Back to top

Üvegház épülhet a Notre Dame tetején

Nemzetközi tervpályázatot ír ki a francia kormány a Notre Dame tetőszerkezetének újjáépítésére. A bejelentés már több neves építész fantáziáját megmozgatta. A párizsi Studio NAB építészstúdió üvegházat álmodott az ódon kőfalak tetejére.

A minisztertanács legutóbbi sajtókonferenciáján Edouard Philippe miniszterelnök jelentette be a tervpályázat kiírásának szándékát.

Olyan pályázatokat várnak, amelyek igazodnak korunk legfontosabb kihívásaihoz.

A bejelentés már több neves építész fantáziáját megmozgatta, voltak, akik kristálytornyot vagy titán tetőt álmodtak meg, hogy hasonló tragédia ne fordulhasson elő.

A hely a történelmi örökség őrzője és gyarapítója, a társadalmak összefogásának, a szolidaritás szimbolikus tere lenne
A hely a történelmi örökség őrzője és gyarapítója, a társadalmak összefogásának, a szolidaritás szimbolikus tere lenne
Fotó: studionab.fr

A párizsi Studio NAB építészstúdió egészen egyedi módon gondolja újraépíteni a Notre Dame tetőszerkezetét.

Üvegházat tervezett az ódon kőfalak tetejére, ahol fenntartható látogató- és oktatóközpontot alakítanának ki. A leomlott huszártorony helyén pedig szintén üvegből épült vertikális méhészet kapna helyet, futurisztikus kaptárakkal.

A tervezőcsoport elképzelése szerint az üvegház lehetőséget nyújtana a szegényebb rétegek integrálására, a városi mezőgazdaság, kertészet és a permakultúra művelésének elsajátítására és művelésére. Emellett helyet adna a gyermekek oktatására, érzékenyítésére, a természet szeretetének, megbecsülésének kialakítására. Az elszenesedett tölgyfa tetőgerendákból alakítanák ki a magasított ágyásokat, ami a tragédia mementója lehetne, és egyúttal az új élet bölcsőjéül szolgálna.

A leomlott huszártorony helyén szintén üvegből épült vertikális méhészet kapna helyet
A leomlott huszártorony helyén szintén üvegből épült vertikális méhészet kapna helyet
Fotó: studionab.fr

Az üvegszerkezetben visszaköszönne a bazilika eredeti tetőszerkezetének sziluettje, ami aranysárgára festett acélkerettel királyi koronaként ragyogna a magasban.

Az elpusztult részekből megmenekített szobrok is helyet kapnának az üvegháztetőben. A méhek, amelyek a leomlott huszártorony helyén kialakított kaptárakban készítik „az istenek nektárját, a párizsi Notre Dame mézét”, a szorgos embereket szimbolizálják, akik a 12 század óta dolgoztak a bazilika építésén és újjáépítésén.

Az üvegház lehetőséget nyújtana a szegényebb rétegek integrálására, a városi mezőgazdaság, kertészet és a permakultúra művelésének elsajátítására és művelésére
Az üvegház lehetőséget nyújtana a szegényebb rétegek integrálására, a városi mezőgazdaság, kertészet és a permakultúra művelésének elsajátítására és művelésére
Fotó: studionab.fr

A hely a történelmi örökség őrzője és gyarapítója, a társadalmak összefogásának, a szolidaritás szimbolikus tere lenne.

A tervezők élettel szeretnék megtölteni a székesegyházat, a jövőbe mutató módon átalakítani.

Hangsúlyozzák, hogy a honlapjukon közzétett látványtervek csupán egy gondolatfolyam eredményei, nem végleges koncepciók.

Forrás: 
studionab.fr/magarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összegereblyézné a lehullott leveleket? Ne tegye!

Benne vagyunk az őszben, hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk, és kerül a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros.

Az opáljuhar őszi pompája

Ősszel az egyik legpompásabban színeződő juharfaj az opáljuhar. Gyönyörű, sárga és skarlátpirosas-narancsos árnyalatokban ragyog a lombozat, a rajta átszűrődő napfényben az opálok különféle pirosas-sárgás árnyalataira emlékeztet.

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Körbeutazza Európát egy üvegház

Európában biztonságosan, fenntarthatóan, a környezetet tiszteletben tartva, és nyomon követhetően termesztik a zöldséget – így szól az üzenet, és bár nem folytatódik azzal, hogy „nem úgy, mint…”, mégis mintha benne lenne a mondatban, hogy mindenki gondolja tovább tetszése szerint.

Rajtaütés a szüreten

Szervezett bűnözői bandát buktatott le a rendőrség, akik a gyanú szerint több mint 160 illegális szedőmunkást „közvetítettek ki” a francia szőlőbirtokokra, számol be az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol). A rendőrség 167 illegális vendégmunkást azonosított négy Lyon-környéki szőlőgazdaságban az Europol által koordinált bolgár-francia közös razzia keretében.

Elegük lett a gazdáknak: blokádokkal tiltakoznak

Blokádokkal tiltakoztak a francia gazdák a mezőgazdasági ágazat folyamatos megbélyegzése ellen. A tüntetéseket a többi közt az ország legnagyobb agrárszakszervezete hívta életre, mivel úgy vélik, lassan "megölik" a francia mezőgazdaságot.

Jóbogyók és rossz bogyók

Ősszel sok színes és kívánatos bogyó jelenik meg a parkokban, kertekben található cserjéken, fákon. Ami a madaraknak finom csemege, az embereknek nem mind ehető, így csak óvatosan a színes bogyók kóstolgatásával! Kirándulás a bogyók világában gyerekekkel nem csak gyerekeknek.

A Roquefort sajt ünnepe - A francia tejelő juhok napja

Franciaország Európa legnagyobb juhtejtermelő országa, ahol a sajtfogyasztásnak immár történelmi hagyományai vannak. Akár az év 365 napján más- és másféle sajtot tálalhatnak az asztalukra, amely kínálatban a Roquefort sajt előkelő helyet foglal el.

Csikai Miklós: a hosszú távú értékteremtésben hiszek

A 79. OMÉK Mezőgazdasági Nagydíját kertészeti kategóriában az Árpád-Agrár Zrt. vehette át. Ennek kapcsán osztotta meg velünk gondolatait Csikai Miklós elnök-vezérigazgatót a kertészet szerepéről a jövőre 60 éves vállalat életében.