0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Szoktassuk a bendőt a friss fűhöz

A legelőre történő kihajtás általában együtt jár egy drasztikus takarmányváltással is. Annak érdekében, hogy minél kisebb legyen az állománynál fellépő törés, érdemes néhány dologra felkészülni.

Az első alkalommal érdemes a kihajtást a késő délelőtti órákra időzíteni, mert ekkor a reggeli etetés miatt, nem fog mohón legelni a jószág, s a reggeli harmat sem fokozza tovább a takarmány magas nedvességtartalmát – javasolja Kovács-Mesterházy Zoltán. A Magyartarka Tenyésztő Egyesületének tenyésztésvezetője szerint kihajtás előtt lehetőleg szénával jól „tömjük ki” a jószágokat, így a zsenge fű kevésbé „hajtja” meg őket.

Ha a technológiánk lehetőséget ad rá (éjszakai szállásról hajtunk ki minden reggel), akkor néhány napos átmenettel szoktassuk hozzá állatainkat (bendőjüket) az új takarmányhoz, ha erre nincs mód (a jószág éjjel-nappal a legelőn tartózkodik), akkor kezdetben praktikus szénát (vagy szalmát) etetni, s úgy célszerű megoldani a legelő szakaszolását, hogy a kiadagolt szénát mindenképp elfogyassza a jószág.

Praktikus dolog ősszel úgy beosztani a legelőket, hogy bundában hagyjuk a füvet ott, ahol tavasszal kezdjük a legeltetést (néhány napra való területet), így kihajtáskor a friss fű legelése közben, a magas szárazanyag-tartalmú (bár gyenge minőségű)  füvet is elfogyasztja az állat, így csökkenthetjük a friss fű hashajtó hatását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu