0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

A napokban kapják meg a megyei környezetvédelmi igazgatóságtól az első lengyel hegyi juhász kutyakölyköket, hogy a későbbiekben megvédjék a nyájat a farkasoktól.

Összességében a régió tenyésztői 2021-ig 16 kutyát kapnak a vadállatok okozta károk csökkentéséhez.

A gazdáknak átadott kutyakölykök 7-8 hetesek. Tenyésztőik segítik a pásztorokat abban, hogyan készítsék fel őket a juhnyáj védelmére, miként táplálják és gondozzák őket hogyan képezzék a feladatra. Két évig figyelemmel kísérik a kutyák szocializációját, a juhokkal való kapcsolatuk alakulását.

Fontos, hogy a fiatal kutya kapcsolatot építsen az új gazdájával, mert a  hatékonysága ettől függ. Elengedhetetlen, hogy a nyáj befogadja, mint családtagot. Egy jó kutya, ami védelmezi az állományt, mindig velük marad, és gyorsan reagál a fenyegető veszélyre.

A tervek szerint a tóvidéken a hódok és a farkasok okozta károk mérséklésére a lengyel Nemzeti Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Alap 2018-2021 között 1,7 millió  zloty-t, azaz közel 130 millió Ft-ot fordít.

A projekt részeként az állattenyésztők a kutyakölykökön kívül kapnak még kerítésépítéshez hálókat és oszlopokat, napenergiával működő villanypásztorokat és piros szalagokkal ellátott zsinórokat a ragadozók elriasztására.

A környezetvédelmi hatóságok becslése szerint a tartomány erdeiben mintegy 130 farkas él. Az általuk okozott kár értéke az elmúlt évben meghaladta a 330 ezer zloty-t, ami 25 millió Ft-nak felel meg. A tenyésztők 132 kártérítési kérelmet nyújtottak be szarvasmarhák, juhok, kecskék és muflonok állományában okozott pusztítás miatt. A farkasok főként a régió keleti részén támadtak a haszonállatokra, de a nagyobb települések közelében is előfordultak káresemények.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu