0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Visszatértek a farkasok Hollandiába. Mit tehetnek a gazdák?

Ökológusok bebizonyították, hogy nem pusztán Németországból átkóborló példányokról van szó. 140 év után visszatértek a farkasok Hollandiába. A gazdák féltik az állataikat.

A farkasokat kiirtották bő egy évszázaddal ezelőtt a legtöbb európai országban. Az utóbbi években viszont elkezdtek fokozatosan visszatérni. Hollandiában 2015-ben látták először a ragadozókat. Azt hitték, csak Németországból tévedtek oda.

Több természetvédelmi szervezet foglalkozik a felderítésükkel és nyomon követésükkel. A Wolven in Nederland ökológusai két nőstény farkast figyelnek Veluwe környékén. Az összegyűjtött ürülék és lábnyomok alapján be tudják azonosítani a DNS-eket, amik sokat elárulnak.

„Ezek úgy működnek, mint a Tinder applikáció. Megmutatják, hogy a példány nőstény vagy hím, társat keres-e vagy nem, és még a családjáról is kapunk információt.” – nyilatkozta a BBC-nek Mirte Kruit, ökológus.

Így derült ki az egyik nőstény farkasról, hogy már hat hónapja folyamatosan a környéken él, tehát letelepedett. A másik nősténnyel kapcsolatban még gyűjtik az adatokat.

Közben feltűnt egy hím egyed is. Könnyen előfordulhat, hogy másfél évszázad után egy farkasfalkával gazdagodnak a hollandok.

Sokoldalú és vitatott téma a farkasok visszatérése. A Wolven in Nederland szervezet 2008 óta foglalkozik azzal, hogy felkészítse a hollandokat a ragadozók megjelenésére. Különösen a gazdák aggódnak az állataik miatt.

Az ökológusok szerint nem kell tartani a farkasoktól, azok szívesebben vadásznak szarvasra vagy vaddisznóra, mint juhokra. Ez utóbbi számukra inkább „gyorséttermi kajának” minősül, és többnyire csak az elkóborolt vagy tapasztalatlan farkasok ejtik el őket.

A gazdák félelme mégsem alaptalan. Főleg, ha a Franciaországban kialakult állapotokat vesszük figyelembe. Oda már 1992-ben visszatértek a farkasok Olaszországból. Mára annyira elszaporodtak a farkas támadások, hogy a juhokat és kecskéket tartó gazdák a kormányhoz fordultak segítségért.

Kártérítést akkor kaphatnak, ha megtették a kellő védelmi intézkedéseket, például elektromos kerítésük vagy őrző kutyájuk van. Ettől függetlenül a gazdák mérgesek a nyájban okozott károk miatt. Ha tehetnék, levadásznák a ragadozókat.

A törvény nem engedi, hogy kilőjék őket, ugyanis védett állatoknak minősülnek, és csak bizonyos körülmények fennállása esetén lehet lelőni őket.

Lengyelországban a gazdák pásztor kutyákat kaptak a farkasok támadásai ellen.

A kutatók szerint Hollandiában 22 falka számára van hely (egy falkában 5-8 farkas van). A jövőben kiderül, hogy más országok példáiból tanulva ki tudnak-e alakítani egy fenntartható együttélést emberek és farkasok között.

Forrás: bbc.com