Back to top

Csökkenő európai tejfelvásárlási árak

A tej felvásárlási ára átlagosan csökkenő tendenciát mutatott ez év elején az Európai Unió országaiban, bár régiónként lehetnek eltérések. A legtöbbet a szerves tejért fizetnek a gazdáknak.

A tej felvásárlási ára az Európai Unió országaiban márciusban

100 kg-ra vetített ára átlagosan 34,85 eurót volt. Ez 0,26 százalékkal alacsonyabb a februári áraknál.

Viszont egyes régiók árai némi eltérést mutatnak.

A németországi tej felvásárlási ára 2019. februárjában a Bizottság adatai szerint átlagosan 0,35 százalékkal volt alacsonyabb az előző időszakhoz képest. A vételi ár átlagosan 33,69 Euró /100 kg (kb. 10 880 Ft ). Az árcsökkenést a négy megfigyelt német régió közül kettőben rögzítették.

Franciaországban viszont vannak olyan régiók, ahol emelkedés tapasztalható a felvásárlási árakban.

Ez év februárjában a termelők átlagban 100 kilogrammonként 34,57 eurót kaptak az termékükért, azaz nagyjából 112 Ft-ot kilogrammonként. A délkelet-franciaországi Rhône-Alpes régió szarvasmarha-tenyésztőinek 37,38 eurót (12 100 Ft) fizettek, míg Alsó- és Felső-Normandia területén 33,26 eurót (10 750 Ft) kaptak a termelők. Ellenben Bretagne-ban 33,47 eurót ért a tej. A Kelet - franciaországi Franche-Comté régióban pedig 43,45 euróig  (14 030 Ft) is felmentek a felvásárlási árak.

A lengyelországi tejtermelőktől viszont  átlagosan csak 32,41 Euróért vásárolták fel a tejet, azaz körülbelül 105 Ft-ot kaptak kilogrammjáért

A szerves tej, azaz a hormonmentes biotej sokkal magasabb vételárat élvez.

Az Európai Bizottság adatai szerint februárban a francia gazdák 46,20 Euróra (14 930 Ft) számíthattak az eladás során. A  német termelőknek ennél is többet, átlagosan 47,65 Eurót  fizettek a minőségi alapanyagért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agropolska.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

A házi sajtok díjazott otthona, a Bandi Tanya - Az Év Tanyája

Gyurákovics András a 2018-as Év Tanyája pályázat győztese 2007-ben költözött családjával a Szegedtől 23 kilométerre fekvő Mórahalomra. Részben a szegedi családi kötődés, részben a város turisztikai adottságai miatt esett a választás a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő településre.

Méhek rendőrkutyák helyett?

A drogok felkutatásában a méhek is bevethetők, legalábbis egy méhész-rendőrnő szerint. Sonja Kessler az ötlet kidolgozásáért az Európai Rendőr Kongresszus különdíját is megkapta.

Húsmarhatartók figyelem: Hétvégén lejár a kérelmek beadásának határideje

Csupán négy napjuk maradt azoknak a termelőknek, akik tavaly minősített húshasznú tenyészbikát vásároltak ahhoz, hogy a jelentős kiadásukat támogatással mérsékelhessék. A pályázatokat ugyanis legkésőbb szeptember 20-ig be kell adniuk, előtte azonban még a tenyésztőszervezet igazolását is be kell szerezniük.

Egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett a vágósertés ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 júliusáig - az előző év hasonló időszakához képest - az élő állatok és az állati termékek termelői árszintje 4,8 százalékkal nőtt. A legjelentősebb áremelkedés a sertéspiacon következett be, míg a vágómarha árak lényegében stagnálnak, hol csökkennek, hol emelkednek egy kicsit.

ASP: ingyenes fertőtlenítőszer igényelhető

Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

Európai flamingók Kínában

A madárinfluenza sok tekintetben megváltoztatta az élőállat-kereskedelmet akár Európában, akár Kínában vagy akár Afrikában. Egy érdekes példa erre a flamingók exportja, importja. Míg korábban a rózsás flamingókat elsősorban Tanzániában vadon fogták be, s onnan exportálták a világ számos országába, ma már a szigorú állategészségügyi előírások miatt ez már nem lehetséges.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.