Back to top

Csökkenő európai tejfelvásárlási árak

A tej felvásárlási ára átlagosan csökkenő tendenciát mutatott ez év elején az Európai Unió országaiban, bár régiónként lehetnek eltérések. A legtöbbet a szerves tejért fizetnek a gazdáknak.

A tej felvásárlási ára az Európai Unió országaiban márciusban

100 kg-ra vetített ára átlagosan 34,85 eurót volt. Ez 0,26 százalékkal alacsonyabb a februári áraknál.

Viszont egyes régiók árai némi eltérést mutatnak.

A németországi tej felvásárlási ára 2019. februárjában a Bizottság adatai szerint átlagosan 0,35 százalékkal volt alacsonyabb az előző időszakhoz képest. A vételi ár átlagosan 33,69 Euró /100 kg (kb. 10 880 Ft ). Az árcsökkenést a négy megfigyelt német régió közül kettőben rögzítették.

Franciaországban viszont vannak olyan régiók, ahol emelkedés tapasztalható a felvásárlási árakban.

Ez év februárjában a termelők átlagban 100 kilogrammonként 34,57 eurót kaptak az termékükért, azaz nagyjából 112 Ft-ot kilogrammonként. A délkelet-franciaországi Rhône-Alpes régió szarvasmarha-tenyésztőinek 37,38 eurót (12 100 Ft) fizettek, míg Alsó- és Felső-Normandia területén 33,26 eurót (10 750 Ft) kaptak a termelők. Ellenben Bretagne-ban 33,47 eurót ért a tej. A Kelet - franciaországi Franche-Comté régióban pedig 43,45 euróig  (14 030 Ft) is felmentek a felvásárlási árak.

A lengyelországi tejtermelőktől viszont  átlagosan csak 32,41 Euróért vásárolták fel a tejet, azaz körülbelül 105 Ft-ot kaptak kilogrammjáért

A szerves tej, azaz a hormonmentes biotej sokkal magasabb vételárat élvez.

Az Európai Bizottság adatai szerint februárban a francia gazdák 46,20 Euróra (14 930 Ft) számíthattak az eladás során. A  német termelőknek ennél is többet, átlagosan 47,65 Eurót  fizettek a minőségi alapanyagért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agropolska.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

Ne hagyj az autóban! – matricakampány újratöltve

Újra matricakampánnyal próbálja felhívni a Nébih az emberek figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?