0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A 93 éves Attenborough üzenete a világnak

Tegnap ünnepelte 93. születésnapját Sir David Attenborough, akinek hála milliók ismerhették meg a minket körülvevő világot. Az utóbbi időben neki köszönhetően különösen nagy visszhangot kapott az óceánokban és tengerekben felhalmozódott óriási mennyiségű műanyaghulladék. Most azonban szokatlan kéréssel fordult az emberekhez.

70 évvel ezelőtt Attenborough egy felvételt készített Balin. A születésnapi kívánsága pedig az, hogy egy lemezlovas átváltoztassa ezt a három perces szent gamelán zenét egy olyan slágerré, ami az ibizai éjszakai klubok világába is könnyen beleolvad. Ennek érdekében pedig pályázatot hirdetett a Songlines magazinnal közösen. A szám címe Gender Wayang:

 

A felvétel 1954-ben készült, amikor a BBC-nek a Zoo Quest című sorozat készítése közben komodói sárkányokat keresett.

„A falubeliek kivételes pontossággal és valódi lelkesedéssel adták elő ezt az összetett zenét” – emlékszik vissza.

A természetbúvár a különböző expedícióira gyakran vitt magával hangfelvevőt, így megörökíthette a helyi hangokat és zenéket. Azonban ezek a felvételek szinte kivétel nélkül kihasználatlanul álltak a BBC arhívumában – legalábbis eddig. Ugyanis a Radio 4 egyik műsorvezetője, Julian May felkutatta ezeket, miután tudomást szerzett létezésükről egy interjú során.

„Az 1960-as években még mindig voltak olyan részei a világnak, ahová az európai zene nem jutott el. Így azok a hagyományok, melyek évszázadok alatt alakultak ki, tovább élhettek a nyugati zene befolyása nélkül, amely később teljesen belepte a világot”

– mondta a rádiós műsorvezető tavaly egy interjúban.

„Így az ezeken a régi felvételeken hallható zenék olyan minőségűek, amit ma már képtelenség lenne reprodukálni.”

A most indított pályázat zsűrijében a szakértők mellett Attenborough maga is benne lesz. Reményei szerint az ősi dallamot modern köntösbe bújtatva eljuttathatják az indonéz bennszülött zenét az újabb generációkhoz is. Ezzel pedig végső soron a fennmaradását szolgálják.

Forrás: BBC