Back to top

Felmérés az élelmiszeripar digitalizációs helyzetéről

Zajlik a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének feltérképezése. A felmérés 2019. május 17-ig tölthető ki, a kapott eredmények pedig hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola együttműködésében történik

a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének feltérképezése, amelynek eredményei hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához. A felmérésben való részvételi lehetőség határideje 2019. május 17-re módosult.

A szervezetek együttműködésében megvalósuló anonim felmérés a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációjának kérdéseivel foglalkozik, ezen belül is az informatikai infrastruktúrával, internethasználattal, vállalatirányítási rendszerekkel, döntéstámogató és üzleti elemző eszközök használatával és szerepével, valamint ezek kapcsolatával az Élelmiszeripar 4.0 technológiai váltásban.

Fotó: MTI

A vállalkozások a tőkeellátottság, az innováció, a piaci és szakmai ismereteik terén ma kihívásokkal szembesülnek, kihívásokkal küzdenek. Minden rendelkezésre álló eszközzel elő kell segíteni, hogy az alapvető élelmiszerek területén fennálló versenyben a jelenleg hátrányban lévő magyar élelmiszeripari vállalkozások helyt tudjanak állni. Fel kell zárkóznunk a Magyarországra beszállító cégekhez többek között a hatékonyság, a termelékenység, az innováció, a technológia, a szervezés és a menedzsment területén. Ennek elérése érdekében olyan élelmiszeripari fejlesztési alternatívák lehetnek hosszú távon sikeresek, melyek messzemenően figyelembe veszik a nemzetközi környezetben végbemenő változásokat.

Az élelmiszer-feldolgozási technikák terén zajló innováció jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben a világ 10 milliárd fős népességének az élelmiszer-fogyasztás minőségével, mennyiségével és fenntarthatóságával kapcsolatos igényeit ki lehessen elégíteni.

A következő évtizedek a különböző technológiák folyamatos - jelenleg még nem is teljesen belátható sebességű és tartalmú - forradalmát fogja jelenteni. Az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban is. A technológiák egyes fajtái vagy egyes tudományágak teljesen átalakítják majd az egyes termelési folyamatokat, ezzel támogatva az ágazatok versenyképességét. Mindezekből következik, hogy át kell állni az innovációvezérelt gazdaságra a közelgő újabb ipari forradalom miatt.

A jelenleg is zajló felmérés eredményei hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához is, ezért kérjük az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot. Az anonim kérdőív ide kattintva érhető el 2019. május 17-ig.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Mezőgazdasági cikkek és élelmiszer Észak-Kínába

A közép- és kelet-európai országokkal való szorosabb együttműködésen keresztül kíván lendületet adni saját gazdasági fejlődésének az észak-kínai Liaoning tartomány - olvasható a China Daily angol nyelvű pártlap internetes oldalán szerdán megjelent cikkben.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.