Back to top

Méhtetemekkel borították az utcát a demonstrálók

Számos aktivista tüntetett a Bayer közgyűlésének ideje alatt az agrár-vegyipari konszern székháza előtt, a méhészek kivonulása volt a leghatásosabb, akik elpusztult méhekkel szórták tele a járdát – számolt be róla a német média. Werner Baumann, az igazgatótanács elnöke elismerte, hogy a helyzet nem rózsás, a vállalat megítélése komoly veszteségeket kell lenyelniük a részvényeseknek. Ezzel együtt jó döntésnek nevezte a Monsanto megvásárlását.

Fotó: rostichep / Pixabay
Nincs mit szépíteni:

a glifozáttal kapcsolatos vádak és az első bírósági ítéletek súlyos nyomást helyeznek a vállalatunkra, és sokakat elbizonytalanítanak

– fogalmazott Werner Baumann igazgatótanácsi elnök a Bayer közgyűlésén az agrarheute.de beszámolója szerint. A részvényesek többsége ugyanis a szavazáson elutasította az igazgatótanács javaslatait.

A cég felügyelőbizottsága ugyanakkor bizalmáról biztosította az igazgatótanácsot. "Miközben kiemelten komolyan vesszük a szavazás eredményét az éves részvényesi közgyűlésen,

a Bayer felügyelőbizottsága egyhangúlag az igazgatóság mögött áll”

– mondta Werner Wenning, a felügyelőbizottság elnöke. Mint fogalmazott, "támogatni fogjuk az igazgatótanácsot, hogy gyorsan és maradéktalanul helyreállítsa a cégbe és a stratégiába vetett bizalmat"  – olvasható a közgyűlés után kiadott sajtóközleményben.

Mindeközben, a részvényesi közgyűlés alkalmára időzítve a legkülönfélébb szervezetek aktivistái gyűltek össze az – újabban már a Monsantóval is megerősített – agrár-vegyipari óriásvállalat székháza elé, hogy nemtetszésüket fejezzék ki. Együtt tiltakoztak a paraszti gazdaságok szakszervezetének képviselői, illetve németországi méhészek, de még a Bayer gyógyszerkísérleteinek ellenzői, és az ökológiai gazdálkodók nemzetközi szervezete, az IFOAM is.

A méhészek keltették legerősebben a hangulatot, és alighanem az ő demonstrációjuk volt a legfelejthetetlenebb

a közgyűlésre igyekvő részvényesek számára, senki nem tudott ugyanis úgy bemenni az épületbe, hogy ne kellett volna áthaladni a füstfelhőn, illetve végiggyalogolnia az elpusztult méhek tömegével beszórt járdán. Mások ugyanakkor a szabadalommal védett fajták és nemesítési eljárások ellen tiltakoztak, egyértelműen kifejezve, hogy az amerikai Monsanto felvásárlását veszik rossz néven a német Bayertől.

A demonstrációnak elég erős médiavisszhangja volt (beszámolt róla egyebek között a Die Zeit, a merkur.de, valamint a szaksajtó, az Agrarheute és a TopAgrar), így a méhészeknek elég sok felületen volt alkalmuk kifejteni, hogy szeretnék, ha a cég komolyabban venné a növényvédő szerek méhveszélyességének vizsgálatát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

500 millió méh pusztult el Brazíliában

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Kiszámolták, mennyivel kevesebb vegyszerrel lehet megvédeni a rezisztens szőlőket

Mint a világon mindenütt, Olaszországban is a betegség-ellenálló szőlőfajták felé fordul a figyelem. Saját nemesítésű fajtáik vannak, most pedig közreadták a számokat a növényvédelemben felhasznált szerek mennyiségéről. Ezek a szőlők nemcsak ellenállók a betegségekkel és a klímaváltozás hatásaival szemben, hanem lényeges megtakarítás is elérhető velük a hagyományos fajtákkal és művelésmódokkal szemben.

Az atka a méhek vérét szívja?

Az utóbbi 50 évben az a nézet uralkodott, hogy a varroa a méhek vérével, a hemolimfával táplálkozik, mint ahogy a kullancs vérrel. A legújabb kutatások szerint ez az álláspont nem igaz. Sőt, mára már az is igazolódott, hogy a varroa kártételében a legnagyobb kárt a vírusok okozzák, amelyeket az atka hordoz és visz át a méhekbe, illetve terjeszt és visz át más méhcsaládokba.

Folytatódik a szúnyoggyérítés

Az elmúlt hetekben átlagos mértékű volt a szúnyogártalom, ezért kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek.

Növényvédelmi előrejelzés – Kártevőinvázió

Poloska, poloska, poloska… és persze selyemfényű puszpángmoly, amerikai lepkekabóca és amerikai szőlőkabóca – egyre nagyobb tért nyernek kertjeinkben az invazív kártevők. Utóbbi ellen ráadásul kötelező védekezni, támogatás is jár rá.

Egy kis eső rekordtermést hozhat

Jól teremnek a gyümölcsfélék és sokat ígérnek a szántóföldi növények a Vajdaságban, vagyis mint általában, idén sem a terméseredmények jelentik a gondot a szerbiai gazdálkodók számára, hanem a többlettermelésből eredően alacsony felvásárlási árak. Ennek tudható be, hogy a kiadós gyümölcstermés nagy részéből pálinka készül, és hogy a júliusban tárolókba került búzát sem sietnek értékesíteni a termelők.

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről 2.

Tavasszal számoltunk be egy meglehetősen hatékony és viszonylag gyorsan elvégezhető vegyszermentes atkairtási eljárásról, az őszi anyazárkázásról, mely több ok miatt is a jövő egyik méhészeti technológiájává válhat. Az azóta eltelt tapasztalatokról, újításokról kérdeztem a technológia hazai kidolgozóját, Neumann Györgyöt.

Meglepetés mézkirálynő

Ha augusztus első szombatja, akkor Mézvásár és Méhésztalálkozó a jászok fővárosában, Jászberényben. Az idén volt belőle a 32., augusztus 3-án, szombaton, amelynek fő attrakciója most is a Mézkirálynő választás volt.

Az esős idő miatt ismét több a szúnyog

A Balatonnál és a Tisza-tónál folyatódnak a változékony időjárás miatt félbemaradt kezelések. A csornai régióban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében teljeskörű, földi és légi kémiai beavatkozásokat terveznek a szakemberek, míg Baranya, Somogy és Vas megyében, illetve Mohács térségében, illetve a fővárosban részleges gyérítések lesznek.