0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fogalommá vált Hódmezővásárhely

Nemzetközi hírű szakmai eseménnyé, Hódmezővásárhely városának legfőbb turisztikai attrakciójává vált az idén 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, amely idén az OMÉK társrendezvénye is – hangzott el a rendezvény ünnepélyes megnyitóján csütörtökön.

Nem csupán az agrárszakemberek, hanem az érdeklődők is kiemelt rendezvényként tartják számon az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat, amely mára hagyománnyá vált Hódmezővásárhelyen – jelentette ki a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Farkas Sándor. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: a rendezvény 26 éves történetén végigvonul az az innovációs képesség, amely mindig is jellemezte az állattenyésztést.

A szektor támogatása a kormányzat számára is kiemelten fontos, ezért csak az idei évben 19 milliárd forint jut a sertéságazatnak, és 13 milliárd a baromfiágazatnak állatjóléti támogatások címén.

Az államtitkár elmondta: van fejlődés az állattenyésztésben, van minek örülnünk, hiszen Magyarország kéknyelvmentes, az áfacsökkentés rendezte az egyes termékpályák helyzetét, és várhatóan a kínai sertéspestis jelentős keresletet, és így lehetőséget is teremt az európai gazdáknak – említett példákat Farkas Sándor.

youtube://v/qJZBNE2hCyw

 

Az állattenyésztésben ugyanakkor napról napra komoly kihívásokkal kell szembenézni, hiszen egy állatbetegség, egy piaci anomália, valamint az egyre szigorodó környezetvédelmi és állattenyésztési előírások folyamatos feladatot adnak a termelőknek, akiknek reagálniuk kell minderre.

Nagy feladat, jelentős felelősség évről évre megrendezni a kiállítást, amely idén még nagyobb kihívással párosul, hiszen OMÉK-társrendezvény is egyben – mondta el a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitó ünnepségén Antal Gábor. A szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója hozzátette:

idén több mint 500 kiállító vesz részt a rendezvényen, és csaknem 60 ezer látogatót várnak.

A Magyarország, sőt, Közép-Európa legjelentősebb állattenyésztési szakkiállítása már évek óta komoly nemzetközi közönséget is vonz, idén 24 országból érkeznek kiállítók, és szervezett formában 1761 diák is részt vesz az eseményen.

Nagy megtiszteltetés és büszkeség a hódmezővásárhelyieknek a rendezvény, amely mára a város legjelentősebb turisztikai eseményévé nőtte ki magát – mondta el a megnyitón Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette:

a több mint 17 hektáron megrendezett kiállítás nemzetközi szinten is hírnevet szerzett a városnak, amely nem csupán állattenyésztéséről, hanem régi szakoktatási hagyományairól is híres.

Az OMÉK minőségében is szakmaiságában is kibővül, ebben a törekvésben pedig magától értetődő választás volt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénye vidéki helyszínként – mondta el a megnyitón Ondré Péter. Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója kijelentette: a szakkiállítás mára fogalommá nőtte ki magát, és olyan ünnep, amely az állattenyésztők egész éves munkájára is felhívja a figyelmet.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénye nem csupán a térségben, vagy Magyarországon, hanem Európai léptékben is emelt fővel vállalható – mondta el köszöntőbeszédében Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: a régi állatvásároknak nagy jelentősége volt abból a szempontból is, hogy nem csupán a jószágok, hanem az információk, a tudás is gazdát cserélt. Hódmezővásárhelyen ez éled újjá minden évben.

youtube://v/ZudYh_fiwq0

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu