Back to top

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Közismert, hogy a vad, mint élelem elsőrendű, mégis a hazai éves vadhúsfogyasztás átlagosan 0,2-0,4 kg/fő, ami kifejezetten alacsonynak mondható Európa más országaival történő összevetésben, ahol 0,7-1 kg/fő ez az adat.

A folyamatosan növekvő nagyvadállományból származó éves teríték az elmúlt fél évtizedben meghaladta a 300.000 elejtett vadszámot, és az elmúlt tíz évben valamelyest emelkedett a lőtt vadhús értékesítése (2003/2004 vadászati évben 2 milliárd forint, a 2013/2014-es vadászati évben a duplája. Ez az összeg már eléri a bérvadásztatásból befolyó bevételek értékét), azonban többségében export árucikként került eladásra.

A Nemzeti Agrárkamara és az Országos Magyar Vadászkamara is szeretné, hogyha a nemzetközi piac mellett a magyar fogyasztók között is nőne a vadhús fogyasztása iránti nyitottság. Ezért az ország különböző területein a magyar vadhúst és vadhúsfogyasztást népszerűsítő programsorozatot indítottak.

A vadhúsról alkotott képet azonban nem egyszerű megváltoztatni.

Több közvélemény-kutatás is készült a vadhúsfogyasztási igény tekintetében, és összességében az alábbi konklúzió vonható le: a magyar fogyasztók számára a vadhús különlegességnek és luxuscikknek számít. Elsőként említhető, hogy a vadhús a magyar átlag jövedelemhez mérten drága. Másodsoron nehezebb hozzájutni, mint más húsokhoz. Ehhez hozzákapcsolódik a média által a vadászok és a vadászat iránti ellenszenv terjesztése, és az ehhez napjainkban szorosan kapcsolódó és egyre inkább dívó állatvédelem, ami továbbra sem kedvez a vadhúsfogyasztás népszerűsítésének. Nem utolsó sorban meg kell említeni, hogy az érdeklődőkben kételyek ébrednek a vadhúsok sikeres elkészítését illetőleg, és inkább visszakoznak a vásárlástól.

Pedig a vadhús beltartalmi értéke kimagaslik a többi hús közül. Koleszterinszintje kifejezetten alacsony, többszörösen telített zsírsavakat tartalmaz (omega-3, omega-6) és az emberi szervezet számára a legkönnyebben felszívódó vastartalmi forrás (hem-vastartalom). Emellett kalcium, magnézium és foszfortartalma is kimagasló.

Hogy a fogyasztók szempontjából elérhetőbbé váljon a vadhús, ahhoz elsősorban a piaci árát kellene csökkenteni, ami egyelőre elképzelhetetlen, miután a vadhús felvásárlási árak (a vaddisznó felvásárlási árát kivéve) emelkedni kezdtek.

Más úton kellene megoldást találni. Meglehetne próbálni regionális vagy lokális szinten kialakítani vadhús értékesítő pontokat, vagy helyi feldolgozókat létesíteni, melyek könnyebb elérést biztosítanának a vadhúshoz. Továbbra sem lenne szabad lankadni hagyni a népszerűsítő programot, hangsúlyozva, hogy a vadhús nemzeti érték, és mint egészséges minőségi élelmiszer-alapanyag, rendszeres fogyasztása és a hazai étkezésbe való beépülése lényeges mérföldkő lenne az amúgy is egészségtelenül táplálkozó magyar társadalom számára.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Továbbra is együttműködik a Tej Terméktanács és a takarékszövetkezeti bank

Megújította együttműködési megállapodását az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, céljuk, hogy erősítsék az ágazat versenyképességét és a rendelkezésre álló források maximális kihasználását.