Back to top

Visszatértek a farkasok Hollandiába. Mit tehetnek a gazdák?

Ökológusok bebizonyították, hogy nem pusztán Németországból átkóborló példányokról van szó. 140 év után visszatértek a farkasok Hollandiába. A gazdák féltik az állataikat.

A farkasokat kiirtották bő egy évszázaddal ezelőtt a legtöbb európai országban. Az utóbbi években viszont elkezdtek fokozatosan visszatérni. Hollandiában 2015-ben látták először a ragadozókat. Azt hitték, csak Németországból tévedtek oda.

Több természetvédelmi szervezet foglalkozik a felderítésükkel és nyomon követésükkel. A Wolven in Nederland ökológusai két nőstény farkast figyelnek Veluwe környékén. Az összegyűjtött ürülék és lábnyomok alapján be tudják azonosítani a DNS-eket, amik sokat elárulnak.

„Ezek úgy működnek, mint a Tinder applikáció. Megmutatják, hogy a példány nőstény vagy hím, társat keres-e vagy nem, és még a családjáról is kapunk információt.” - nyilatkozta a BBC-nek Mirte Kruit, ökológus.

Így derült ki az egyik nőstény farkasról, hogy már hat hónapja folyamatosan a környéken él, tehát letelepedett. A másik nősténnyel kapcsolatban még gyűjtik az adatokat.

Közben feltűnt egy hím egyed is. Könnyen előfordulhat, hogy másfél évszázad után egy farkasfalkával gazdagodnak a hollandok.

Sokoldalú és vitatott téma a farkasok visszatérése. A Wolven in Nederland szervezet 2008 óta foglalkozik azzal, hogy felkészítse a hollandokat a ragadozók megjelenésére. Különösen a gazdák aggódnak az állataik miatt.

Az ökológusok szerint nem kell tartani a farkasoktól, azok szívesebben vadásznak szarvasra vagy vaddisznóra, mint juhokra. Ez utóbbi számukra inkább „gyorséttermi kajának” minősül, és többnyire csak az elkóborolt vagy tapasztalatlan farkasok ejtik el őket.

A gazdák félelme mégsem alaptalan. Főleg, ha a Franciaországban kialakult állapotokat vesszük figyelembe. Oda már 1992-ben visszatértek a farkasok Olaszországból. Mára annyira elszaporodtak a farkas támadások, hogy a juhokat és kecskéket tartó gazdák a kormányhoz fordultak segítségért.

Kártérítést akkor kaphatnak, ha megtették a kellő védelmi intézkedéseket, például elektromos kerítésük vagy őrző kutyájuk van. Ettől függetlenül a gazdák mérgesek a nyájban okozott károk miatt. Ha tehetnék, levadásznák a ragadozókat.

A törvény nem engedi, hogy kilőjék őket, ugyanis védett állatoknak minősülnek, és csak bizonyos körülmények fennállása esetén lehet lelőni őket.

Lengyelországban a gazdák pásztor kutyákat kaptak a farkasok támadásai ellen.

A kutatók szerint Hollandiában 22 falka számára van hely (egy falkában 5-8 farkas van). A jövőben kiderül, hogy más országok példáiból tanulva ki tudnak-e alakítani egy fenntartható együttélést emberek és farkasok között.

Forrás: 
bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Medvenépszámlálás lesz Romániában

Tizenegymillió euró értékű európai uniós finanszírozású projektben Romániában felmérik a barnamedve-állományt, amely Európában a legnagyobb - jelentették be július végén Bukarestben.

Listázzák a fajmegőrzési programok sikerességét

Zöld listán kategorizálja a veszélyeztetett és kihalással fenyegetett fajok megőrzésének, talpra állításának helyzetét a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

A fóti Virágos Pagony

Különleges virágkertészetet alapított 2016-ban két fiatal kertészmérnök. Az indulás óta eltelt években széles körű tapasztalatot gyűjtöttek azokról a termesztésbe vont vágott virágokról, amelyekkel bátor úttörőkként jelentek meg a hazai virágkereskedelemben. A Virágos Pagony által kínált izgalmas újdonságok a virágkötők által szívesen használt, keresett réspiaci termékek lettek.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.