0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gladiátorok mellett magyar lovak

Manapság gyakran esik szó arról, hogyan lehet hasznosítani őshonos háziállatfajtáinkat. Az utóbbi időben nem egy lófajtánk különleges feladatokat is elvégzett, például magyar hidegvérűek léptek fel egy nemzetközi cirkusz porondján ázsiai elefánttal, hétvégén pedig Tác határában egy római kort idéző lovas felvonuláson gidránok mellett többek közt magyar félvérek is helytálltak.

Úgy Székesfehérvárnak, mint a szomszédos Tácnak büszkesége a közelmúltban kialakított, illetve újjáépített Gorsium Régészeti Park, mely különösen tavasszal vonz sok látogatót. Ekkor tartják ugyanis a floraliát, melynek során hajdan évenként felszentelték Flóra istennő templomát. Ez az ünnep egyben a tavasz köszöntése is volt az ókori Rómában, s idővel nemcsak ott, hanem a birodalom provinciáinak nagyobb városaiban is.

A gorsiumi rendezvény igen gazdag programot kínált: a gladiátorjátékok felelevenítése mellett római csatajeleneteket is megjelenítettek,

de a hétköznapokba is betekintést nyerhettünk. Így például az állatsimogatóban megtudhattuk azt is, milyen jelentős volt már akkoriban is a díszállattartás. A rómaiak jelentős mennyiségben vásároltak Indiából származó sándorpapagájokat, de az afrikai szürkepapagájokat (jákókat) is nagyra értékelték, a beszélő példányokért egy művelt rabszolga árát is kifizették. A pávák viszont gyakorta a serpenyőben végezték, különösen a pávanyelvet értékelték nagyra.

Pannónia fontos szerepet játszott a birodalom életében, és amikor Septimius Severus, a pannóniai légiók és Felső-Pannónia helytartója császárrá kiáltotta ki magát, és elfoglalta Rómát, nem feledkezett meg erről a provinciáról. 202-ben, amikor keleti hadjáratából visszatért Rómába, hogy megünnepelje uralkodásának 10. évfordulóját, egy rövid kitérővel Pannóniába jött, s többek közt Gorsiumba is ellátogatott.

Ezt a hajdani világpolitikai mozzanatot elevenítették fel korabeli ruhákba öltözött honfitársaink, így a gladiátoroktól kezdve a császárig láthattuk a birodalom lakóit

– mintha igazi időutazásban vettünk volna részt. A több száz korhű jelmezbe öltözött személy körül a jó idegzetű, kiválóan idomított magyar lovak egytől egyig helyt álltak úgy antik kocsiba fogva, mint a testőrség hátasaiként.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság