0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kibírnánk uniós pénzek nélkül is?

Az uniós agrártámogatások egészen biztosan nem tűnnek el, de minden bizonnyal csökkenni fognak, amelyet túlél a magyar mezőgazdaság hatékonyabb része. Idehaza ma már elég sok versenyképes szereplő van, amely kigazdálkodna egy esetleges támogatáscsökkenést – vélekedtek egy hétfői agrárkonferencia banki kerekasztalának résztvevői.

Drasztikus és mélyreható negatív változásokkal, tönkremenő agrárszereplőkkel járna együtt az, ha az uniós támogatások egyik napról a másikra megszűnnének, ám ettől nem kell tartani, hiszen a Közös Agrárpolitika az uniós támogatási rendszer szerves része – összegezték a kerekasztal szereplői azon a konferencián, amelyet a témában tartottak hétfőn Budapesten az Aquaworld Resortban. A fórum pénzügyi, banki szereplőkkel arra kereste a választ, hogy milyen mértékben függnek a hazai agrárvállalkozások az uniós támogatási összegektől.

Ha a támogatások hirtelen megszűnése hipotetikus, és szinte kizárható lépés is lenne, az uniós összegek csökkenése nagyon is reális lehetőség.

Ezzel meg kell tanulni együtt élni, amely elsősorban a hatékonyság növelésével érhető el.

A bankoknak nem érdeke, hogy az uniós támogatások mérséklődjenek – szögezte le az erre irányuló kérdésre Fórián Zoltán, az Erste Bank vezető agrárszakértője. Ez akkor is igaz, ha az így keletkező finanszírozási igényt elvben a bankok saját forrásokkal pótolhatnák. Ezzel egyetértett Hollósi Dávid, a Takarék Agrár igazgatója is, aki rámutatott:

az agrárszereplők finanszírozásának kockázatát nagymértékben csökkenti az uniós támogatás, főleg ennek a kiszámítható jövedelemforrásnak is köszönhető, hogy a szántóföldi növénytermesztésben gyakorlatilag ismeretlen a hitelbedőlés,

de az agrárium más területein is alacsony mértékű a nemfizetés aránya.

A kerekasztal szereplői egyetértettek abban, hogy a támogatások csökkenése sem jelenthet katasztrófát azoknak a vállalkozásoknak, amelyek elég hatékonyan működnek. Egy jó üzleti tervvel, megfelelően kiszámolt megtérüléssel és hatékony működéssel kigazdálkodható a támogatás esetleg kismértékű csökkenése és a bankhitel is. A mezőgazdaság egésze ezért sokkal jobban függ a világpiaci árak változásaitól – hangzott el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu