Back to top

Csökkennek a beporzó rovar fajok Nagy-Britanniában

Több beporzásért felelős rovarfaj tűnt el Nagy-Britannia területéről. A kutatás eredményei azt mutatták ki, hogy a vadon élő beporzó rovarokfajok egyharmada csökkent, míg egy tizedüknél növekedést tapasztaltak.

A Brit Ökológiai és Hidrológiai Központ által vezetett kutatás 1980-tól 2013-ig 353 vadon élő méh és zengőlégy faj jelenlétét mérte a Nagy-Britanniában. Ennek alapján kiderült, hogy azokon a területeken, ahol a méréseket végezték, a fajok egyharmada csökkenést mutatott, míg az egy tizedük növekedett. A fajok fennmaradó részének eloszlása stabil volt, illetve a változás nem volt számottevő.

A zengőlegyek lárvaállapota kb. két hétig tart, és ez alatt mintegy 500 levéltetvet fogyasztanak el
A zengőlegyek lárvaállapota kb. két hétig tart, és ez alatt mintegy 500 levéltetvet fogyasztanak el

A tanulmány pozitív, de nem várt eredménye, hogy azon kulcsfontosságú méhfajok száma növekedett, amelyek az olyan virágos szántóföldi növények beporzásáért felelősek, mint például az olajmag repce.

Ez annak többek között annak tudható be, hogy a tömegesen virágzó szántóföldi növények termesztése növekedett a tanulmányi időszak alatt.

A Nature Communications folyóiratban megjelent kutatás azt is kimutatta, hogy átlagosan a méh és a zengőlégy fajok földrajzi területe egynegyedével csökkent. Ez 11 faj eltűnését jelenti minden négyzetkilométeren.

Az észak-britanniai beporzó fajok esetében az összes veszteség nagyobb volt, melynek az éghajlatváltozás lehet az oka. Azoknál a fajoknál, amelyek a hidegebb hőmérsékletet részesítik előnyben, csökkent a földrajzi kiterjedésük.

Az Ökológiai és Hidrológiai Központnak végzett kutatás vezetője, Dr. Gary Powney elmondta, hogy a nagyszámú fajok megfigyelésének elemzéséhez a legmodernebb statisztikai módszereket használták fel, amely széles körű eltéréseket tártnak fel a beporzó rovarok eloszlásának változásában. A változásokat nem kizárólag egy dolog okozza, de az élőhelyek elvesztése nagy szerepet játszik a hanyatlásban.

"A kulcsfontosságú szántóföldi növények beporzásáért felelős rovarfajok növekedése jó hír, azonban ezek fajok a beporzók csak egy relatív kis csoportját jelentik.

Ezért, mivel a fajok összességében csökkentek, kockázatos lenne, ha kizárólag erre csoportra támaszkodnánk, a hazánk hosszú távú élelmiszerbiztonságának támogatása tekintetében."

Dr. Claire Carvell, az Ökológiai és Hidrológiai Központnak írt tanulmány társszerzője, rámutat arra, hogy többféle környezeti nyomás létezik, ami a méh és a zengőlégy fajok előfordulási mintáinak változásához vezet Nagy Britanniában.

"Nagy szükségünk van több nagyszabású adatra az előfordulási mintákról és a beporzók csökkenésének okairól. Az elemzés eredményei alátámasztanak korábbi tanulmányokat és felhívja a figyelmünket olyan védelmi intézkedések bevezetésére, mint a környezetbarát gazdálkodás és kertészkedés, amelyeknek tartós pozitív hatása lehet a vadon élő beporzókra a vidéki és városi tájakon. Azonban az intézkedések további finomításra szorulnak, annak érdekében, hogy a fajok szélesebb köre profitálhasson belőle."

"A fajok észlelésének rögzítése mellett nemzeti szinten is szükség van a beporzók számának szabványosabb monitorozására, amely végrehajtására

egy új beporzó megfigyelési rendszert állítanak fel az Egyesült Királyság területén."

Ehhez a tanulmányhoz több, mint 700 000 feljegyzés kerül elemzésre, amelyből a legtöbbet a Méhek, Darazsak és Hangyák Nyilvántartási Társaságának (BWARS) és az Egyesült Királyság Zengőlégy Nyilvántartási Rendszerének szakértő természettudósai gyűjtötték össze. A témában ez az első ilyen jellegű tanulmány, hiszen korábban nem volt hasonló nagyszabású, hosszú távú, fajspecifikus becslés a Nagy- Britanniában élő beporzó rovarok eloszlásának változásáról.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Jó üzlet a palackozott svájci levegő a szmogos Ázsiában

Noha nagy a kereslet Thaiföldön a palackban kapható svájci levegőre, a környezetvédőknél ez az üzlet nagy tiltakozást váltott ki. A levegő árusítása – merthogy valóban erről van szó – valószínűleg igencsak jövedelmező, de ökológiai-etikai megközelítésben leveri a lécet.

Hulló kövei miatt veszélyes lett a Rám-szakadék

Bár szabad szemmel nem lehet látni, folyamatosan mozognak – más szóval borjadzanak – bolygónk hegyei, és a jelenséget nemcsak a föld mélyéről feltörő erők, de a jég is okozza

500 millió méh pusztult el Brazíliában

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.