A betakarítás során a brokkoli emberi fogyasztásra szánt virágját leválasztják, visszahagyva a növénynek megközelítőleg 75 százalékát kitevő szárát és leveleit. A levelek és a szárak jobb esetben a komposztban, de gyakran a szemétben végzik, pedig a brokkoli szárának például igen magas a kalcium-, karotinoid- és antioxidáns-tartalma és vitaminokban is gazdag.
A karotinoidok különösen a tojástermelők számára bírnak jelentőséggel.
A brokkoliban ezek a karotinoidok sárgák, narancssárgák, vagy sötétvörösek, és emiatt sötétíthetik a tojás sárgájának színét, amit a fogyasztók kifejezetten kedvezően fogadnak.
A kísérletek során a kutatók viszonylag nagy százalékban adtak brokkolit fehér leghorn tyúkok főként kukorica és szója keverékből összeállított takarmányához. A kontroll csoporttal összehasonlítva a brokkolival etetett tyúkok fogyasztása, testsúlya, takarmányhasznosítása, tojástermelése nem igen különbözött, sőt a tojások súlya és a tojáshéj vastagság is hasonló volt. Ugyanakkor
A kutatók egyetértettek abban, hogy a brokkolit érdemes a baromfi-takarmányozásába is bevonni, de szélesebb körű felhasználásához még további kutatások szükségesek.
A kutatásról bővebben a California Agriculture, Volume 72, Number 4. számában olvashatnak.