Back to top

Kiemelten foglalkozik a NAK a Biomassza alapú gazdasággal

A biomassza alapú gazdaságra fókuszáló szakmai alosztály alakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál. A globális népességnövekedés és az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt komolyan felértékelődik a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban termelődő biomassza hatékony felhasználása.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktív szerepet kíván vállalni a hazai biomassza alapú gazdasági átalakulás folyamatában, figyelemmel a gazdálkodók érdekeire is. Ezt is segíti a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztályán belül megalakult Biomassza alapú gazdaság alosztály. A köztestület fontosnak tartja az elsődleges termékek előállítóinak, a magyar gazdáknak a bevonását az értékláncok kialakításába, helyzetük erősítését, aktív részvételüket a biomassza-hasznosításban.

A világ népességének növekedése miatt 2030-ra előreláthatóan 50 százalékkal több élelmiszerre, 45 százalékkal több energiára és 30 százalékkal több vízre lesz szükség.

A biomassza-alapú gazdaság – amit sokan a jövő gazdaságának neveznek – egy új gazdasági koncepciót jelent, amely a megújuló biológiai alapú anyagok termelésének (ide értendő a melléktermékek, maradékok és hulladékok köre is) és felhasználásának gazdaságtanát takarja. Mindez magában foglalja a megújuló biológiai erőforrások termelését és azok átalakítását élelmiszerekké, takarmányokká, bio-alapú ipari termékekké és bioenergiává.

A monostorpályi ültetvény hároméves császárfái
Fotó: Juhász Lajos

A biomassza alapú gazdaság mint új gazdasági koncepció egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy átfogóan választ adjon olyan társadalmi kihívásokra, mint például az élelmiszerbiztonság, a természeti erőforrások szűkössége, a fosszilis erőforrások függősége és az éghajlatváltozás – miközben fenntartható gazdasági növekedést biztosít.

Elsődlegesen szükséges az agráriumban – ide értve a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is – megtermelődő, felhalmozódó biomassza mennyiségi és minőségi feltérképezése,

a fenntartható és okszerű mezőgazdasági termelést nem veszélyeztető és többletként rendelkezésre álló biomassza mennyiségének meghatározása. Fontos a biomassza alapú gazdaság koncepciójának terjesztése, alapelveinek kifejtése és a hazai agrárgazdasági környezettel megfeleltetése, mindebben a jó gyakorlatok bemutatásának is kulcsszerepe van. A kamara a gazdálkodói kör felkészítésében, a tudásátadásban is meghatározó szerepet kíván vállalni.

Az osztály tagjai Somosné dr. Nagy Adriennt választották meg az alosztály vezetőjének.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Két hétig készült az összetartozást szimbolizáló aratókoszorú

A magyar gazdatársadalom összefogását, egyszersmind a magyarság összetartozását is szimbolizálja az az aratókoszorú, amelyet a "Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" program keretében adtak át a Szent István Bazilikában.

Hagyma információs bank létrehozásával is stabilizálnák az ágazatot a magyar hagymatermesztők

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők.

Tanuljunk sajtot, joghurtot, túrót készíteni

Tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. Az érdeklődők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.

Jelképes búzaösszeöntés – valós nemzeti összefogás a Magyarok Kenyere

Várhatóan rekordot dönt a 15 millió búzaszem - Magyarok Kenyere programba felajánlott búza mennyisége, így meghaladhatja a múlt évi 605 millió tonnás eredményt, amely 80 ezer rászoruló gyermek egy évi kenyér és pékáru szükségletét biztosította.

Olcsó dinnyének is híg a leve

A frissen kipattant idei dinnyebotrányra a Lidl és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete is reagált. Előbbi megvédte magát, utóbbi cáfolta, és álláspontja szerint semmi nem indokolta a lépésüket. Mindenesetre a Lidl módosított a fogyasztói áron.

A tökmagolaj legendája

Berki Gyula, a bicsérdi Arany Mező Zrt. ügyvezetője az első évtől részt vesz Szentlőrinci Gazdanapokon. Mint elmondta, semmi pénzért nem hagyná ki, nem csak jó bemutatkozási lehetőség, de közeli vállalkozókként a vásárszervezőket ezáltal is támogatják.

Idén is megjelent a túl olcsó dinnye

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint a kiskereskedelmi lánc ezzel bedöntheti a magyar dinnyetermelést és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását.

Új lendületet kaphat a magyar hagymatermesztés

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan az időjárás idén sem kedvez a hagymatermésnek, így ezúttal is keresleti piacra lehet számítani. E helyzet ugyanakkor az ágazat szereplőinek összefogását is erősíti: a tervek szerint elektronikus rendszerrel tennék hatékonyabbá a termelési és kereskedelmi információk áramlását.

Juh- és kecsketejből készített sajtokkal bővül a tejipari program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. A jelentkezők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.