Back to top

A Starbucks napelem parkokba invesztál

A világ egyik leghíresebb kávézója, a Starbucks zöld energiába fektet be. A multicég, a Cypress Creek vállalattal közösen létrehozott napelem parkok segítségével háromszázhatvan kávézóját látja majd el energiával Texasban.

A Starbucks kávézó multinacionális vállalat a napokban bejelentette, hogy a Cypress Creek megújuló energiaforrásokkal foglalkozó céggel együttműködve két napelem parkot is létrehoznak, amelyek a Starbucks háromszázhatvan kávézóját látják el energiával Houston, Dallas, Forth Worth, Plano, és Arlington területén.

Rebecca Zimmer, a Starbucks globális környezeti hatásokért felelős vezetője közleményében elmondta, hogy a Starbucks-nál büszkék a harminc éves múltra visszatekintő környezetvédelemben betöltött vezető szerepünkre.

"Hosszú távú elköteleződésünk a megújuló energia felé, a zöldebb kiskereskedelem kezdeményezésünket támogatja és a fenntartható kávé iránti törekvésünket demonstrálja."

- mondta Rebecca Zimmer. A Cypress Creek tulajdonában lévő, jelenleg naprakészen működő két solar farmot Texas államban, Wharton és Blossom városában állították fel. Ezen felül, a cég még további hat másik Cypress Creek naperőműbe készül beruházni. Korábban a Starbucks már részt vett egy hasonló üzleti fejlesztésben a U.S. Bancorp Community Development Corporation (USBCD) vállalatával, melynek keretében a franchise Észak-Karolinabán lévő üzleteit látja el energiával.

"A Starbucks egyedülálló megközelítést alkalmaz- magyarázta Chris Roetheli, az USBCDC üzleti fejlesztési tisztviselője. "A napenergia-gazdaságokba történő beruházásokat regionálisan végzi, annak érdekében, hogy az adott térségben lévő üzleteit energiával tudja ellátni." Chris Rothelli hozzátette:

"Ez egy új koncepció, amelyet lehet más vállalatok is alkalmaznak majd a jövőben. Egy érdekes üzleti modell, amely lehetőséget ad a cég számára, hogy a befektetésük hatásairól közvetlenül értesüljenek."

A Starbucks, a bejelentéssel fel akarja hívni ügyfelei figyelmét arra, hogy a cég tulajdonában lévő üzletek az EPS zöld energia partneri kapcsolatnak megfelelően, a kiskereskedelmi ágazat első számú vásárlója a megújuló energiaforrásoknak.

Forrás: 
foodandwine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Jövőre változik a drónokra vonatkozó szabályozás

Megváltoztak a drónok használatára vonatkozó szabályozások, amelyek jövő év július 1-jétől lépnek érvénybe.

Egyre drágább a kávé, miközben csökken az ára

Krízisben a világ kávéipara: a brazíliai túltermelésnek köszönhetően májusban tízéves mélypontra estek a termelői árak, miközben egyre több pénzt kell adni egy csésze feketéért.

Amerikai agrártermékeket vásárolnának kínai vállalatok

Amerikai beszállítóknál érdeklődtek, illetve bizonyos agrártermékekre vonatkozó vámok alóli mentességet kérelmeztek a kínai hatóságoknál egyes kínai vállalatok - jelentette vasárnap a Hszinhua kínai állami hírügynökség a kormányzat vámügyi bizottságára hivatkozva.

Munkacsoport a helyspecifikus gazdálkodásért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Háromszáz iparági szakértő vett részt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) fórumán, ahol a fő téma a traktorok jövője, illetve a jövő traktorai volt. Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – angolul swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Fergeteges tátorján

Tömegesen fordult elő hazánkban, a pásztorok ették, a negyvenes években még virágoskertekbe is ültették, mostanság pedig annyira megritkult, hogy védetté nyilvánították. A tátorjánról beszélünk, amelyet a magyar törzsek úton-útfélen megtalálhattak, és fogyasztottak is.

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények

Ahogyan a hőmérő higanyszála napról-napra egyre följebb húzódik, úgy kezdenek tömegével virítani a tavaszi aszpektus fás hordásnövényei: a vadgyümölcsök. Ilyenkor már a napi középhőmérséklet tartósan 10 oC fölött van, ez kedvez a méhek gyűjtögető-megporzó munkájának.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.