Back to top

Brokkolit a baromfinak

A brokkoli hulladékából, a szárából és leveléből készült takarmány jelentősen mélyíti a tojás sárgájának színét – derül ki a kaliforniai Davis Egyetem kutatóinak tanulmányából. Az egyetemen már évek óta kutatják a brokkoli antiallergén, rák- és elhízást megelőző tulajdonságait, a közel múltban pedig a takarmányozásban való hasznosítását is elkezdték vizsgálni.

A betakarítás során a brokkoli emberi fogyasztásra szánt virágját leválasztják, visszahagyva a növénynek megközelítőleg 75 százalékát kitevő szárát és leveleit. A levelek és a szárak jobb esetben a komposztban, de gyakran a szemétben végzik, pedig a brokkoli szárának például igen magas a kalcium-, karotinoid- és antioxidáns-tartalma és vitaminokban is gazdag.

A karotinoidok különösen a tojástermelők számára bírnak jelentőséggel.

A brokkoliban ezek a karotinoidok sárgák, narancssárgák, vagy sötétvörösek, és emiatt sötétíthetik a tojás sárgájának színét, amit a fogyasztók kifejezetten kedvezően fogadnak.

A kísérletek során a kutatók viszonylag nagy százalékban adtak brokkolit fehér leghorn tyúkok főként kukorica és szója keverékből összeállított takarmányához. A kontroll csoporttal összehasonlítva a brokkolival etetett tyúkok fogyasztása, testsúlya, takarmányhasznosítása, tojástermelése nem igen különbözött, sőt a tojások súlya és a tojáshéj vastagság is hasonló volt. Ugyanakkor

jelentősen sötétebb lett a tojások sárgájának színe.

A kutatók egyetértettek abban, hogy a brokkolit érdemes a baromfi-takarmányozásába is bevonni, de szélesebb körű felhasználásához még további kutatások szükségesek.

A kutatásról bővebben a California Agriculture, Volume 72, Number 4. számában olvashatnak.

 

 

Forrás: 
Poultry World/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.

Válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca

25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. Ebből 3 milliárd forinthoz jut majd a baromfiipar - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Bro-Ker-Bét Kft. új baromfitelepének avatóján.

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Előretört a Lidl a kiskereskedelmi láncok rangsorában

Két helyet előreugorva második a Lidl Magyarország a hazai FMCG- (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) piacon érdekelt kiskereskedelmi láncok üzleti rangsorában, amelyet a Trade Magazin közölt.