0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ökumenikus búzaszentelő Esztergomban

Búzaszentelővel indult útjára idén is a Magyarok Kenyere Program, amelynek során szerte a Kárpát-Medencéből gyűjtenek be búzaadományokat, az ebből készült liszt a rászoruló gyerekekhez kerül.

Ökumenikus búzaszentelőt tartottak szombaton Esztergomban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programsorozat országos indító eseményeként, A búzabegyűjtés a Magyarok Kenyere Programban kifejezi a magyarság összetartozását – hangzott el az eseményen.

A rendezvényen felszólalt Jakab István, az eseményt szervező Magosz elnöke is. Mint elmondta: a búzaszenteléssel nem csupán az eseményen megjelentek, hanem a Kárpát-Medence, és a világ magyarsága is ünnepel.

Az eseményen megjelent Kövér László, az Országgyűlés elnöke is, aki kijelentette: a búzaszentelés sok évszázados ünnepének megtartása azt üzeni, hogy „mi, magyarok életünkben, munkánkban és sorsunkban összetartozunk”, hiszen az ünnep közelebb hozza a világ magyarságát.

Kis Miklós, a szintén szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke kijelentette: a búza szimbolikus jelentőségűvé lényegült, legfontosabb kenyérgabonánk. A Magyarok Kenyere kezdeményezésről szólva elmondta:

a gazdák a búzaadománnyal ajándékoznak „életet”, így segítik a szükséget szenvedőket, és így járulnak hozzá a külhoni magyarok nemzeti önazonosság-tudatának erősítéséhez. Ezzel a gesztussal azt üzenik: egy a nemzet, egymás támogatásával tudunk csak megmaradni, minden magyar felelős minden magyarért.

Az esemény zárásaként az evangélikus, a református és a katolikus egyház képviselői megáldották a búzavetést.

A Magyarok Kenyere Program 2011-ben indult, Korinek László jogászprofesszor kezdeményezésére. Az összegyűjtött búzából készül augusztus 20-ra a magyarok kenyere, a megmaradt búzát és lisztet pedig a nehézsorsú gyermekeket segítő alapítványoknak ajánlják fel. Az első évben a magyarországi és határon túli magyarlakta településekről összesen tíz tonna búza érkezett, mára az összegyűlt mennyiség eléri a 600 tonnát, ebből több mint nyolcvanezer rászoruló gyerek számára tudnak kenyeret sütni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu