0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megnyílt a Flower Expo 2019 kertészeti világkiállítás Pekingben

Látványos ünnepség keretében nyitotta meg kapuit a Flower Expo 2019 kertészeti világkiállítás Pekingben. A világkiállítás mottója, „Élj zöldben – élj jobban” arra kíván rávilágítani, hogy a növények képesek javítani életminőségünket, közérzetünket. A nagyszabású rendezvény április 29. és október 7. között látogatható.

A megnyitón több mint 900 küldött vett részt, közöttük a kiállító 110 ország elöljárói és a nemzetközi szervezetek vezetői. A kínai főváros Jancsing kerületében, a kínai nagy fal lábánál több mint 500 hektáros területen megépült nagyszabású bemutató a Nemzetközi Kertészeti Termelői Szövetség, az AIPH által minősített legmagasabb, A1-es kategóriájú kiállítások között is a legnagyobb.

A megnyitón az AIPH elnöke, Bernard Oosterom beszédében elmondta, hogy

az idei pekingi kertészeti világkiállítás legfőbb üzenete az ember és a természet közötti harmónia megteremtése, a növények, a kertek, a tájkertek és városi zöldfelületeknek az emberek testi-lelki egészségre való jótékony hatásának hangsúlyozása.

Kiemelte, hogy Kína a zöldfelület-fejlesztésekben példamutató munkát végez, amiben nagy szerepe van a Kínai Virágkereskedelmi Szövetségnek is, amely az AIPH tagja. Hozzátette, hogy a pekingi kertészeti világkiállítás ráirányítja arra a világ figyelmét, hogy Kína igenis sokat tesz a zöld környezet fejlesztése, az emberek és a következő generációk jólétének érdekében.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke beszédében megerősítette Kína elkötelezettségét a környezet védelme és fejlesztése iránt.

Kiemelte, hogy a természeti javakkal takarékosan gazdálkodó ökologikus civilizáció megteremtése az ország nemzeti fejlesztési tervének hangsúlyos része. A virágzó és zöld Kína építése a kínai nép közös törekvése, ami most nagy lendületet vett.

A kiállítás a természet tiszteletben tartására, egy minőségibb élet érdekében a mindennapi életbe integrálására hívja föl a figyelmet. Hszi Csin-ping figyelmeztetett arra, hogy a túlzott iparosodás visszavonhatatlan környezeti károkat okoz, az ökológiai rendszerek lerombolása a társadalma összeomlásához vezet. Az ökológia környezet fejlesztése értéket teremt és határtalan lehetőségeket nyújt a fenntartható ökológiai, társadalmi és gazdasági fejlődés megvalósításában, az ökológikus társadalom kialakításában.

Az expó ikonikus épületei a színjátszó pillangót formáló Guirui Színház, amely a nyitó- és zárórendezvények helyszíne, a hagyományos kínai palotát megjelenítő Yongning pavilon, a szerencsét szimbolizáló, félkör alakú kínai nemzeti pavilon, valamint a 94 virágernyőt formázó pillérből álló nemzetközi pavilon. A kiállítási épületek, az esemény mottójához igazodva zöld technológiákat alkalmaznak, esővízgyűjő- és újrahasznosító rendszer segíti az öntözést, illetve napelemek ezrei termelik az energiát.

Az expóparkban 50 ezer meglévő fát mentettek meg és terveztek be, és további 100 ezer új fát és cserjét ültettek el az alapvetően mocsaras terület megóvása, a víz tisztítása és a madarak védelme érdekében, az „Élj zöldben – élj jobban” mottónak megfelelve. Több mint 40 bemutatókertet is kialakítottak.

A pekingi kertészeti világkiállítás 162 napja alatt 16 millió látogatót várnak. A tájépítészet és a természeti táj csodái mellett bemutatják a kertészeti ipar legújabb vívmányait is. Összesen mintegy 2500 rendezvényt, kulturális és szakmai bemutatókat, konferenciákat és fórumokat, kertészeti és virágkötészeti versenyeket, látványos show-műsorokat is szerveznek.

Ez a második alkalom, amikor Kína kertészeti világkiállítást rendez. A legutóbbi 1999-ben volt, Kunmingban, Jünnan tartomány székhelyén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu