0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Skandináviát sem kíméli a szárazság

Aggódnak a termelők Skandinávia több részén is a csapadékhiány miatt. Dániában az elmúlt hetek enyhe esőzése ellenére egyes régiókban a gazdálkodók elkezdték öntözni a földeket.

Svédországban a fontos termőterületeken a vízellátás messze nem kielégítő, ezért például Dél-Svédországban a szokásosnál egy hónappal korábban kezdték meg az öntözést.

A gazdálkodók nyugtalanok, mivel a télen a talajban lévő víztartalékok nem tudtak megújulni. Ha az eső nem kezd esni az elkövetkező hetekben, a betakarítási eredmények a tavalyi évnél is rosszabbak lesznek.

A dán Mezőgazdasági Kutatási Központ (SEGES) véleménye szerint azonban még túl korai lenne  tiszta aszályról beszélni. Ha a vetés során minden szabályt betartottak, a tavaszi növények esetében normális növekedés várható, magyarázta a SEGES szakembere. Mindez függetlenül attól, hogy

az  állami meteorológiai intézet szerint az áprilisi szárazság a legnagyobb volt az elmúlt 15 évben.

A tartós aszály drasztikus termés csökkenést okozott Dániában 2018-ban. A gabonatermés 7,2 millió tonnája 28%-al kevesebb a 2017-es évhez képest. Svédországban a gazdálkodók 45% -os csökkenést tapasztaltak, a betakarított gabonafélék mennyisége 3,25 millió tonna volt 2018-ban, és ezzel az évtized legalacsonyabb termésindexét regisztrálták.

Forrás: farmer.pl