Back to top

Méhtetemekkel borították az utcát a demonstrálók

Számos aktivista tüntetett a Bayer közgyűlésének ideje alatt az agrár-vegyipari konszern székháza előtt, a méhészek kivonulása volt a leghatásosabb, akik elpusztult méhekkel szórták tele a járdát – számolt be róla a német média. Werner Baumann, az igazgatótanács elnöke elismerte, hogy a helyzet nem rózsás, a vállalat megítélése komoly veszteségeket kell lenyelniük a részvényeseknek. Ezzel együtt jó döntésnek nevezte a Monsanto megvásárlását.

Fotó: rostichep / Pixabay
Nincs mit szépíteni:

a glifozáttal kapcsolatos vádak és az első bírósági ítéletek súlyos nyomást helyeznek a vállalatunkra, és sokakat elbizonytalanítanak

– fogalmazott Werner Baumann igazgatótanácsi elnök a Bayer közgyűlésén az agrarheute.de beszámolója szerint. A részvényesek többsége ugyanis a szavazáson elutasította az igazgatótanács javaslatait.

A cég felügyelőbizottsága ugyanakkor bizalmáról biztosította az igazgatótanácsot. "Miközben kiemelten komolyan vesszük a szavazás eredményét az éves részvényesi közgyűlésen,

a Bayer felügyelőbizottsága egyhangúlag az igazgatóság mögött áll”

– mondta Werner Wenning, a felügyelőbizottság elnöke. Mint fogalmazott, "támogatni fogjuk az igazgatótanácsot, hogy gyorsan és maradéktalanul helyreállítsa a cégbe és a stratégiába vetett bizalmat"  – olvasható a közgyűlés után kiadott sajtóközleményben.

Mindeközben, a részvényesi közgyűlés alkalmára időzítve a legkülönfélébb szervezetek aktivistái gyűltek össze az – újabban már a Monsantóval is megerősített – agrár-vegyipari óriásvállalat székháza elé, hogy nemtetszésüket fejezzék ki. Együtt tiltakoztak a paraszti gazdaságok szakszervezetének képviselői, illetve németországi méhészek, de még a Bayer gyógyszerkísérleteinek ellenzői, és az ökológiai gazdálkodók nemzetközi szervezete, az IFOAM is.

A méhészek keltették legerősebben a hangulatot, és alighanem az ő demonstrációjuk volt a legfelejthetetlenebb

a közgyűlésre igyekvő részvényesek számára, senki nem tudott ugyanis úgy bemenni az épületbe, hogy ne kellett volna áthaladni a füstfelhőn, illetve végiggyalogolnia az elpusztult méhek tömegével beszórt járdán. Mások ugyanakkor a szabadalommal védett fajták és nemesítési eljárások ellen tiltakoztak, egyértelműen kifejezve, hogy az amerikai Monsanto felvásárlását veszik rossz néven a német Bayertől.

A demonstrációnak elég erős médiavisszhangja volt (beszámolt róla egyebek között a Die Zeit, a merkur.de, valamint a szaksajtó, az Agrarheute és a TopAgrar), így a méhészeknek elég sok felületen volt alkalmuk kifejteni, hogy szeretnék, ha a cég komolyabban venné a növényvédő szerek méhveszélyességének vizsgálatát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Méhek, hajók, műrajok

A nálunk honos kárpáti méh nagyszerű tulajdonságait, elsősorban munkabírását, szívósságát és kezelhetőségét rég felismerték más régiók méhészei. Még a szovjet érába nyúlik vissza az a gyakorlat, hogy Kárpátaljáról – akkor még repülőgépeken (is) – ezerszámra szállították őket a birodalom keleti vidékeire.

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a szúnyoglárvákat

Ezen a héten is csökkentik a szúnyoglárvák számát. A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja. A Szigetközben, Komárom környékén, illetve a Körösöknél lépnek fel a lárvák ellen, összesen több mint 1200 hektáron.

Drónok a növényvédelemben

Jelenleg még illegális tevékenységnek minősül a drónokkal végzett növényvédelem. A szaktárca arra törekszik, hogy minél hamarabb szabad utat adjon ennek a tevékenységnek. Elkészült az ezt szabályozó rendelet módosítása, jelentette be Jordán László, a NÉBIH igazgatója Szombathelyen, a NÉBIH MGEI és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas megyei szervezete által szervezet drónnapon.

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Egyre több a méhész

Németországban mintegy 50%-al nőtt a méhészek száma az utóbbi 10 évben. A trend más fejlett nyugati országokban is megfigyelhető. A méz árának ez csak akkor tehet jót, ha egyúttal növekszik a mézfogyasztás és a hamis mézeket sikerül visszaszorítani. Fontos lenne a kezdő méhészek szaktudásának növelése.

Jön a beporzási támogatás

A regisztrált méhcsaládok után járó beporzási támogatás bevezetésére tett ígéretet az agrár­miniszter – jelentette be Bross Péter elnök az Országos Magyar Méhészeti Egyesület április 6-án megtartott küldöttgyűlésén Budapesten.

Növényvédelmi előrejelzés – folytatódik a molyrajzás

Eddig azok a betegségek terjedtek, amelyeknek a száraz idő kedvez, de a nedvesebbre fordult időben már a varasodás is fertőzhet. Egyre több az almamoly, már repül a lombosfa-fehérmoly is, és levéltetvekből is mind többel találkozhatunk. Ne feledjük, virágzó növények közelében csak méhkímélő permetezés jöhet szóba!

Harc a növényvédő szer hatóanyagokért?

Az unióban sorra tiltanak be növényvédő szer hatóanyagokat, sokszor alternatíva nélkül. Miért lettek az utóbbi időben ellenségek a növényvédőszerek, miért a gyártókat büntetik, miközben sokszor csak helytelen használat okozza a bajokat? Ezekre a kérdésekre is kereste választ A HaszonAgrár által szervezett Fókuszban: a közös agrárpolitika rendezvény növényvédelmi szekciója.