Back to top

Csökkennek a beporzó rovar fajok Nagy-Britanniában

Több beporzásért felelős rovarfaj tűnt el Nagy-Britannia területéről. A kutatás eredményei azt mutatták ki, hogy a vadon élő beporzó rovarokfajok egyharmada csökkent, míg egy tizedüknél növekedést tapasztaltak.

A Brit Ökológiai és Hidrológiai Központ által vezetett kutatás 1980-tól 2013-ig 353 vadon élő méh és zengőlégy faj jelenlétét mérte a Nagy-Britanniában. Ennek alapján kiderült, hogy azokon a területeken, ahol a méréseket végezték, a fajok egyharmada csökkenést mutatott, míg az egy tizedük növekedett. A fajok fennmaradó részének eloszlása stabil volt, illetve a változás nem volt számottevő.

A zengőlegyek lárvaállapota kb. két hétig tart, és ez alatt mintegy 500 levéltetvet fogyasztanak el
A zengőlegyek lárvaállapota kb. két hétig tart, és ez alatt mintegy 500 levéltetvet fogyasztanak el

A tanulmány pozitív, de nem várt eredménye, hogy azon kulcsfontosságú méhfajok száma növekedett, amelyek az olyan virágos szántóföldi növények beporzásáért felelősek, mint például az olajmag repce.

Ez annak többek között annak tudható be, hogy a tömegesen virágzó szántóföldi növények termesztése növekedett a tanulmányi időszak alatt.

A Nature Communications folyóiratban megjelent kutatás azt is kimutatta, hogy átlagosan a méh és a zengőlégy fajok földrajzi területe egynegyedével csökkent. Ez 11 faj eltűnését jelenti minden négyzetkilométeren.

Az észak-britanniai beporzó fajok esetében az összes veszteség nagyobb volt, melynek az éghajlatváltozás lehet az oka. Azoknál a fajoknál, amelyek a hidegebb hőmérsékletet részesítik előnyben, csökkent a földrajzi kiterjedésük.

Az Ökológiai és Hidrológiai Központnak végzett kutatás vezetője, Dr. Gary Powney elmondta, hogy a nagyszámú fajok megfigyelésének elemzéséhez a legmodernebb statisztikai módszereket használták fel, amely széles körű eltéréseket tártnak fel a beporzó rovarok eloszlásának változásában. A változásokat nem kizárólag egy dolog okozza, de az élőhelyek elvesztése nagy szerepet játszik a hanyatlásban.

"A kulcsfontosságú szántóföldi növények beporzásáért felelős rovarfajok növekedése jó hír, azonban ezek fajok a beporzók csak egy relatív kis csoportját jelentik.

Ezért, mivel a fajok összességében csökkentek, kockázatos lenne, ha kizárólag erre csoportra támaszkodnánk, a hazánk hosszú távú élelmiszerbiztonságának támogatása tekintetében."

Dr. Claire Carvell, az Ökológiai és Hidrológiai Központnak írt tanulmány társszerzője, rámutat arra, hogy többféle környezeti nyomás létezik, ami a méh és a zengőlégy fajok előfordulási mintáinak változásához vezet Nagy Britanniában.

"Nagy szükségünk van több nagyszabású adatra az előfordulási mintákról és a beporzók csökkenésének okairól. Az elemzés eredményei alátámasztanak korábbi tanulmányokat és felhívja a figyelmünket olyan védelmi intézkedések bevezetésére, mint a környezetbarát gazdálkodás és kertészkedés, amelyeknek tartós pozitív hatása lehet a vadon élő beporzókra a vidéki és városi tájakon. Azonban az intézkedések további finomításra szorulnak, annak érdekében, hogy a fajok szélesebb köre profitálhasson belőle."

"A fajok észlelésének rögzítése mellett nemzeti szinten is szükség van a beporzók számának szabványosabb monitorozására, amely végrehajtására

egy új beporzó megfigyelési rendszert állítanak fel az Egyesült Királyság területén."

Ehhez a tanulmányhoz több, mint 700 000 feljegyzés kerül elemzésre, amelyből a legtöbbet a Méhek, Darazsak és Hangyák Nyilvántartási Társaságának (BWARS) és az Egyesült Királyság Zengőlégy Nyilvántartási Rendszerének szakértő természettudósai gyűjtötték össze. A témában ez az első ilyen jellegű tanulmány, hiszen korábban nem volt hasonló nagyszabású, hosszú távú, fajspecifikus becslés a Nagy- Britanniában élő beporzó rovarok eloszlásának változásáról.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Az agrárerdészeten keresztül növelhető hazánk erdősültsége

"A maga érdemeivel és problémáival az erdészeti ágazat is az agrárium szerves része, és bőven van mondanivalója mind a mezőgazdálkodók, mind az erdőgazdálkodók, a szakirányítók és a szaktanácsadók részére"- hangzott el Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n.

Veszélyeztetett élelmiszer-termelés

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a biológiai sokféleség zsugorodása, különféle állat- és növényfajták kihalása folytán egyre nagyobb veszély leselkedik a világ élelmiszer-termelésére.

Iszap- és sárfolyások - más növénykultúra termesztését is előírhatják

A heves esőzések után a földekről lezúduló iszap és sár rendszeresen elönti a Görcsöny Baksa útszakaszt. A hatóságok kezdeményezhetik, hogy a földtulajdonos más növénykultúra termesztésével foglalkozzon.

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában

2018 végén egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a szakma és a hatóság látóterébe, a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy közös érdekünk a ToBRFV vírus gyanújának észlelése esetén annak bejelentése a megyei kormányhivatalnál.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

A bokafixes búza bizalmi indexe

Rövid egy hónap múlva kezdődik az aratás. Az előjelek vegyesek, de inkább rosszak. Főleg az év első négy hónapjában tapasztalt csapadékszegény időjárás teszi búskomorrá a gazdálkodókat, alább kellett adniuk miatta a reményeiket. Kétségtelen, hogy az aszály az őszi vetésű és nyári betakarítású kalászosoknak nem kedvezett, sőt ártott, ezt nyugodtan kijelenthetjük.

Svéd gyorsétterem-lánc a méhekért

Május 20-án a Méhek napját ünnepelte a világ. Erre a jeles napra a McDonald’s elkészítette a világ legkisebb éttermét, ami méretei ellenére több ezer vendéget szolgál ki naponta. No nem embereknek épült...