Back to top

Malaca van az állatmenhelynek - Pigcasso, a festő koca híressé tette a farmot

Dél-Afrikában, egy állatmenhelyen él egy sertés, akinek szenvedélye a festés. Ő Pigcasso, a koca.

Pigcasso lelkesen lóbálja fejét pemzlivel a szájában, miközben kötetlen ecsetkezelésével, könnyed kompozíciójú műveivel tölti meg az üres vásznat, hogy később a már elkészült festményeket a lakhelyeként szolgáló disznóól falára tehessék.

A közel 160 kg-os sertést egy vágóhídról mentették meg még malac korában, így került 2016-ban a Dél-Afrikában található Franschhoek állatmenhelyre.

Itt derült ki, hogy szokatlan módon vonzódik a színes festékekhez és az ecsethez. Szerencsére tulajdonosa hagyta kibontakozni különleges tevékenységében, ami mostanra a malacot és a menhelyet is híressé tette. Pigcasso munkái olyannyira népszerűek lettek a világon, hogy a svájci óragyártó, a Swatch a röfögő művész munkáit használta fel az egyik modelljük stílusához.

Joanne Lefson, az állat gondozója, aki egyben a menhely alapítója elmondta, hogy a sertések igen okos állatok, így amikor Pigcasso az állatfarmra került nem tudta mivel köthetné le a figyelmét, hogy ne rosszalkodjon.

Painting sow 'Pigcasso' hogs the limelight at South Africa farm

„Dobáltam neki foci labdát, rugby labdát és volt néhány ecset is a közelben, mert akkoriban építettük az istállót és utóbbit valamiért érdekesnek találta.”

-mesélte Joanne Lefson- „Valójában mindent megrágott és tönkretett, kivéve az ecseteket, így gondoltam lehet bennük valami. Nagyon különös volt, hogy ennyire szerette őket, mert csak kis pozitív megerősítést kapott az irányukba. Őszintén szólva nem kellett sok ahhoz, hogy felkapja az ecsetet, a festéket a vászonra kenje és megalkossa ezeket a remekműveket, amelyeket már a világ minden táján értékesítenek.”

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két különös kedvenc

Dr. Ország Mihály Mindent lehet, de krokodilt, azt nem című roppant humoros könyve az elmúlt harminc évben mit sem veszített aktualitásából. A szerző egyedi hangnemben és bájos iróniával mutatta be a különféle egzotikus kedvenceit.

Genomikai tenyészértékbecslés a magyartarka fajtában

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon a húshasznosítású szarvasmarha kategórián belül 5 csoportban hirdettek fajtagyőztest. Ezek közül az egyes fajtákat értékelő bírók közösen választották ki a húshasznosítású nagydíjas egyedet, mely idén a magyartarka lett anyatehén ikerborjaival, a Derecske Petőfi Mezőgazdasági Kft. prezentálásában.

Kis híján kipusztult kutyafajta tenyésztői találkoztak

Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Romániából és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.

Mangalica: a takarmánydrágulás hátulütői

A mangalicának most is keresleti piaca van, viszont a takarmány drágulása minden észszerű határt felülmúl. Talán ezzel lehetne leginkább jellemezni az ágazat helyzetét. Magyarországon jelenleg 7 ezer mangalica kocát és a szaporulatukat tartják, és közülük 900 kocát a bakonszegi Horizont ‘98 Kft. mondhat magáénak. Ez a vállalkozás tartja az összes koca 12–13 százalékát, vagyis meghatározó a magyar piacon.

Szevasztok, itt a Palik Laci!

Palik László és felesége, Klára sikeres vállalkozást vezetnek a felvidéki Zselízen. Tevékenységük szerteágazó, pedig egyszerűen csak a hely, az Alsó-Garam mente természet adta lehetőségeivel élnek. Több rangos kitüntetés tulajdonosai, a Nemzetközi Lekvár- és Borverseny alapítói. A szakmán belül nincsen aki ne ismerné őket.

Afrikai sertéspestis - 1,2 millió vaddisznót lőttek ki eddig Lengyelországban

Az elmúlt években a vadászok 1,2 millió vaddisznót lőttek ki a vadászati tervek részeként az egészségügyi vadászatok során Lengyelországban. Az illetékes hatóságok bejelentették a vadászat folytatását, és a vadászok várhatóan több járásban az összes vaddisznót kilövik.

Már októberben megkezdődik a tejtermelést segítő támogatások kifizetése

A takarmánypiaci helyzetre való tekintettel az Agrárminisztérium intézkedett a tejágazat számára biztosított 30 milliárd forint célzott támogatás mielőbbi kifizetése érdekében – közölte Nagy István tárcavezető.

A tiszta tehén projekt

Megkezdődhet a Bovaer nevű takarmány adalékanyag piaci forgalmazása, a szer a kérődző állatok metánkibocsátását csökkenti. Első körben Brazília és Chile adott zöld utat a terméknek.

Táncoskert: Több mint bio…

A Táncoskert egy legeltetésre alapozott, holisztikusan menedzselt, regeneratív, permakultúrás, közösségi gazdaság, ahol a tagoknak nyílt napot szerveztek, hogy lássák, valójában hol és hogyan élnek azok az állatok, amelyeknek a húsát, tojását eszik. A Polgár határában működő családi gazdaságot Lengyel Zoltán vezeti, aki mind a termelésben, mind az értékesítésben a megszokottól teljesen eltérő utat választott.

6000 sertést „dobnak ki” a munkaerőhiány miatt

Több ezer sertés kényszervágására került sor az Egyesült Királyságban, mivel a Brexit és a COVID járvány következtében nincs elég mészáros illetve vágóhídi munkás.