Back to top

Kiemelten foglalkozik a NAK a Biomassza alapú gazdasággal

A biomassza alapú gazdaságra fókuszáló szakmai alosztály alakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál. A globális népességnövekedés és az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt komolyan felértékelődik a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban termelődő biomassza hatékony felhasználása.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktív szerepet kíván vállalni a hazai biomassza alapú gazdasági átalakulás folyamatában, figyelemmel a gazdálkodók érdekeire is. Ezt is segíti a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztályán belül megalakult Biomassza alapú gazdaság alosztály. A köztestület fontosnak tartja az elsődleges termékek előállítóinak, a magyar gazdáknak a bevonását az értékláncok kialakításába, helyzetük erősítését, aktív részvételüket a biomassza-hasznosításban.

A világ népességének növekedése miatt 2030-ra előreláthatóan 50 százalékkal több élelmiszerre, 45 százalékkal több energiára és 30 százalékkal több vízre lesz szükség.

A biomassza-alapú gazdaság – amit sokan a jövő gazdaságának neveznek – egy új gazdasági koncepciót jelent, amely a megújuló biológiai alapú anyagok termelésének (ide értendő a melléktermékek, maradékok és hulladékok köre is) és felhasználásának gazdaságtanát takarja. Mindez magában foglalja a megújuló biológiai erőforrások termelését és azok átalakítását élelmiszerekké, takarmányokká, bio-alapú ipari termékekké és bioenergiává.

A monostorpályi ültetvény hároméves császárfái
Fotó: Juhász Lajos

A biomassza alapú gazdaság mint új gazdasági koncepció egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy átfogóan választ adjon olyan társadalmi kihívásokra, mint például az élelmiszerbiztonság, a természeti erőforrások szűkössége, a fosszilis erőforrások függősége és az éghajlatváltozás – miközben fenntartható gazdasági növekedést biztosít.

Elsődlegesen szükséges az agráriumban – ide értve a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is – megtermelődő, felhalmozódó biomassza mennyiségi és minőségi feltérképezése,

a fenntartható és okszerű mezőgazdasági termelést nem veszélyeztető és többletként rendelkezésre álló biomassza mennyiségének meghatározása. Fontos a biomassza alapú gazdaság koncepciójának terjesztése, alapelveinek kifejtése és a hazai agrárgazdasági környezettel megfeleltetése, mindebben a jó gyakorlatok bemutatásának is kulcsszerepe van. A kamara a gazdálkodói kör felkészítésében, a tudásátadásban is meghatározó szerepet kíván vállalni.

Az osztály tagjai Somosné dr. Nagy Adriennt választották meg az alosztály vezetőjének.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezőfalván járt a gazdatársadalom

Fejleszteni, beruházni és modernizálni kell a mezőgazdaságot – hangsúlyozták a felszólalók a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvény megnyitó ünnepségén.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Harapni lehet a csendet

Városi származásúak lévén nagyon büszkék rá, hogy a csibéket saját kotlósaik keltik ki, és hogy a kecskéik tejéből készített sajtot, joghurtot tudnak az asztalra tenni. Az állatok abrakját is meg tudják termelni maguknak, valamint veteményesük és gyümölcsösük egyre több zöldséget, gyümölcsöt ad.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Júniusban a likőrkészítés lesz a tananyag a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozata tovább folytatódik: júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.

Középpontban a víztakarékos gazdálkodás - Országjáró körút indult

„Szárazság idején is eredményesen" címmel, telt házzal indult országjáró körútjára Herceghalmon a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közös konferenciasorozata, amelynek témája a csapadékhiányos időszakban történő eredményes gazdálkodás - közölte a NAIK a Magyar Mezőgazdasággal.

Csökkent a bioélelmiszerek áfája Romániában

A legkisebb, ötszázalékos szintre csökken Romániában a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (áfa). Erről keddi ülésén hozott sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete. Idén összesen 39 kukorica hibridet tesztelnek a szakemberek.

Még nem késő gondoskodni az időjárási kockázatok kezeléséről

Idén is számos időjárási kockázat sújthatja az agráriumot, azonban növénybiztosítás megkötésével kezelhetőek a komoly károk. A biztosítások díja után igénybe vehető a díjtámogatás, amelyek igénylése május 15-ig tehető meg szankciómentesen. A gazdák biztosítással együtt számíthatnak a legnagyobb mértékben az agrárkár-enyhítési rendszer kárenyhítő juttatására is.