0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A fiatalok kreatív energiáira van szüksége a hagyományos mesterségeknek

Vízimalmok restaurálása, olívaolaj-készítés megújítása, sörfőzés és borászat, sólepárlás és hajózás – tradicionális szakmák újragondolására, fiatalok érdeklődésének felkeltésére szólított fel a nemzetközi YouInHerit program, melynek koordinátori szerepét Budafok-Tétény Önkormányzata vállalta magára.

A program most lezárult, de a munka ezzel nem ért véget: a hagyományos mesterségek megújítása örök feladat, a fiatalok kreatív energiáinak becsatornázása pedig ennek elengedhetetlen követelménye.

Örök probléma, hogy a fiatalok elfordulnak a hagyományos kézműves szakmáktól, nincs utánpótlás és kihal az a generáció, mely még ismerte ezeknek a mesterségeknek a szakmai fogásait.

A YouInHerit programhoz csatlakozó európai városok és régiók elkötelezettek abban, hogy felkarolják ezeket a foglalkozásokért és újra vonzóvá tegyék a pályaválasztó fiatalok számára. Mazovia (Lengyelország) a sörkészítést, Piran (Szlovénia) a vízimalmok restaurálását és a sólepárlást, Velence (Olaszország) a hajózást, Vojdnan-Dignano (Horvátország) az olívaolaj-készítést, Budafok pedig a borászatot tartja olyan tradicionális szakmának, amelynek a megőrzéséért tenni kell.

A YouInHerit program lezárására a budafoki Törley Múzeumban került sor, ahol a program nemzetközi résztvevői beszámolhattak céljaikról, elért eredményeikről, a projekt legnagyobb kihívásairól, valamint a programhoz kapcsolódó jövőbeli terveikről.

„Sikeres projektet zárunk most, hiszen nem csak, hogy be tudtunk vonni jó pár fiatalt a helyi értékek új élettel való megtöltésébe, de a belőlük verbuválódott munkacsoport a továbbiakban is segíti Budafok-Tétény, Budapest Bornegyede életét. Tagadhatatlan eredmény az is, hogy nagyon sok olyan szervezettel, céggel, oktatási intézménnyel kerültünk szoros munkakapcsolatba, akiknek a részvétele vagy a jótanácsai jelentősen segítik a munkánkat.

Reményeim szerint 5 év múlva már mindenki tudni fogja mit tudnak a budafoki borászatok, pincészetek!” – mondta nyitóbeszédében Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény alpolgármestere.

A hároméves program keretében a résztvevők, egyeztettek, kicserélték személyesen is tapasztalataikat, tréningeket és szakmai megbeszéléseket tartottak. A projekt eredményeként Budafokon sikerrel zárult tavaly októberben egy bormarketing ötletpályázat, valamint tervezik a Soós István Borászati Szakképző Iskolában a borturisztikai menedzserasszisztens képzés újraindítását.

Horvátország egy régiója olívaolaj brandet akar létrehozni és úgy tűnik, az érdeklődés megvan a helyi fiatalokban. “A fő célunk az volt, hogy felújítsunk egy műemléképületet a városban. Ez az épület lett aztán a fiatal olívaolaj-termelők képzési központja, melyben minden szükséges tudást díjmentes képzés keretében kapnak meg azok, akik ebben a szakmában képzelik el magukat” – mondta Andrea Manzin, a programhoz kapcsolódó Vojdnan-Dignano önkormányzatának munkatársa, aki szerint a program elérte célját: több mint 40 fiatal vett részt a tréningeken és 20 új olívaolaj-készítőt tudtak kiképezni – mivel egy kisvárosról beszélünk, ezek a számok meghaladták a várakozásaikat. Andrea szerint a képzések folytatódnak, mert láthatóan valóban gazdasági fejlődést jelent a régió számára ezen szakmák felélesztése.

Olaszországban a Velencei Régió Turizmus Igazgatósága a hagyományos velencei hajózáshoz kötődő tradicionális mesterségek újragondolásának ötletével csatlakozott a YouInHerit programhoz.

„A cél az volt, hogy közel hozzuk a fiatalokhoz ezeket a foglalkozásokat, hiszen a hajózáshoz köthető foglalkozások ősi, de nagyon törékeny tudást hordoznak, hiszen teljes eltűnéssel fenyegetnek”

– mondta Silvia Cavorso, a YouInHerithez csatlakozó szervezet munkatársa. „Az elmúlt három évben több száz fiatal csatlakozott hozzánk, volt lehetőségük megismerni a hajózás világát, tudatosítottuk bennük a szakma értékeit és azt, hogy miért kiemelkedően fontos az ő feladatuk a kulturális örökség megőrzésében.” Velencében egy „turizmus dizájner” képzésen 6 munkanélküli fiatal kezdett el olyan cégeknél dolgozni, ahol hajózáshoz kapcsolódó turizmussal foglalkoznak, illetve hagyományos mesterségeket űznek. Ezek a vállalatok megértették, hogy szükség van az innovációra és ezt a fiatalok hozhatják el nekik, növelve ezzel hozzáadott értéküket, vonzóvá téve a pályát más fiatalok előtt.

„A YouInHerit program legnagyobb eredménye egy olyan nemzeteken átívelő eszköztár kialakítása, melyhez innentől kezdve könnyen nyúlhatunk”

– mondta beszédében Martina Gamboz, az olasz Marco Polo System projektmenedzsere. „Bár már több mint 20 éve foglalkozunk a régi szakmák megújításának fontosságával, a YouInHerit egy új erőt vitt ebbe a munkába, és ezzel a lendülettel továbbra is a szektor megmentésén fogunk fáradozni.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu