek meg a kertjeinkben és az asztalunkon is. László Tibor Zoltán kiemelte: a Föld komoly nehézségekkel néz szembe, de van megoldás, ugyanis tudunk alkalmazkodni, tanulni és változni.

Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a Föld Napja a fiataloktól indult és kevés hozzá hasonló cselekvő mozgalom van ma is. a környezeti nevelést el kell kezdeni gyermekkorban ézért is nagy öröm,hogy erre a napra közel 500 gyermek regisztráltatta magát. Fontos azonban,hogy tudjuk egész évben kell védeni környezetünket ez a nap csupán a cselekvésre ösztönző ünnep. A klímaváltozást és a népesség növekedés kérdést emelte ki a főigazgató ,mint két fontos dolgot amire az elkövetkezendő időszakban kiemelten kezelni kell.

A rendezvény részeként Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Gönczi Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója sajtótájékoztató keretében hirdette meg az Év Ökoturisztikai Élménye 2020 pályázatot.

Az augusztus végéig tartó pályázati lehetőség ezúttal két lépcsős értékeléssel egészül ki és a második fordulóba jutó pályázatokat helyszíni szemlén is értékelik, mondta az MTÜ programigazgatója. Kiemelte, hogy bővül a díjak száma is hiszen egy országos szavazást követően közönségdíjat is odaítélnek. és indokolt esetben különdíjat is osztanak majd. A nyertesek viselhetik az „Év ökoturisztikai létesítménye vagy programja „címet és használhatják a logót is emelte ki Gönczi Tibor.

A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények és működtetőik, illetve a különböző programok szervezői számára lehetőséget adjon kínálatuk élményalapú, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 célrendszerére épülő és a Nemzeti Tájstratégia szellemiségéhez illeszkedő megmérettetésre. A pályázat elsődlegesen a látogató által a természetben átélhető élményt vizsgálja és értékeli.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára Balczó Bertalan kiemelte,hogy egyre nagyobb a népszerűsége a természetközeli szabadidős programoknak ezek közül is a túrázás és a biciklizés a legnépszerűbb. Egyre nő azok száma is akik nagyobb távolságokat is megtesznek,hogy eljussanak egy -egy nemzeti parkba,barlangba vagy tájházakba. A helyettes államtitkár azt várja a pályázattól,hogy új élményekkel ,ötletekkel és jó gyakorlatokkal ismertetik meg az érdeklődőket.

Forrás: AM Sajtóiroda