0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mitől feketedik a dió?

A dióburok feketedését napjainkig baktériumos betegség okozta, de újabban más károsítók is megjelentek, gombák és rovarok is hasonló tünetet okoznak, ami tüzetesebb vizsgálattal különböztethető meg. A xantomónászos betegség mellé társult a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, illetve nem sokkal a szüret előtt gombafajok fertőzik a diót. Mindezekről a FruitVeB vásárosnaményi tanácskozásán esett szó.

A termésburokra petét rakó dióburok-fúrólégyről Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani tanszékének munkatársa elmondta, hogy 2011-ben találták meg először Nyugat-Magyarországon, majd 2017-ben lépte át a Duna vonalát és tavaly megtalálták Tuzséron is.

A kártevő lárvái a dióburok belsejében rágnak, és az idővel megfeketedik és a dióhéjra tapad, de a legnagyobb baj az, hogy a dióhéj is fekete lesz,

még megtisztítani sem lehet a folttól. A légy kifejlett lárvái 6-7 milliméteres, sárgás nyüvek, bábozódni a talajra vetik magukat. Hasonló a kárképe a nem kizárólag a dión táplálkozó dióburok-gabonalégynek is, de annak a lárvái kisebbek, opálosan fehérek, és a dióburokban bábozódnak. A két légyfaj lárvái együtt is megtalálhatók.

A korán lehullott diót mindig szedjük össze és semmisítsük meg, amíg még bennük vannak a légylárvák, javasolta az előadó. A dióburok-fúrólégy zöldessárga színcsapdával fogható, de a lapokat minél magasabbra kell kirakni az ültetvényben. Rajzásmegfigyelésre nem alkalmas ez a csapda, a kártevő megjelenéséről ad hírt, ha jó helyre tettük.

Német védekezési lehetőséget mutatott be ellene Kelemen Péter szaktanácsadó. A módszer lényege, hogy olyan fehérjetartalmú anyaggal keverjük össze az amúgy a dió védelmében engedélyezett rovarölő szert, amit a legyek szívesen megesznek.

Ezzel maguk a kártevők fogyasztják el a rovarölő hatóanyagot.

A kijuttatásához nem a megszokott apró cseppekre kell bontani a permetlevet, hanem nagyobb foltokban kell kijuttatni a lombra.

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet újfehértói állomásán kezdtek foglalkozni a néhány éve fölbukkanó új jelenséggel, a dió csúcsáról induló és lassan az egész burkot beborító fekete foltossággal. Karaffa Erzsébet és munkatársai 2015-ben gyűjtöttek beteg diót és számos gombafajt tenyésztettek ki belőlük. A legveszélyesebbnek két gomba bizonyult, a Botryosphaeria dothidae és a Diaporthe eres. Mesterséges fertőzéssel bizonyították a kórokozók fertőzőképességét, de azt még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mikor és hogyan kellene védekezni ellenük.

Sajnos ott vannak a diófákon és a bibén keresztül képesek fertőzni, valamint a háncsszövetben is fejlődnek.

Laboratóriumban több készítmény is hatásos ellenük, de hazánkban csak a Folicur Solo engedélyezett dióban, amit valamilyen kontakt szerrel együtt javasolt használni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu