0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Aszály: jó még lehet az őszi búza, de sok már nem

Már most látható, hogy legalább 15 százalékos terméskiesésre kell majd számítani az őszi kalászosok, vagyis az őszi búza és árpa esetében - mondta az InfoRádióban Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

Amennyire az év e szakában megítélhető, 15 százalékos terméskiesés lesz idén az őszi kalászosokban, az őszi búzában és az őszi árpában – tudta meg az InfoRádió Halmos Gábortól, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatójától.

„A folyamatos és hosszan tartó aszály időszakát már nem lehet behozni.

Az elmúlt időszakban néhány milliméter csapadék hullott, de igazából akkor nyugodnának meg a kedélyek, ha 2-3 nap alatt 30-40 milliméter leesne” – fogalmazott Halmos Gábor.

Szerinte a csatornázott, öntözött földeken gazdálkodóknak most nagyon nagy szerencséjük van.

A várható következményekről szólva Halmos Gábor elmondta, extrém helyzettel állunk szemben, ugyanis szembe kell menni azzal a dogmával, hogy őszi búzát, árpát nem öntözünk, ráadásul

a 15 százalékos kiesés nem a tavalyi évhez képest tapasztalható most, hanem az elmúlt sok év átlagához képest. Ráadásul ezt behozni már nem is lehet

– optimális feltételek mellett sem.

Minőségét tekintve még lehet jó a gabona, de a mennyisége biztos, hogy kisebb lesz. Áremelkedés is valószínű, de Halmos Gábor szerint még becslésekbe bocsátkozni is nagyon korai.

Forrás: Inforádió