Back to top

Bronzérem a Forestry Versatility 2019 versenyen

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Soproni Egyetem erdőmérnök hallgatóinak 4 fős csapata idén is képviselte hazánkat az Erdőmérnök Hallgatók Európa-bajnokságán. A Baltringer Ajnó, Molnár Dániel, Balogh Erik és Szentkuti Tamás alkotta csapat bronzéremmel térhetett haza Brnóból.

A versenyt a 33. alkalommal rendezték meg a Mendel Egyetem leendő erdőmérnökei a csehországi Brnóban.

A három nap alatt 11 ország 44 versenyzője mérte össze tudását 16 versenyszámban.

Az első nap délelőtt a Mendel Egyetem udvarában a motorfűrészes versenyszámokban kellett helyt állniuk az indulóknak lánckímélő darabolás, álló rönkről vízszintes korong levágása, keresztvágó fűrésszel korong levágás időre, motorfűrész szerelés időre, valamit gallyazás voltak a feladataik.
Délután pedig csapatonként egy fő vett részt a harveszter szimulátoros versenyszámban. Ahhoz, hogy a hazai csapat erre is felkészülhessen, előzetesen Csehországba kellett utazniuk, mivel hazánkban nincs ehhez hasonló szimulátor.

A második napon a közel 8 kilométeres tájékozódó terepfutás során 7 különböző állomáson lágyszárúakat, fásszárúakat, faanyagot, rovarokat, kárképet, állatnyomot, védett madarakat, koponyákat és ásványokat kellett felismerniük. Ezt követte a csoportos állománybecslés feladata egy 30 m x 30 m-es területen.  Az egyéni fabecslésnél pedig 30 méter távolságból kellett felismerni az adott fafajt, és meg kellett becsülni a magasságát, mellmagassági átmérőjét és a köbtartalmát is.

Az utolsó versenynapon 3 lövészeti versenyszámban mérték össze tudásukat, ügyességüket. Az agyaggalamb-lövészet (skeet, trap) során a csapat minden tagjának 10-10 korongot kellett eltalálnia, illetve kiskaliberű golyóspuskával lőttünk célba. Mindenki 5 lőszert kapott.

A negyedik napon minden csapat izgatottan várta az eredményhirdetést. Kiegyensúlyozott teljesítményüknek köszönhetően a soproni hallgatók a idén is sikerült dobogós helyen végezniük. A lengyel és a cseh csapat után a magyar erdőmérnök-hallgatók harmadik helyezéssel térhettek haza a 33. Erdőmérnök Hallgatók Európa-bajnokságáról.

fv_2019.jpg

A magyar csapat (balról): Szentkuti Tamás, Molnár Dániel, Baltringer Ajnó és Balogh Erik

A csapat köszöni mindazoknak, akik felkészülési lehetőséget biztosítottak számukra, illetve akik anyagi támogatásukkal lehetővé tették, hogy az idén is részt vegyenek a versenyen. 

Támogatóik: Andreas Stihl Kereskedelmi Kft., Husqvarna Magyarország Kereskedelmi Kft., Hunnia Vadgazdálkodási Kft., Makk7 Erdő Kft., Hegyháti EBT, Mocz és Társa Magánerdészeti Kft., Erdőmester Szövetkezet, Északerdő Zrt., Bakonyerdő Zrt., Mecsekerdő Zrt., Vérteserdő Zrt., Országos Erdészeti Egyesület, CGP Instruments Kft., Dr. Zoltán Attila, Sopron város önkormányzata, KAEG Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt., Soproni Egyetem, Roth Gyula Erdészeti- és Faipari Szakközépiskola, Tima István, Juhász István, Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány.

(A híradás az „EFOP-3.6.1-16-2016-00018-A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelésére intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” című projekt támogatásával valósult meg.)

 

Forrás: 
Balogh Erik II. éves és Szentkuti Tamás III. éves erdőmérnök-hallgató

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Középvezetőket nevelnek

Gondoskodó, emberközpontú iskola a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium. Az alföldi, több mint 60 éves intézmény szellemiségében ott gyökerezik a selmecbányai közösségi érzés, amely megérinti az odajáró diákokat, valamint értékre, hagyományőrzésre, a természet és a közösség tiszteletére nevel.

Mi lenne velünk fák nélkül?

Az Amazonas térségében égő tüzek nem csak lokálisan szinten okoztak óriási károkat, az egész világ érzi pusztító hatását. Ennek tükrében merült fel a kérdés, hogy az emberiség túlélése mégis mennyiben függ a fáktól?

Minden tenyérlenyomat egy fával gazdagítja az erdőt

Nem szabad veszni hagyni az erdőket, fel kell készíteni őket a környezeti kihívásokra és törekedni kell a fával borított terület növelésére - hangsúlyozta Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár a 700 gyermeket fogadó IV. Erdővarázs Családi Napján.

Örökbe fogadna egy darabka erdőt? Pár száz forintból már lehet saját csemetéje

Közösségi kertek után közösségi erdők is „kinőhetnek a földből”, és már néhány száz forinttal is hozzájárulhat bárki a szép és hasznos küldetéshez. Az első projekt Nógrád megyében, Csécsén valósul meg, novemberben már ültetik is a fákat.

Forró volt a hangulat a csikóchampionátuson

Az augusztus 20-án megrendezett tattersalli eseményen nemcsak a nyárias időjárás miatt volt forró a levegő, hanem azért is, mert az ország legkiemelkedőbb csikóit vártuk az MSLT rendezvényére.

Újra vár az Erdővarázs

Szeptember 20-21-én Budapestre költöznek az ország erdői. A két napos ingyenes látogatható IV. Erdővarázs családi napokon a magyarországi erdők értékeit, érdekességeit és az erdész szakma szépségét, különlegességeit mutatják be a Szabadság téren az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.

Ma kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

Háromnapos programsorozat keretében mérkőznek meg egymással az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének résztvevői szerdától péntekig. A cél az, hogy felkeltsék a 18-24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi munkát.

Magyar siker a kettesfogathajtó-vb-n

Hölle Martin egyéniben, illetve az ifj. Dobrovitz Józseffel és Osztertág Kristóffal kiegészülő magyar csapat egyaránt megvédte címét a németországi Drebkauban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Nemzeti park volt az erdészeti nyílt nap díszvendége

Ismét eltelt egy év, és újra kinyitotta kapuit az Erdészeti Nyílt Nap, az egri Érsekkertben. Az EGERERDŐ Zrt. 2011-ben megrendezett első nyílt napja óta több, mint 35 ezer kíváncsi gyermek vett részt a rendezvényen, mely a városba hozza a természet szépségét, és közelebb viszi szívünkhöz az erdőt.

Értik a Vértes szavát

Már a hegy déli lábánál festői látványt nyújt a fölém magasodó Vértes. Ősi sóhaj száll alá a hegytetőről letűnt korok titkait sugallva. Aki itt éli le életét, tudja, mit mesél az erdő és tiszteletben tartja óhaját, de a vendég idegen marad, s csak hűsítő szellőt érez bőrén. A Právetz dinasztia tagjai értik e bizalmas nyelvet, ugyanis több mint 140 éve őrzik, tisztelik és védik a Vértes élővilágát.