Back to top

Harc a növényvédő szer hatóanyagokért?

Az unióban sorra tiltanak be növényvédő szer hatóanyagokat, sokszor alternatíva nélkül. Miért lettek az utóbbi időben ellenségek a növényvédőszerek, miért a gyártókat büntetik, miközben sokszor csak helytelen használat okozza a bajokat? Ezekre a kérdésekre is kereste választ A HaszonAgrár által szervezett Fókuszban: a közös agrárpolitika rendezvény növényvédelmi szekciója.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség (NSZ) ügyvezetője, a kerekasztal beszélgetés moderátora kiemelte, a fogyasztók közül egyre kevesebben tudják, honnan kerül az asztalra az élelmiszer, és ennek előállításában milyen szerepet játszanak a növényvédő szerek. Brüsszel 2009-ben – már egy évtizede – meghirdette a hatóanyag deregulációt, s ahogyan Jordán László, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi szakterület igazgatója rávilágított,

hazánkban, az integrált növénytermesztéssel, a környezettudatos gazdálkodás már a 80-as években gyakorlatnak számított.

Szalkai Gábor, Doba Tibor, Jordán László, Kovács Gyula és Hajnal Gábor a konferencián (balról jobbra)
Szalkai Gábor, Doba Tibor, Jordán László, Kovács Gyula és Hajnal Gábor a konferencián (balról jobbra)
Fotó: viniczai

A szakember a fogyasztók tájékoztatásának fontosságát hangsúlyozta, hogy megértsék, ezek a készítmények nem az ellenségeink. A tudomány fejlődésével ugyan újabb és újabb információkhoz jutunk, de az ágazatban nélkülözhetetlenek. Fontos, hogy alkalmazkodni tudjunk a megváltozott körülményekhez, amiben nem csak új hatóanyagok, hanem például rezisztens fajták termesztésbe vonása is helyet kell kapjon, illetve a növény igényeinek legjobb körülményeket kell biztosítani, ami az ellenálóság természetes alapja.

„Nem egy hatóanyag vérzett már el a brüsszeli vizsgálatok során, gyártóként évek óta komoly kihívások elé állítanak minket”

- fogalmazta meg véleményét Dobai Tibor. A Syngenta Magyarország kereskedelmi igazgatója kifejtette, nincs megállás, olyan innovatív technológiák, új szerek jelennek meg, melyek kiállják az idők próbáját. Nem csak megfelelnek a környezetvédelmi és egészségügyi feltételeknek, de segítik is a termelőket a sikeres gazdálkodásban. Fejlesztő vállalatként ehhez pedig igyekeznek néhány trükköt ellesni a természettől.,

Kovács Gyula, az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezetője, az NSZ elnöke hozzátette, az unió, a világ más országaihoz képest a növényvédő szer engedélyeztetés területén túl magasra tette a lécet. Ennek köszönhetően a gyártók más készítményeket vezetnek be az öreg kontinensen, mint a világ egyéb részén. Ahhoz, hogy egy molekulából forgalmazható növényvédő szer legyen, 10-12 évet és 200-300 millió dollárt emészt fel. A mai kutatások nem napjaink problémáira koncentrálnak, hanem másfél évtizeddel előbbre tartanak.

Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának marketingvezetője szerint számítani kell arra, hogy a mai készítmények zöme néhány éven belül eltűnik  a piacról. Éppen ezért gyártóként már idejében fel kell készülni, hogy olyan termékekkel tudjanak megjelenni, amelyek megfelelnek a kihívásoknak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

Bemutatkozik a Vervaet márka Mezőfalván

Hódmezővásárhelyen debütált, június 7-8-án pedig a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében Mezőfalván is bemutatkozik az AXIÁL Kft. új gépe, a Vervaet önjáró precíziós hígtrágya-kijuttató.

Növényvédelmi Szakmérnöki képzés indul Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon. A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű, négy félévet felölelő levelező képzés.

Az EU meghosszabbította az Ukrajnából származó gabona importjának korlátozását

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék - a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag - behozatalára vonatkozó korlátozást - jelentette be az Európai Bizottság hétfő este.

Átírnák az eredetjelölésre vonatkozó paragrafusokat

A friss és szeletelt zöldség-gyümölcsök forgalmazási előírásairól szóló új jogszabálytervezetről folytat nyilvános konzultációt az Európai Bizottság. Megszólalt az ügyben az európai friss zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő szövetség (Freshfel Europe), és rámutatott, hogy messzemenő következményei lesznek, ha az országspecifikus eredetmegjelölés kötelező szabályait fenntartják a konyhakész, szeletelt gyümölcsök és zöldségek esetében.

Magas a páratartalom, minden fertőz – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az időjárási körülmények a betegségeknek és kártevőknek egyaránt kedveztek. Külön ki kell emelni a levéltetűfajok igen erős invázióját, mely szinte minden növénykultúrát érint, de védekezni kell egyebek között a varasodás és a gyümölcsmolyok, valamint a rózsalisztharmat ellen is.

A zöld színű rózsavirágtól az ehető rózsaszirmokig... Így készítsünk édes rózsavirág csipszet!

60 éves a Budatétényi Rózsakert: Rózsafesztivál különlegességekkel… Hétvégén rózsafesztivál helyszíne volt a Budatétényi Rózsakert, ahol sok különlegességet, többek között a „zöld virágú rózsát” is megcsodálhatták az érdeklődők. A rózsa ráadásul egy ehető, iható, illatával lelket ápoló dísznövény.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

Hatalmas érdeklődés övezte az idei Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok rendezvényeit Fehérvárcsurgón. A színvonalas kiállítás és vásár záró eseménye a közönségdíj és a szakmai díj átadása a legszebb standok készítőinek.

Takarónövény-kísérletek homoki szőlőben

Homokon, ahol az 1 százalékos humusztartalmat már jónak nevezik, a gazdálkodás, főleg a hosszú távra tervező gazdálkodás nagy kihívás. A máshol megszokott módszerek itt nem működnek – igaz, ezek a „megszokott” módszerek máshol, az ország szinte minden területén is rontják a talajt. Egy maroknyi elkötelezett gazda egyesületi keretek között keres megoldást.

Aggasztó szermaradványok a dísznövényeken

Az osztrák Global 2000 környezetvédelmi szervezet virágcsokrok, szobanövények és kerti virágok növényvédőszer- tartalmát vizsgálta. A független laboratóriumi mérések során a minták 94%-ában találtak vegyszermaradványokat.