Back to top

Malaca van az állatmenhelynek - Pigcasso, a festő koca híressé tette a farmot

Dél-Afrikában, egy állatmenhelyen él egy sertés, akinek szenvedélye a festés. Ő Pigcasso, a koca.

Pigcasso lelkesen lóbálja fejét pemzlivel a szájában, miközben kötetlen ecsetkezelésével, könnyed kompozíciójú műveivel tölti meg az üres vásznat, hogy később a már elkészült festményeket a lakhelyeként szolgáló disznóól falára tehessék.

A közel 160 kg-os sertést egy vágóhídról mentették meg még malac korában, így került 2016-ban a Dél-Afrikában található Franschhoek állatmenhelyre.

Itt derült ki, hogy szokatlan módon vonzódik a színes festékekhez és az ecsethez. Szerencsére tulajdonosa hagyta kibontakozni különleges tevékenységében, ami mostanra a malacot és a menhelyet is híressé tette. Pigcasso munkái olyannyira népszerűek lettek a világon, hogy a svájci óragyártó, a Swatch a röfögő művész munkáit használta fel az egyik modelljük stílusához.

Joanne Lefson, az állat gondozója, aki egyben a menhely alapítója elmondta, hogy a sertések igen okos állatok, így amikor Pigcasso az állatfarmra került nem tudta mivel köthetné le a figyelmét, hogy ne rosszalkodjon.

Painting sow 'Pigcasso' hogs the limelight at South Africa farm

„Dobáltam neki foci labdát, rugby labdát és volt néhány ecset is a közelben, mert akkoriban építettük az istállót és utóbbit valamiért érdekesnek találta.”

-mesélte Joanne Lefson- „Valójában mindent megrágott és tönkretett, kivéve az ecseteket, így gondoltam lehet bennük valami. Nagyon különös volt, hogy ennyire szerette őket, mert csak kis pozitív megerősítést kapott az irányukba. Őszintén szólva nem kellett sok ahhoz, hogy felkapja az ecsetet, a festéket a vászonra kenje és megalkossa ezeket a remekműveket, amelyeket már a világ minden táján értékesítenek.”

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősi viador Indiából – Az asil tyúk

Az Indiából származó asil tyúk a viadorfajták legősibb csoportjához tartozik. Ezt a csoportot az indiai társadalom felső rétegének nagy megbecsülése övezte, s a szomszédos országokban szintén ismeretes volt. Számos különböző változat létezéséről tudunk.

Előtérben a környezeti hatások – 31. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Idén 31. alkalommal került megrendezésre a Nyúl­tenyésztési Tudományos Nap a Kaposvári Egyetemen. A konferencián 11 előadást hallgathatott meg a közel 100 fős szakmai közönség. A rendezvény színvonalát emelte két külföldi kutató is mintegy félórás előadásával. Mindketten Olaszországból a Padovai Egyetemről érkeztek.

Galambfajta elszánt tenyésztőknek

Úgy tűnik, hazánkban a nemzeti galambfajták tartása virágzik, ugyanakkor ez nem minden fajtára igaz. Vannak olyanok, melyek sosem mennek ki a divatból, mint például a magyar óriásgalamb, melynek állománya állandónak mondható. Előfordulnak azonban olyanok is, melyek eddig sosem jelentek meg nagyobb számban a portákon és a kiállításokon. Ilyen például a ceglédi rövidcsőrű is.

ASP: keresni kell az elhullott vaddisznókat, jutalom jár érte

Egyre komolyabb intézkedéseket hoznak a lengyelek az ASP terjedésének megakadályozására. Azt tervezik, hogy jutalmat adnak az elhullott vaddisznók bejelentőinek. Jelenleg a sertéspestis terjedési sebessége havonta 2 kilométer.

Ultrahangos riasztó és a jog

Egy alföldi gazda állattartó telepet működtet. A telepével szomszédos ingatlan tulajdonosa, védendő saját ingatlanát, értékeit, ultrahangos állatriasztókat helyezett üzembe. Ezek a riasztók kétségkívül eredményesen működtek, mert távol tartották a kártevőket a szomszéd ingatlanától. Azonban a riasztók hatósugara túlterjedt a szomszéd ingatlanán.

A sertéshús várható világpiaci alakulása

Az elkövetkező évtizedben a sertéságazat helyzete nagymértékben függ majd az ázsiai kereslettől és az ASP alakulásától az Európai Bizottság november végi jelentése szerint.

Újra divat az ezüstcsőrű pinty

Az Afrikában honos ezüstcsőrű pintyet több mint egy évszázada tartják hazánkban kalitmadárként, de a díszpintyes röpdéknek is kiváló madara. Két alfaja ismeretes, melyek Észak-, illetve Kelet-Afrika szárazabb területeit népesítik be. Közeli rokona az Ázsiában előforduló malabári pinty, melyet elvileg fehér farkcsíkja és farokfedői alapján könnyen meg lehet különböztetni az ezüstcsőrű rokontól.

Környezetkímélő juhokat nemesítenek Új-Zélandon

Metángáz csökkentését szolgáló genetikai programot vezet be Új-Zéland, amelynek keretében hamarosan alacsony metán kibocsátású tenyészkosokat hoznak forgalomba.

Díszbaromfi nagy haszonnal

Ki ne szeretne udvarában olyan szemet gyönyörködtető baromfit tartani, melyen hosszasan pihentetheti szemét, gyönyörködhet benne, melyek tyúkjai ugyanakkor jelentős mennyiségű tojással hálálják meg a gondoskodást, emellett felesleges szaporulata a konyhaasztalra kerülhet, és igen ízletes hússal örvendeztetheti meg az egész családot.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.