0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Lesz elég lekvárnak való

Az idén Európa-szerte megközelítőleg 632 ezer tonna kajszitermésre számítanak a szakemberek, ami 2018-hoz képest 12 százalékkal több. A zöldség-gyümölcságazat április végén, a franciaországi Perpignanban tartott konferenciáján, a MedFEL-en közzétett előzetes termésbecslés szerint három év óta ez az első év, amikor a kajszitermesztők bizakodva nézhetnek a szezon elé.

A konferencián elhangzott, hogy a kajszitermesztők számára minden évben nagy kihívást jelent az egyre kifinomultabb vásárlói igényeknek megfelelni, és élénk színű, nagyméretű és zamatos gyümölcsöt termeszteni.

Az előző évek gyenge termése miatt csökkent a kajszi termőterülete Európában. Ugyanakkor a kajsziültetvényekben egyre korszerűbb technológiákat és fajtákat vezetnek be, ami az idei évre előrejelzett magasabb termést is magyarázza.

A piaci verseny egyre kiélezettebb, Spanyolország dominanciája erősödik az korai termés piacán, ami főleg a francia termelők számára okoz egyre nagyobb kihívást. Franciaországban és Olaszországban az enyhe télnek köszönhetően kedvező termésre számítanak. Spanyolország egyes részein, Kasztília la Mancha és Murcia autonóm közösségekben a február végi fagy gyérítette a termést, ami kihatással lehet a teljes spanyol kajszifelhozatalra. Ez kedvező helyzetet teremthet a franciáknak.

Bár most még nehéz megbecsülni az európai kajszitermést, a szakemberek a tavalyi évnél 12 százalékkal több, közel 632 ezer tonnát várnak.

Ez a mennyiség az elmúlt öt év (2013-2017) átlagában 19 százalékos növekedés. A legnagyobb termesztő országokat tekintve az idei kajsziszezonban Spanyolországban a tavalyihoz képest 36 százalékkal kevesebb, Franciaországban 43, Olaszországban pedig 36 százalékkal több termést jeleznek előre. Görögországban nem számítanak jelentősebb változásra.

Forrás: freshplaza.com