0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hitelcsomag a mezőgazdaság és a biomassza-alapú gazdaság finanszírozására

Az Európai Beruházási Bank (EBB) és más piaci bankok összesen mintegy 2 milliárd eurós hitelcsomagot indítanak a mezőgazdaság és a biomassza-alapú gazdaság finanszírozására.

Ebből a csomagból 700 millió eurós keret a kis és közepes mezőgazdasági vállalkozóknak szól, melynek 10%-át a 41 évnél fiatalabb gazdálkodóknak szentelik 5 éves türelmi időszak lehetőségével, 15 éves futamidő mellett – írja a nak.hu.

A fenti hitellehetőséget kiegészíti egy kísérleti konstrukció, melyek keretében 75 millió euró kizárólag a fiatal gazdálkodóknak, továbbá 200 millió euró keretösszeg a mezőgazdaság és klímaváltozás számára áll rendelkezésre

Az EBB kezdeményezésének célja, hogy fokozza az agrárium befektetéseit, ami jelenleg csekély a magas kockázat miatt. Ezt alátámasztja a konferencián bemutatott felmérés eredménye, melynek keretében 24 EU tagország 7600 gazdálkodóját kérdezték meg. A felmérés kimutatta, hogy a mezőgazdasági vállalkozók kevésbé sikeresek a hitelkérelmekben, mint a más ágazatokban működő kkv-k. A hitelfelvétel még nagyobb gondot jelent a fiatal gazdálkodóknak, akiknél gyakran hiányoznak a biztosítékok és a tapasztalatok.

Bővebb információ itt olvasható.

Forrás: nak.hu