Back to top

Méz a prériről - méhészet Kanadában

A világ második legnagyobb országában rendezik idén az Apimondiát. Bár Kanadában az 50-es években a csökkenő mézár miatt hanyatlásnak indult a méhészet, tiz éve azonban a beporzásra megnövekedett igénynek és a hobbi méhészeknek köszönhetően figyelemre méltó fellendülés tapasztalható. Még soha nem volt ennyi méhcsalád itt mint manapság.

Kanada, a világ második legnagyobb országa bámulatos tájegységekkel rendelkezik, melyekről a méhészek jelentős mennyiségű mézet is pörgethetnek.

Bár az Atlanti-óceán menti keleti part hűvösnek számít, és hurrikánszerű szelek nehezítik itt a méhészkedést, mégsem ritka a méhcsaládonkénti 30 kg-os éves átlag. Ezen országrészben főleg néhány családos hobbiméhészek tartanak méheket.

A profi méhészek leginkább az ország szívében, az úgynevezett préri tartományokban méhészkednek, a mintegy 3000 kilométer hosszan elnyúló sávban - Alberta, Saskatchewan, és Manitoba tartományokban.

Ezeken a területeken a repcéről, lucernáról, lóheréről összegyűlő méz nem ritkán eléri az évi 100 kilót is.

A hatalmas országnak ezen a részén hozzávetőlegesen 475000 méhcsalád található. Nem véletlenül, hiszen Kanada terményeinek 80%-a itt terem meg. Azon belül is a hibrid repce magjának előállításához legalább 75 000 méhcsaládra van szükség.

Kanada talán legismertebb tartományában, Québecben is vannak méhészek, azonban ez a terület főleg egy másik folyékony édesítőszerről híres: 32 millió liter juharszirupot állítanak itt elő évente.

A juhar ugyan koratavasszal ad a méheknek nektárt és virágport is, de virágmézet nem lehet pörgetni róla. A nyári szezonban itt málnáról, akácról, szömörcéről, és erdei füzikéről gyűjtenek a méhek, illetve a jobb mézelőhelyeken fehér- és vörösheréről is. Néhány szerencsés méhész akár még pohánka mézet is pörgethet. Ennek az átható szagú (sic!) méznek az etnikailag sokszínű Montreálban igen nagy a kereslete.

Késő nyáron Québecben az aranyvessző (más néven a szolidágó) illatozik és ontja a nektárt. A méhészek öröme azonban nem teljes, hiszen a kaptárból kiáradó mézillat odavonza a medvéket is.

A méhészet a közelmúltban leszállóágban volt Quebécben is: az 50-es évektől a 70-es évekig a méhészek száma szinte a negyedére csökkent. Ez a méz akkori árcsökkenésének volt tulajdonítható.

Manapság viszont az áfonya-, gyümölcs és egyéb mezőgazdasági ültetvények létrejöttével és növekedésével itt is és egész Kanadában újra fellendülőben van az ágazat, főleg a beporzás szükségessége miatt. A tartományban az utóbbi tíz évben megduplázódott a méhcsaládok száma és nagyjából 64 000 van jelen pillanatban belőlük.

De Québecben jelentős, méhekhez kapcsolódó tudományos kutatómunka is zajlik. A  Montreáltól 25- kilométerre található Université Laval-on pl. az egyik projektben a méhek probiotikumokkal való ellenállóképeség-fokozását tűzték ki célul maguk elé a kutatók, de  itt vizsgálják a neonikotinoidok hatását is. A szintén Montreál közelében található Deschambault Tudományos Állatkísérleti Intézetében kutatják a rovarírtók hatását a hereméhek megtermékenyítő képességére, illetve a kis kaptárbogár biológiáját.

A kanadai méhészeknek ugyanúgy, mint a magyaroknak meg kell küzdeniük a varroával, az alacsony mézárakkal, továbbá az átalakuló mezőgazdaságból adódó problémákkal (vegyszerezés). De ezen felül sok helyen a kis kaptárbogárral és a medvékkel is.

Az Apimondia idén szeptember 8-12 között kerül megrendezésre Montreálban.

Kanadai méhészeti adatok:

Méhészek száma: 8473, Méhcsaládok száma: 672 094, Éves termelt méz (x1000 kg): 34 241

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Svéd gyorsétterem-lánc a méhekért

Május 20-án a Méhek napját ünnepelte a világ. Erre a jeles napra a McDonald’s elkészítette a világ legkisebb éttermét, ami méretei ellenére több ezer vendéget szolgál ki naponta. No nem embereknek épült...

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Méhek, hajók, műrajok

A nálunk honos kárpáti méh nagyszerű tulajdonságait, elsősorban munkabírását, szívósságát és kezelhetőségét rég felismerték más régiók méhészei. Még a szovjet érába nyúlik vissza az a gyakorlat, hogy Kárpátaljáról – akkor még repülőgépeken (is) – ezerszámra szállították őket a birodalom keleti vidékeire.

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a szúnyoglárvákat

Ezen a héten is csökkentik a szúnyoglárvák számát. A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja. A Szigetközben, Komárom környékén, illetve a Körösöknél lépnek fel a lárvák ellen, összesen több mint 1200 hektáron.

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Egyre több a méhész

Németországban mintegy 50%-al nőtt a méhészek száma az utóbbi 10 évben. A trend más fejlett nyugati országokban is megfigyelhető. A méz árának ez csak akkor tehet jót, ha egyúttal növekszik a mézfogyasztás és a hamis mézeket sikerül visszaszorítani. Fontos lenne a kezdő méhészek szaktudásának növelése.

Méhtetemekkel borították az utcát a demonstrálók

Számos aktivista tüntetett a Bayer közgyűlésének ideje alatt az agrár-vegyipari konszern székháza előtt, a méhészek kivonulása volt a leghatásosabb, akik elpusztult méhekkel szórták tele a járdát – számolt be róla a német média. Werner Baumann, az igazgatótanács elnöke elismerte, hogy a helyzet nem rózsás, a vállalat megítélése komoly veszteségeket kell lenyelniük a részvényeseknek. Ezzel együtt jó döntésnek nevezte a Monsanto megvásárlását.