Back to top

Bronzérem a Forestry Versatility 2019 versenyen

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Soproni Egyetem erdőmérnök hallgatóinak 4 fős csapata idén is képviselte hazánkat az Erdőmérnök Hallgatók Európa-bajnokságán. A Baltringer Ajnó, Molnár Dániel, Balogh Erik és Szentkuti Tamás alkotta csapat bronzéremmel térhetett haza Brnóból.

A versenyt a 33. alkalommal rendezték meg a Mendel Egyetem leendő erdőmérnökei a csehországi Brnóban.

A három nap alatt 11 ország 44 versenyzője mérte össze tudását 16 versenyszámban.

Az első nap délelőtt a Mendel Egyetem udvarában a motorfűrészes versenyszámokban kellett helyt állniuk az indulóknak lánckímélő darabolás, álló rönkről vízszintes korong levágása, keresztvágó fűrésszel korong levágás időre, motorfűrész szerelés időre, valamit gallyazás voltak a feladataik.
Délután pedig csapatonként egy fő vett részt a harveszter szimulátoros versenyszámban. Ahhoz, hogy a hazai csapat erre is felkészülhessen, előzetesen Csehországba kellett utazniuk, mivel hazánkban nincs ehhez hasonló szimulátor.

A második napon a közel 8 kilométeres tájékozódó terepfutás során 7 különböző állomáson lágyszárúakat, fásszárúakat, faanyagot, rovarokat, kárképet, állatnyomot, védett madarakat, koponyákat és ásványokat kellett felismerniük. Ezt követte a csoportos állománybecslés feladata egy 30 m x 30 m-es területen.  Az egyéni fabecslésnél pedig 30 méter távolságból kellett felismerni az adott fafajt, és meg kellett becsülni a magasságát, mellmagassági átmérőjét és a köbtartalmát is.

Az utolsó versenynapon 3 lövészeti versenyszámban mérték össze tudásukat, ügyességüket. Az agyaggalamb-lövészet (skeet, trap) során a csapat minden tagjának 10-10 korongot kellett eltalálnia, illetve kiskaliberű golyóspuskával lőttünk célba. Mindenki 5 lőszert kapott.

A negyedik napon minden csapat izgatottan várta az eredményhirdetést. Kiegyensúlyozott teljesítményüknek köszönhetően a soproni hallgatók a idén is sikerült dobogós helyen végezniük. A lengyel és a cseh csapat után a magyar erdőmérnök-hallgatók harmadik helyezéssel térhettek haza a 33. Erdőmérnök Hallgatók Európa-bajnokságáról.

fv_2019.jpg

A magyar csapat (balról): Szentkuti Tamás, Molnár Dániel, Baltringer Ajnó és Balogh Erik

A csapat köszöni mindazoknak, akik felkészülési lehetőséget biztosítottak számukra, illetve akik anyagi támogatásukkal lehetővé tették, hogy az idén is részt vegyenek a versenyen. 

Támogatóik: Andreas Stihl Kereskedelmi Kft., Husqvarna Magyarország Kereskedelmi Kft., Hunnia Vadgazdálkodási Kft., Makk7 Erdő Kft., Hegyháti EBT, Mocz és Társa Magánerdészeti Kft., Erdőmester Szövetkezet, Északerdő Zrt., Bakonyerdő Zrt., Mecsekerdő Zrt., Vérteserdő Zrt., Országos Erdészeti Egyesület, CGP Instruments Kft., Dr. Zoltán Attila, Sopron város önkormányzata, KAEG Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt., Soproni Egyetem, Roth Gyula Erdészeti- és Faipari Szakközépiskola, Tima István, Juhász István, Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány.

(A híradás az „EFOP-3.6.1-16-2016-00018-A felsőoktatási rendszer K+F+I szerepvállalásának növelésére intelligens szakosodás által Sopronban és Szombathelyen” című projekt támogatásával valósult meg.)

 

Forrás: 
Balogh Erik II. éves és Szentkuti Tamás III. éves erdőmérnök-hallgató

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

„Minden fa új értéket teremt” - interjú Zambó Péterrel

Átalakuló erdők, természetközeli, a turizmusra nagyobb hangsúlyt fektető erdőgazdaságok és új fafajok jellemzik majd az elkövetkező évtizedek hazai erdőségeit, amelyeknek új szempontoknak kell megfelelniük – véli Zambó Péter. Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára az erdészeti szakmából, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatói székéből érkezett a tárcához.

A gazdák véleményét kérik az erdőtelepítésekről

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdőíves felmérést végez a gazdálkodók körében az erdőtelepítési és fásítási szándékaik, valamint szempontjaik megismerése céljából.

A természetvédelem zászlaja alatt versenyeznek lovaikkal

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek az őshonos magyar állatfajták génmegőrzésére. Kiemelt feladatuk a mezőhegyesi félvér lovak tenyésztése – a fajtát sporteseményeken szerzett tapasztalataikkal igyekszenek tökéletesíteni.

Vezetőszáras versenyek - Új színfolt

A Magyar Díjlovagló Szakbizottság a 2019-es évtől hazánkban is bevezette a nyugati lovaskultúrákban hosszú ideje nagy népszerűségnek örvendő programot. A tervek szerint nyolc forduló és egy döntő lesz az idén.

Tréfás kedvű piliscsabaiak verték a mezőnyt Mezőfalván

Izgalmas versengést és szoros végeredményt hozott a "Legyél Te is mezőgépész!" Országos Bajnokság (LETIMOB) tavaszi döntője, amelynek a III. NAK Szántőföldi Napok és AgrárgépShow adott otthont Mezőfalván. A 4 csapatból álló mezőnyben piliscsabai siker született.

Az agrárerdészeten keresztül növelhető hazánk erdősültsége

"A maga érdemeivel és problémáival az erdészeti ágazat is az agrárium szerves része, és bőven van mondanivalója mind a mezőgazdálkodók, mind az erdőgazdálkodók, a szakirányítók és a szaktanácsadók részére"- hangzott el Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Baranyában versengtek az erdészek

Május 22-én zajlott az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó erdésztechnikusok számára meghirdetett Év Erdésze 2019 verseny Baranya megyei fordulója az Országos Erdészeti Egyesület Baranya megyei helyi csoportja és a Mecsekerdő Zrt. szervezésében.