0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Nem vásárolhatnak minden vasárnap a lengyelek

Lengyelországban tavaly vezették be a vasárnapi kereskedelem korlátozásáról szóló törvény első lépcsőjét, amit az idén tovább szigorítottak, jövőre pedig teljes lesz a tilalom. Erre kell készülni a Lengyelországba utazóknak is. A lengyelek tiltakoznak a vasárnapi boltzár miatt.

A vasárnapi kereskedelem korlátozásáról szóló törvény szerint Lengyelországban 2018. márciusától havonta csak két alkalommal, a hónap első és utolsó vasárnapján vásárolhattak vasárnap a lengyelek. E szabály alól csak az április és a december volt kivétel, a Húsvét és az év végi ünnepek miatt.  A törvény fokozatos bevezetése miatt

ebben az évben a nagy kereskedelmi központok már csak a hónap utolsó vasárnapján tarthatnak nyitva. 2020-tól pedig teljes lesz a tilalom és 45 vasárnapon lesznek zárva az üzletek.

A tilalom megszegői súlyos pénzbüntetésre számíthatnak, akár 1000-100 000 zlotys (kb. 75 000-7 500 000 Ft) bírsággal sújthatók, de súlyosabb kihágás esetén szabadságvesztéssel fenyegetik a törvény megszegőit. Az online webshopok és vendéglők üzemmenetét nem korlátozták.

A tilalom nem vonatkozik a gyógyszertárakra, cukrászdákra, ajándékboltokra, kioszkokra és azokra az üzletekre, ahol a tulajdonos maga áll a pult mögött.

Tehát így készüljünk, ha Lengyelországba tervezünk utazást.

A vasárnapi boltzár elégedetlenséget és tiltakozási hullámot váltott ki mind a munkaadók mind a munkavállalók részéről. A munkaadók a termelési és értékesítési folyamat megszakadása miatti bevételkiesésük miatt háborognak, a munkavállalók pedig jogosan teszik fel azt a kérdést, hogy ha más iparágban a vasárnapi munkával extrakeresethez lehet hozzájutni, ez miért nem illeti meg a kereskedelemben dolgozókat is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu