0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Ezért kell elolvasni a termékcímkét

A címkézésért senki nem rajong, kivéve, ha élelmiszerről van szó – állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO szerint a címkék garanciát nyújtanak arra, hogy tudjuk, mit vásárolunk.

Gyakran felelőtlenül elsiklunk a boltokban az élelmiszerek címkézése mellett – figyelmeztet a FAO kommunikációs munkatársa, Plántek Lea. Az Inforádió cikkéből kiderül, hogy a címkéken lévő információk ugyanakkor nemcsak könnyebbé, de egészségesebbé is tehetik az életünket, feltüntetik ugyanis rajta a tápanyagértékeket, azt, hogy

milyen vitaminok, rostanyagok vannak benne, illetve mennyi kalóriát vagy telített zsírt tartalmaz

– hangsúlyozta.

De az élelmiszer-allergiásoknak is kimondottan fontos információkkal szolgálnak a címkék. A szakértő kiemelte: a FAO adatai szerint a fejlett országok lakosságának 10-15 százaléka szenved valamilyen ételintoleranciában, -allergiában.

És az élelmiszercímkéket már csak a lejárati idő miatt is érdemes tanulmányozni

– hangsúlyozta Plántek Lea, a FAO munkatársa. A gyártók vagy a fogyaszthatóságot tüntetik fel, vagy azt, meddig őrzi meg a termék a minőségét. Utóbbi esetben van még rá esély, hogy a nap lejárta után is alkalmas emberi fogyasztásra.

Az élelmiszercímkék küllemére és tartalmára nemzetközi szabályok vonatkoznak.

Forrás: Inforádió