Back to top

A genetikus gróf életműve előtt tisztelegnek Simaságon

„A genetika nagyapja” – tartják a szakemberek tolnai gróf Festetics Imréről, aki idén 200 éve, hogy megírta úttörőnek bizonyult téziseit egy brünni szaklapban. A császári és királyi kamarás, nagybirtokos, genetikus munkássága előtt 2014 óta emléknapokkal tisztelegnek szülőhelyén, Simaságon, ahol nagyszabású terv vannak készülőben: a bicentenárium apropóján létrejön a Festetics Imre emlékpark.

A Festetics család birtokain zajló munkák hagyományosan fontos részét képezték a méhészettel, növénytermesztéssel és -honosítással, valamint ló- és juhtenyésztéssel összefüggő kísérletek. Utóbbiból vette ki részét Festetics Imre, aki 1803-tól kezdett foglalkozni egy kis merinó nyájjal.

A gróf 15 esztendeig tartó beltenyészeti programjának végén elérte, hogy már nem tudott jobb tenyészállatokat vásárolni a sajátjainál, így nem csoda, hogy eredményeire sokan felfigyeltek.

E tudását a többi közt az általa szervezett, 1818-as kőszegpatyi tenyészállat-kiállításon, a kezdeményezésére felállított, Európa második állatnemesítő szervezetének számító Vasi Juhtenyésztő Társaságban, valamint szakmai kiadványokban is terjesztette. Utóbbiak közül kiemelkedik az 1819-ben közreadott cikke, amelyben a természet genetikai törvényszerűségeiről értekezett „A természet genetikai törvényei” címmel egy brünni szaklapban. Festetics Imre tisztelői azóta is büszkén hirdetik:

a „genetika” kifejezést a szakirodalomban elsőként a gróf használta, megelőzve ezzel a tudományágnak nevet adó William Bateson-t. Az úttörőnek számító munkásság előtt tisztelegnek a simasági Gróf Festetics Imre emléknapok,

amelyek többek között Dr. Seregi János állatorvos kezdeményezésére, egy példás összefogás útján jöttek létre: a szervezésben fontos részt vállal Molnár László polgármester irányításával a település önkormányzata, nem beszélve a támogatók –köztük szervezetek, intézmények és cégek – soráról.

„A rendezvényt 2014-ben, Festetics Imre születésének 250-ik évfordulóján indítottuk útjára. Az elmúlt öt év alatt 39 előadást szerveztünk ez alkalomból” – nyilatkozta lapunknak Dr. Seregi János. Mint mondta, ezek fontos részét tették ki genetikával, egyszersmind juhtenyésztéssel is foglalkozó szakmai előadások. A szervezők több alkalommal meghívták Gottfried Brem-et, a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem professzorát is, aki megerősítette:

ha Johann Gregor Mendel a genetika apja, akkor Festetics Imrét a genetika nagyapjának kell tekintenünk.

Dr. Seregi János hozzátette, az idei, november 30-i emléknap szervezését már elkezdték, addig azonban – a bicentenárium apropóján – több érdekesség is várható a témában. A Magyar Tudományos Akadémia például „Festetics Imre elfeledett öröksége” címmel tart emlékülést május 21-én, illetve fontos terveket készül megvalósítani Simaság önkormányzata is. A település vezetősége által kijelölt helyen, a Pilisi Parkerdő Zrt. közreműködésével hamarosan egy Festetics Imre emlékpark jön létre, benne a grófról készített szoborral.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.